Abdullah ibn Salaam

Postat deAlina in Istoriepe 22.11.2011,0 comentarii

'ABDULLAH IBN SALAAM (radiy-Allahu "Ëanhu): Cinstitul rabin evreu devenit profesor al Islamului (d. 43 A.H.)

Mai multi istorici ai religiilor au subliniat ca atat profetiile prorocilor din Vechiul Testament, cat si cele apartinand lui Iisus Hristos si regasite in Evanghelii se refera la sosirea profetului Muhamemd (salla-Llaahu 'alayhi wa-sallam). Iar aceasta realitate este intarita cu fermitate in Coran. "Cei carora le-am dat Scriptura [evreii si crestinii], il cunosc [pe Muhammed] asa cum ii cunosc pe fii lor, insa o parte dintre ei ascund adevarul [despre el], cu toate ca il cunosc [dupa semnele profetiei sale]."(2 : 146) Iar in povestile vietilor multora dintre primii convertiti la Islam, asa cum este cea a lui Salman Al-Farisi, avem dovada istorica a acestei realitati. Stiind ca va veni Muhammed (salla-Llaahu 'alayhi wa-sallam) in Arabia (stiinta pe care au dobandit-o de la calugarii cucernici care locuiau in Siria si Irak), acestia si-au parasit propriile meleaguri natale si au emigrat catre desertul Arabiei. Si acesti norocosi cautatori ai adevarului au avut sansa ca in Mekka si Medina sa-l intalneasca pe insusi Muhammed (salla-Llaahu 'alayhi wa-sallam), Mesia mult-asteptat sau Profetul. 

Astazi vom invata despre un alt important caz care ne ofera o noua si puternica dovada istorica in legatura cu faptul ca mai-marii invatati ai Bibliei cunosteau foarte bine datele despre Muhammed (salla-Llaahu 'alayhi wa-sallam), si aceasta chiar inainte de Islam. Eroul nostru de astazi nu este altul decat cel mai mare rabin si invatat evreu al Medinei de dinainte de Islam, pe numele sau 'Abdullah ibn Salaam (al carui nume fusese Al-Hussain ibn Salaam), personalitate foarte cunoscuta de catre locuitorii din Yathrib, fie ei evrei sau nu. Era un rabbi (invatat) foarte respectat atat pentru cunostintele sale vaste despre scripturi, cat pentru firea sa dreapta si demna de incredere. Istoria ne spune ca Ibn Salaam obisnuia sa-si imparta timpul in trei parti : o treime o petrecea la templu in rugaciune si adorare, o treime ingrijindu-se de gospodarie si o treime dedicand-o studiului Torei. De fiecare data cand citea fragmente din Tora in legatura cu profetul arab si despre prorocirea emigrarii sale in Yathrib (Medina), locul unde eroul nostru locuia, inima incepea sa-i tresalte de bucurie. Cu atat mai mult cu cat, conform semnelor prevestitoare descrise in Tora, sosise timpul ca acest eveniment maret sa se implineasca. Astfel, se ruga sa mai fie inca in viata ca sa-l poata sa intalneasca pe Profetul despre care s-a vorbit atat de mult in Biblie.

Si, ruga eroului nostru a fost ascultata de catre Allah Preainaltul. Dar sa-l ascultam pe insusi Ibn Salaam relatandu-si propria a poveste : "Cand am auzit ca s-a ivit Mesagerul lui Allah (salla-Llaahu 'alayhi wa-sallam) am incercat sa ii cercetez numele, arborele genealogic, locul unde s-a ivit si toate acestea in lumina descrierilor care ne-au parvenit din scripturile noastre. Si mi-a devenit evident faptul ca Muhammed (salla-Llaahu 'alayhi wa-sallam) era Profetul al carui nume a fost prorocit in scripturi. Insa, am incercat sa nu fac mare zarva asupra acestui lucru si sa astept pana la sosirea sa in Medina. Cand a sosit la Quba' (zona situata in vecinatatea Medinei), un barbat s-a ivit pentru a-i anunta sosirea, veste care m-a surprins in varful unui palmier pe care incercam sa-l polenizez. Cand am auzit noutatile, fara sa-mi dau seama am sarit jos plin de bucurie, exclamand, Allah este Cel mai mare ! Vazandu-ma, matusa mea a fost tare surprinsa, spunandu-mi, 'Daca ai fi auzit cumva ceva despre sosirea profetului Moise tot nu ai fi facut ceea ce tocmai am vazut.' Eu i-am replicat, 'Dar, matusica, el (Muhammed) este ca un frate pentru Moise si predica acelasi mesaj.' Ea a mai intrebat : "Å¡Inseamna ca el este Profetul despre care tu, rabbi, ne spuneai ?' 'Da,' am mai ingaimat si am ... alergat intrun suflet sa-l vad pe Profet, dand din coate in stanga si-n dreapta, prin multimea adunata. Si primele cuvinte pe care le-am auzit de pe buzele sale au fost : 'O, oameni ! Salutati-va unii pe ceilalti, dati de mancare celor saraci, rugati-va cand altii dorm si atunci veti pasi cu pace in Paradis.' " Eroul nostru a mai continuat : "Am ramas pe loc, cercetandu-i trasaturile si fata (lui Muhammed) si m-am convins inca odata ca nu ar putea sa fie un profet mincinos. Nu am mai stat pe ganduri si am mers la el, declarand, 'Marturisesc ca nu exista nicio alta divinitate demna de adorare in afara de Allah si ca Muhammed (salla-Llaahu 'alayhi wa-sallam) este Mesagerul Sau.' M-a privit si m-a intrebat, 'Care este numele tau ?' 'Al-Hussain ibn Salaam.' 'Este mai bun 'Abdullah ibn Salaam,' mi-a spus.'Jur pe Allah ca niciodata nu-mi va mai placea sa fiu chemat decat cu acest nume ! Apoi am mers acasa si le-am povestit si sotiei, copiilor si batranei mele matusi Khalidah, cu totii imbratisand Islamul. Dar i-am rugat sa tina secreta convertirea lor de fata cu alti evrei. Si din nou am mers la Mesagerul lui Allah (salla-Llaahu 'alayhi wa-sallam), spunandu-i : 'O Mesager al lui Allah ! Evreii sunt oameni barfitori si tradatori. Mi-ar placea sa-i inviti aici pe conducatorii lor, iar eu sa stau ascuns intruna dintre camere chiar in apropiere. Apoi sa-i intrebi in legatura cu mine, ce parerea au ei, toate acestea fara sa cunoasca ca m-am convertit la Islam. Pentru ca daca afla, vor incepe sa nascoceasca tot felul de neadevaruri in legatura cu persoana mea.'

'Mesagerul lui Allah m-a ascuns in una dintre camerele sale. Apoi i-a invitat pe liderii evreilor, incercand sa le vorbeasca despre Islam, insa ei au inceput sa se contrazica cu el, in vreme ce eu trageam cu urechile. Cand Profetul a inteles ca nu mai exista nicio modalitate prin care sa continue discutia, i-a intrebat, 'Ce parere aveti despre Ibn Salaam ?' Si ei au raspuns, 'El este stapanul nostru si fiul stapanului nostru. Este invatatul (rabbi) nostru, om de stiinta, fiu de om invatat (rabbi) si savant.' Auzind acestea, le-a spus, 'Ati accepta Islamul daca el ar face-o ?' Iar ei au continuat, 'Allah i-a interzis ca el sa faca acest lucru. Asadar, nu ar putea sa se intample.' Si in acest moment, continua eroul nostru, am iesit afara si le-am grait : 'O evrei ! Temeti-va de Allah in inimile voastre si acceptati invataturile lui Muhammed (salla-Llaahu 'alayhi wa-sallam). Voi sunteti siguri ca el este Mesagerul lui Allah, pentru ca ii gasiti numele si descrierea in Tora. Eu sunt martor pentru voi ca el este Mesagerul lui Allah, avand incredere in el.' Cand au vazut ce le-am spus, au inceput sa replice, 'Esti un mincinos. Esti cel mai rau dintre noi si fiul celor mai nelegiuiti dintre noi, cel mai ignorant, fiul celor mai ignoranti dintre noi.' Si au continuat lista cu injurii la adresa mea. Atunci, m-am adresat Mesagerului lui Allah, 'Nu ti-am spus ca evreii sunt un popor de calomniatori, iubind falsitatea, oameni care dau mana cu radarea si coruptia ?' "

Ca o persoana care a imbratisat Islamul cu sinceritate, avand inclinatii spre stiinta, eroul nostru 'Abdullah ibn Salaam si-a dedicat intreaga sa viata studierii Coranuluisi invataturilor lui Muhammed (salla-Llaahu 'alayhi wa-sallam), devenind unul dintre cei mai cunoscuti invatatori in propovaduirea mesajului Islamului; datorita tuturor acestora, el a devenit si primul fost rabin care s-a ostenit in raspandirea invataturilor Islamului.

 


Sursa: Mahmoud Esma'il Sieny - "Heroes of Islam", Editura Darussalam, King Saud University, Riyadh, K.S.A, 2000.

Traducere: AbdurRahman
-

Comentarii aferente acestui articolAdauga un comentariu

(Your email address will not be published.)