Amr ibn al-Jamuh

Postat deAlina in Istoriepe 22.11.2011,0 comentarii

AMR IBN AL-JAMUH (radiy-Allahu "Ëanhu): Martirul cu dizabilitati fizice (d. 3 A.H.)

De mai mult ori am subliniat ca trasaturile de baza care pun cu adevarat in lumina Islamul sunt evlavia, credinta si faptele. Stim ca odinioara profetul Islamului i-a intrebat pe cativa membri ai tribului Bani Salama : "Cine va conduce pe voi ?" Ei i-au raspuns : "Al-Jadd ibn Qais, cu toate ca este putin cam zgarcit." Profetul a continuat, "Ce poate sa fie mai rea decat avaritia ? Adevaratul vostru lider este barbatul alb, cu parul ondulat, pe care il cheama 'Amr ibn Al-Jamuh," indicandu-l astfel pe eroul nostru de astazi, datorita generozitatii sale. Haideti sa aflam mai multe informatii despre 'Amr ibn Al-Jamuh.

Fiul eroului nostru, pe numele sau Mu'adh, a imbratisat Islamul cu putin timp inaintea tatalui sau. De fapt, el a fost unul dintre medinitii care au facut legamant cu profetul Muhammed (salla-Llaahu 'alayhi wa-sallam) inainte de emigrarea acestuia la Medina. Mu'adh, fiul lui 'Amr, s-a dovedit a fi un activ predicator al Islamului in Medina, impreuna cu prietenul sau Mu'adh ibn Jabal.

Asa cum era obiceiul in randurile liderilor societatii, eroul nostru obisnuia sa se inchine idolului sau personal al carui nume era Manat si care se gasea in casa sa. Fiul si prietenul acestuia, cei doi Mu'adh, au incercat sa-l convinga pe 'Amr de inutilitatea idolatriei la care tinea. Pentru a-si pune in aplicare planul, amandoi s-au pus de acord sa ii ia idolul si sa i-l azvarle intrun sant colector al deseurilor menajere. Zis si facut. Cand si-a cautat idolul, eroul nostru nu l-a mai gasit in locul unde era asezat de obicei, ceea ce i-a produs o stare de neliniste. L-a gasit, intrun final, dar dupa o cautare asidua si furios din cale afara a intrebat, "Cine a indraznit sa-i faca asa ceva idolului nostru ?" L-a spalat si l-a reasezat la locul obisnuit. Fiul sau, insa, a repetat planul si pe timpul noptii i l-a aruncat din nou in canal. Eroul nostru a devenit cu adevarat furios, a luat o sabie si i-a agatat-o de gat idolului, spunand, "Iata ce ti-am pus aici. Daca esti cu adevarat bun la orice, apara-te singur !" Si s-a intors in asternutul cald. A doua zi de dimineata din nou si-a aflat idolul zacand in canal. Doar ca de aceasta data reactia sa a fost una care a pendulat intre furie, intristare si nedumerire la jalnica imagine din fata ochilor sai.

Spre norocul sau, un prieten musulman tocmai trecea prin zona si a observat intreaga scena. Asemenea unui sfatuitor intelept, a profitat de ocazie sa-i atraga atentia eroului nostru asupra inutilitatii si nesocotintei care deriva din adorarea unui idol lipsit de orice valoare si care nu s-a putut apara pe sine insusi intro situatie atat de umilitoare. Eroul nostru a ascultat cu luare aminte la cele pe care prietenul sau le spunea despre mesajul desavarsit in care Muhammed (salla-Llaahu 'alayhi wa-sallam) spunea oamenilor sa adore un Dumnezeu Atotputernic Care nu are niciun partener si nici egal. A fost, de asemenea, atras de cele pe care le auzea in legatura cu mesajul care il chema pe om sa se ridice practicand lucruri bune si respingandu-le pe celelalte, sub toate formele. Si, se pare ca, pentru eroul nostru, cuvintele prietenului sau au inceput sa capete un sens. Cum a fost posibil ca un om intelept ca el sa schimbe adorarea lui Allah Preainaltul pe cea oferita unui idol lipsit de valoare sau statueta fabricata chiar de mainile sale ?! 'Amr a mers sa se spele (procedura normala care insoteste dorinta cuiva de a imbratisa Islamul), apoi s-a dus direct la profetul Muhammed (salla-Llaahu 'alayhi wa-sallam) pentru a anunta trecerea sa la Islam.

Pentru eroul nostru, insa, nu a fost suficient sa ofere bani pe calea credintei sale. Dorinta sa a fost de a-si da propria viata, cu toate ca suferea de un handicap sever. Din aceasta cauza copiii au incercat sa il influenteze in sensul neparticiparii la batalia de la Badr. Vazand ca nu reusesc sa-l induplece, i-au cerut profetului Muhammed (salla-Llaahu 'alayhi wa-sallam) sa-l tina in Medina. In orice caz, pierderea oportunitatii de a lua parte la prima lupta, nu l-a putut determina sa lipseasca de la urmatoarea, batalia de la Uhud. Prin urmare, l-a rugat staruitor pe Profet (salla-Llaahu 'alayhi wa-sallam) sa-i permita participarea. Primind permisiunea, intreaga fiinta i s-a umplut de bucurie. Lupta s-a dovedit a fi foarte dificila, insa pe eroul nostru nimic nu l-a descumpanit. Dimpotriva, situatia de fapt l-a determinat si mai mult pe prietenul nostru sa lupte, unicul sau scop in viata fiind acela de a se sacrifica de dragul mesajului pe care l-a primit cu convingere deplina. Cu alte cuvinte, scopul eroului nostru nu a fost altul decat martiriul. A luptat cu toate fortele de care a dispus, sarind de ici-colo cu piciorul sau schilod, in acelasi timp rugandu-se sa-si indeplineasca marea sa dorinta.

Rugii lui 'Amr i s-a raspuns, iar visul sau s-a implinit. A fost binecuvantat sa-si vada destinul desavarsit, fiind ingropat impreuna cu dragul sau prieten si cumnat, 'Amr ibn Haram, in apropierea muntelui Uhud din Medina.

 


Sursa: Mahmoud Esma'il Sieny - "Heroes of Islam", Editura Darussalam, King Saud University, Riyadh, K.S.A, 2000.

Traducere: AbdurRahman
-

Comentarii aferente acestui articolAdauga un comentariu

(Your email address will not be published.)