Imamul As-Shafii

Postat dekhalid622 in Istoriepe 12.12.2012,0 comentarii

Imamul As-Shafi'i este foarte cunoscut in lumea islamica datorita scolii sale de jurisprudenta, predominanta in mai multe zone ale Asiei si Africii, cu precadere in Egipt, sudul Peninsulei Arabe si sud-estul Asiei. In cele ce urmeaza vom incerca sa invatam despre imamul As-Shafi'i (Allah sa fie multumit de el !).

Eroul nostru de astazi, Muhammed ibn Idris As-Shafi'i s-a nascut in Gaza, Palestina, in anul islamic 150 (a doua jumatate a secolului al VIII-lea, conform calendarului gregorian). Provenea din randurile quraisilor, arborele sau genealogic conducand pana la profetul Muhammed (Pacea si binecuvantarea lui Allah sa fie asupra sa !) si mai departe, pana la \'Abd Manaf. Ramanand orfan de tata, mama sa l-a dus in prima Casa a stramosilor sai (Mecca), in moscheea sacra primind si prima sa educatie. S-a spus ca eroul nostru a fost mai intai interesat de analiza limbii si literaturii arabe, pentru ca apoi sa fie sfatuit de unele persoane care au ramas impresionate de inteligenta sa, sa se dedice studiului Nobilului Coran, Traditiei profetului Muhammed (sunna) si jurisprudentei islamice (fiqh).

Dupa finalizarea studiilor primare in Mecca, ceea ce a presupus intalnirea cu toti profesorii de renume care au predat in moscheea sacra, As-Shafi'i s-a decis sa mearga in Medina pentru a frecventa cursurile imamului Malik, autorul stralucitei colectii intitulate "ËAl-Muwatta'. Din cauza ca era foarte sarac, iar pe deasupra si orfan, As-Shafi'i obisnuia sa adune oase de camila si frunze de palmier pe care sa-si noteze lectiile. In acelasi scop a incercat sa recupereze si bucatile de hartie aruncate pe jos de catre functionarii guvernamentali. Si pentru ca dupa o perioada toate aceste suporturi deveneau prea grele la carat s-a hotarat sa salveze toate informatiile memorandu-le, memoria sa fiind deja incercata prin invatarea pe de rost a Nobilului Coran la varsta de 9 ani. Si astfel s-a incuiat in camera sa, memorandu-si toate insemnarile paragraf cu paragraf.

Pentru a se pregati de studiul alaturi de imamul Malik, in Medina, a imprumutat o copie a lucrarii "ËAl-Muwatta', memorand o mare parte din ea. Dupa aceea l-a rugat pe guvernatorul Meccai sa-i scrie omologului din Medina o scrisoare de recomandare. Acesta, admirandu-l pe As-Shafi'i in mod sincer, i-a scris guvernatorului Medinei nu una, ci doua scrisori de recomandare : una pentru el, iar o a doua chiar imamului Malik. La primirea scrisorii imamul Malik a fost surprins intr-un mod placut, intalnirea eroului nostru cu cel denumit "ËInvatatorul Medinei' fiind aranjata si dovedindu-se mai mult decat benefica din mai multe puncte de vedere. Mai intai, ea a fost o sansa rara ca tanarul erou sa invete de la unul dintre cei mai mari savanti ai vremii sale, imamul Malik. In al doilea rand, frecventandu-i cursurile tinute in moscheea Profetului (Pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra sa !), eroul nostru a cunoscut multi savanti din diferite regiuni ale lumii musulmane, multi apreciindu-i gandirea si eruditia. Se spune ca insusi imamul Malik l-a luat ca asistent al sau, insarcinandu-l cu dictarea "ËAl-Muwatta' studentilor la finele fiecarui semestru.

Dupa moartea profesorului sau, Malik, eroul nostru a calatorit in Yemen, unde a fost numit responsabil de regiunea Najran.

Insa, din cate se pare, aceasta noua pozitie ocupata de eroul nostru nu a fost pe placul unora, acestia acuzandu-l ca sprijina gruparile rebele impotriva abasizilor. As-Shafi'i a fost chemat de catre califul Harun Rasid la Bagdad, unde a si fost intemnitat, doar prin mila Bunului Allah si datorita inteligentei sale, salvandu-si viata. De fapt, califul i-a admirat vocabularul si cunostintele, recompensandu-l pe masura.

As-Shafi'i a mai zabovit o perioada in Bagdad, pe langa scrieri, predand stiinta, discutand si participand la dezbateri alaturi de diversi savanti. In anul 181h. a revenit in Mecca, unde a ramas vreme de 17 ani, inainte de a intreprinde a treia sa calatorie la Bagdad. O luna mai tarziu eroul nostru a lasat si Bagdadul pentru Egipt, toate acestea avand loc undeva spre sfarsitul celui de-al doilea secol dupa emigrare.

As-Shafi'i si-a petrecut restul vietii in Egipt, unde a si murit in anul 204 h. Moscheea lui \'Amr ibn Al-\'As s-a dovedit a fi locul ideal unde sute de egipteni, barbati si femei, au participat la lectiile zilnice oferite de eroul nostru, de la rasaritul si pana la apusul Soarelui. Prima parte a prelegerilor zilnice erau alocate studiului stiintelor Coranului, urmat de predarea stiintelor hadisului, sistemul juridic islamic, pentru ca finalul lectiilor sa se concentreze pe studiul lingvistic si literar. In Egipt, imamul As-Shafi'i si-a continuat munca de scriere a principiilor sistemului de jurisprudenta islamica, incluzand faimosul sau tratat "ËAl-Umm' (Originea), aflat in centrul preocuparilor scolii de jurisprudenta care-i poarta numele.

Dupa o analiza minutioasa a vietii eroului nostru, putem trage concluzia ca el a calatorit foarte mult, dovedindu-se un savant de prim rang. Astfel, a fructificat sansa imbinarii stiintei caracteristica traditionalistilor din Medina, cu preocuparile inteleptilor care locuiau in Irak, iar peste toate acestea aducand stralucirea pasilor purtati in diferite regiuni care formau lumea islamica. Dincolo de toate acestea, eroul nostru a fost caracterizat si de alte calitati specifice eroilor pe care i-a dat istoria Islamului : devotamentul, sinceritatea, departarea de desertaciunea lumeasca si, nu in ultimul rand, generozitatea. Si toate acestea pot fi exemplificate prin atitudinea afisata cand primea diferite cadouri insemnate, in timpul stationarii sale in Bagdad. Se spune ca As-Shafi'i obisnuia sa le imparta pana la ultimul functionar, chiar inainte de a pleca din resedinta. Iar la revenirea in Mecca, din Bagdad, a oferit meccanilor drept milostenie mii de dinari din aur, chiar inainte de a intra propriu-zis in orasul sacru.

Printre alte calitati care l-au facut remarcat pe eroul nostru se numara evlavia si flexibilitatea, si datorita lor fiind respectat nu doar de catre contemporanii sai, ci de catre fiecare om care continua si astazi sa-i studieze munca.

sursa: grupul yahoo islamromania

-

Comentarii aferente acestui articol



Adauga un comentariu

(Your email address will not be published.)