Zeinab bint Geahș

Postat dekhalid622 in Istoriepe 12.04.2012,0 comentarii

Într-o zi, Trimisul lui Allah (Pacea și binecuvântarea lui Allah fie asupra sa!) le-a spus Mamelor Credincioșilor: "Dintre voi, cea care mă va întâlni prima în Viața de Apoi este aceea ale cărei mâini vor fi lungi".

Dintre Mamele Credincioșilor, Zeinab (Allah să fie mulțumit de ea!) a fost femeia care a murit prima și a devenit oaspete al Paradisului.

Zeinab (Allah să fie mulțumit de ea!) făcea deseori acte de caritate. Prin expresia "mâini lungi", se face referire la generozitate.

Ea a fost fiica lui Umaimah bint "ËAbdul Muttalib bin Hashim, care a fost mătușa din partea tatălui a Trimisului lui Allah Preaînaltul (Pacea și binecuvântarea lui Allah fie asupra sa!). Fratele ei a fost distinsul general "ËAbdullah bin Geahș (Allah să fie mulțumit de el!). Un alt frate a fost un cunoscut autor de poezie religioasă, Abu Ahmad bin Geahș (Allah să fie mulțumit de el!). Sora ei a fost o altă renumită femeie-companion, Hamnah bint Geahș (Allah să fie mulțumit de ea!). Mama ei a fost Umaimah bint Abdul Muttalib bin Haşim (Allah să fie mulțumit de ea!). Unchii ei din partea tatălui au fost "Conducătorii martirilor" -™ Hamzah bin "ËAbdul Muttalib (Allah să fie mulțumit de el!) și "ËAbbas bin "ËAbdul Muttalib (Allah să fie mulțumit de el!), cel care a fost recunoscut pentru actele sale de caritate. Mătușa ei din partea tatălui a fost Safiyyah bint "ËAbdul Muttalib bin Hashim (Allah să fie mulțumit de ea!).

Cunoscută pentru generozitatea și mila față de nevoiași, sobrietatea, abstinența și evlavia în rugăciune, ea s-a căsătorit prima dată cu Zeid bin Harithah, fiul adoptiv al Profetului (Pacea și binecuvântarea lui Allah fie asupra sa!). După divorț, s-a căsătorit cu Profetul (Pacea și binecuvântarea lui Allah fie asupra sa!), la porunca clară a lui Allah Preaînaltul, în scopul distrugerii obiceiului barbar de a oferi copiilor adoptați același statut ca și propriilor copii. La petrecerea dată la nunta ei a fost revelat versetul despre hijab.

Ea era o femeie cu o bunătate înnăscută, care obișnuia să-și dedice o mare parte din timp rugăciunii și postului. La moarte, ea a lăsat o casă care a fost cumpărată de Waliyd bin "ËAbdul Malik pentru 50.000 de dirhami și inclusă de acesta în incinta Moscheii Profetului din Medina. Profetul (Pacea și binecuvântarea lui Allah fie asupra sa!) i-a spus lui Omar bin Al-Khattab (Allah să fie mulțumit de el!) că Zeinab era o femeie cu frică de Allah, ospitalieră și modestă. Era atât de generoasă și de sensibilă, încât săracii și nefericiții orașului au izbucnit în lacrimi când au aflat că și-au pierdut binefăcătoarea și susținătoarea. Ea a fost, de asemenea, una dintre femeile binecuvântate cărora Profetul (Pacea și binecuvântarea lui Allah fie asupra sa!) le-a spus că vor merge în Paradis.

Zeinab s-a născut cu aproximativ treizeci de ani înainte deHijrah Profetului (Pacea și binecuvântarea lui Allah fie asupra sa!). A fost influențată de învățăturile fratelui ei, "ËAbdullah bin Geahș (Allah să fie mulțumit de el!), în convertirea la Islam. Frumoasă, inteligentă, înțeleaptă și născută într-o familie nobilă, era invidiată de mulți.

Popularitatea crescândă și influența Islamului au stârnit o furie violentă în rândul quraișiților; noii convertiți s-au confruntat cu torturi de nedescris. Unii erau puși să se întindă pe paturi de cărbuni, în timp ce alții erau târâți goi prin nisipurile arzătoare ale deșertului. Alții erau înveliți în rogojini și atârnați în fum, pentru a se sufoca. Fiecare zi aducea noi metode ale artei torturării acestor oameni care Îi juraseră supunere lui Allah. Unicul scop era să îi facă să renunțe la credința și practicile Islamului. Mekka devenise prea mică pentru a-i cuprinde atât pe ei, cât și pe quraişiți. Profetul (Pacea și binecuvântarea lui Allah fie asupra sa!) i-a îndemnat pe adepții și prietenii săi să fie răbdători și curajoși, dar, în cele din urmă, le-a poruncit să emigreze; prima oară în Abisinia și apoi la Medina. Sub conducerea lui "ËAbdullah bin Geahș (Allah să fie mulțumit de el!), familia Geahș a plecat. Caravana îl includea pe poetul orb Ahmad bin Geahș (Allah să fie mulțumit de el!), care era admirat pentru măiestria sa lingvistică. El a scris un poem epic descriind amănunțit torturile folosite de quraişiți, motivele emigrării și faptele eroice ale musulmanilor. Acest poem este considerat o capodoperă a literaturii arabe.

Muhammed bin "ËAbdullah bin Geahș, Zeinab bint Geahș, Hamnah bint Geahș, care era soția lui Mus'ab bin "ËOmair și Umm Habibah bint Geahș, soția lui "ËAbd-ur Rahman bin "ËAuf (Allah să fie mulțumit de ei!), au fost, toate, companioane ce au realizat această călătorie. Din moment ce toți membrii familiei au plecat, casa lor a rămas liberă. Profitând de această ocazie, Abu Sufyan, conducătorul quraişiților, a ocupat-o. Această casă, în care oamenii obișnuiau să se roage lui Allah și să citească Nobilul Coran, era acum în mâinile idolatrilor.

"ËAbdullah bin Geahș (Allah să fie mulțumit de el!) s-a supărat auzind aceasta și, cu ocazia cuceririi Mekkăi, i-a vorbit Profetului (Pacea și binecuvântarea lui Allah fie asupra sa!). Când l-a văzut pe acest adept înfocat în asemenea suferință, l-a întrebat dacă nu ar prefera să aibă o casă mult mai bună în Paradis. Bineînțeles că "ËAbdullah (Allah să fie mulțumit de el!) i-a răspuns că ar prefera mai degrabă o casă în Rai. La care Profetul (Pacea și binecuvântarea lui Allah fie asupra sa!) l-a consolat, spunându-i că avea într-adevăr o casă mult mai bună acolo.

Timpul trecea liniștit în Medina, iar legăturile dintre emigranți și Ansari, locuitorii originari, au creat o atmosferă de dragoste și afecțiune frățească. Părea că erau membrii unei singure familii unite. Cel mai bun în societate nu era nici conducător, nici sclav, nici bărbat, nici femeie, nici bogat, nici sărac, ci era o persoană cu frica lui Allah, cu un caracter bun și moral.

În contextul unei asemenea societăți ideale, Profetul (Pacea și binecuvântarea lui Allah fie asupra sa!) i-a sugerat verișoarei sale Zeinab (Allah să fie mulțumit de ea!) să se căsătorească cu Zeid bin Harithah (Allah să fie mulțumit de el!), fiul său adoptiv și sclav eliberat. Când Zeinab (Allah să fie mulțumit de ea!) a auzit aceasta, a fost uimită; i-a spus că ea era dintr-o familie nobilă și că nu era nici dornică, nici dispusă să se căsătorească cu un sclav eliberat. Ea se îndoia că s-ar putea înțelege unul cu celălalt. El i-a răspuns că-l alesese pe Zeid (Allah să fie mulțumit de el!) pentru ea și că ea ar trebui să-l accepte. Înainte ca Zeinab (Allah să fie mulțumit de ea!) să-i poată răspunde, un verset i-a fost revelat Profetului (Pacea și binecuvântarea lui Allah fie asupra sa!). Acesta a fost versetul din Surat Al-Ahzab:

"Nu se cuvine ca un drept-credincios și nici o drept-credincioasă să mai aleagă, dacă Allah și Trimisul său au hotărât în privința lor un lucru. Iar acela care se răzvrătește împotriva lui Allah și a Trimisului Său se află în rătăcire învederată." (Coran 33: 36).

Astfel, Zeinab (Allah să fie mulțumit de ea!) și Zeid (Allah să fie mulțumit de el!) s-au căsătorit, dar au divorțat, pentru că, fiind din medii sociale total diferite, nu au fost niciodată fericiți, iar viața conjugală era departe de a fi pașnică.

 Zeinab (Allah să fie mulțumit de ea!) avea prejudecăți și chiar de la început relațiile au fost tensionate. Zeid (Allah să fie mulțumit de el!) a simțit că respectul și importanța pe care un soț trebuia să le primească de la soție nu i-au fost niciodată oferite. Dezamăgit în căsătoria sa, el s-a dus la Profet (Pacea și binecuvântarea lui Allah fie asupra sa!) și i-a spus că era foarte supărat, pentru că el și Zeinab (Allah să fie mulțumit de ea!) păreau total incompatibili.Sfatul pe care l-a primit de la îndrumătorul său, Allah l-a cuprins în Nobilul Coran: "Păstreaz-o pentru tine pe soața ta și fii cu frică de Allah!" (Coran 33: 37).

Dar, în ciuda tuturor eforturilor, căsătoria nu a funcționat și, în cele din urmă, Zeid (Allah să fie mulțumit de el!) a divorțat de Zeinab (Allah să fie mulțumit de ea!).

Arabii credeau că era o greșală ca un bărbat să se căsătorească cu văduva sau cu femeia divorțată a fiului adoptiv. Allah a dorit abolirea acestui obicei necivilizat și l-a trimis pe îngerul Gibril (Pacea fie asupra sa!) să-i spună Profetului (Pacea și binecuvântarea lui Allah fie asupra sa!), în secret, că Zeinab (Allah să fie mulțumit de ea!) va fi soția lui într-o zi. El a fost foarte mâhnit, pentru că era contrar normelor comportamentale acceptate. Se temea de condamnarea socială și se simțea foarte rușinat și încurcat de implicări. Însă decizia fusese luată în Ceruri de către Allah Preaînaltul și, curând, el a primit revelația:

"Şi i-a spus aceluia asupra căruia Allah Şi-a trimis harul Său, cum și tu ai trimis harul tău asupra lui: «Păstreaz-o pentru tine pe soața ta și fii cu frică de Allah!». Tu ai ținut ascuns în sufletul tău ceea ce Allah a voit să descopere. Tu te-ai temut de oameni, măcar că Allah este mai vrednic să te temi de El. Apoi, când Zeid a întrerupt orice legătură cu ea, Noi í…¢i-am dat-o ție de soață, pentru ca drept-credincioșii să nu mai aibă reținere în privința soțiilor fiilor adoptivi, dacă aceștia întrerup orice legătură cu ele. Şi porunca lui Allah trebuie să fie împlinită." (Coran 33: 37).

Când Zeinab (Allah să fie mulțumit de ea!) și-a încheiat perioada de așteptare, Profetul (Pacea și binecuvântarea lui Allah fie asupra sa!) i-a trimis o cerere în căsătorie prin intermediul lui Zeid bin Harithah (Allah să fie mulțumit de el!). Când s-a dus la ea, Zeinab (Allah să fie mulțumit de ea!) frământa aluat; stând cu spatele la ea, el i-a transmis mesajul Profetului (Pacea și binecuvântarea lui Allah fie asupra sa!), acela că dorea ca ea să se alăture grupului distins al Mamelor Credincioșilor. Ea i-a spus că nu putea răspunde imediat, pentru că va trebui să se consulte cu Creatorul. A început să I se roage lui Allah pentru îndrumare. Era încă în mijlocul rugăciunii, când Profetul (Pacea și binecuvântarea lui Allah fie asupra sa!) a primit revelația că această căsătorie fusese deja realizată în Ceruri de către Allah Însuși. După această Poruncă Cerească, Profetul (Pacea și binecuvântarea lui Allah fie asupra sa!) s-a dus la Zeinab (Allah să fie mulțumit de ea!), fără să respecte niciuna dintre formalitățile ce trebuiau respectate cu prietenii și cunoștințele. Nu a anunțat-o dinainte și nici nu i-a cerut permisiunea. Există câteva puncte importante, de remarcat, în legătură cu această căsătorie:

-   numai Coranul a fost gardian sau martor;

-   s-a abolit un obicei barbar care echivala o relație de sânge cu o relație adoptivă, în care tatăl nu se putea căsători cu fosta soție sau văduva fiului adoptiv;

-   Zeinab (Allah să fie mulțumit de ea!) obișnuia să le răspundă foarte mândră celorlalte Mame ale Credincioșilor că această căsătorie a ei cu iubitul ei Profet (Pacea și binecuvântarea lui Allah fie asupra sa!) nu a fost oficiată de familia ei, ci de Allah, sus, în Ceruri;

-   când ipocriții l-au criticat pe Profet (Pacea și binecuvântarea lui Allah fie asupra sa!) pentru căsătoria lui, Allah Preaînaltul a replicat:

          "Nu este niciun păcat pentru Profet întru ceea ce i-a poruncit Allah. Aceasta este Legea lui Allah pentru aceia care au fost mai înainte. Porunca lui Allah este o hotărâre hărăzită. Aceia care transmit mesajele lui Allah și se tem de El și nu se tem de nimeni afară de Allah [să știe că] Allah este de ajuns pentru a ține socoteala [la toate]."(Coran 33: 38-39).

Pentru a clarifica mai mult cele mai subtile puncte, a revelat versetul care face parte tot din Surat Al-Ahzab:

"Muhammed nu este tatăl niciunuia dintre bărbații voștri, ci el este Trimisul lui Allah și încheietorul Profeților, și Allah este Atoateștiutor." (Coran 33: 40).

Cu acest prilej, Allah Preaînaltul a revelat porunca, clarificând poziția fiilor adoptați astfel:

"Şi nici nu i-a făcut pe copiii voștri înfiați să fie asemenea fiilor voștri. Acestea sunt cuvinte ce ies din gurile voastre. Însă Allah spune Adevărul și El îl călăuzește [pe om] pe drumul cel drept. Chemați-i după părinții lor, căci astfel este mai cu dreptate față de Allah."(Coran 33: 4-5).

Cu ocazia acestei căsătorii, Allah a trimis o revelație cu privire la hijab și, de asemenea, a clarificat că niciun bărbat nu se poate căsători cu vreuna dintre Mamele Credincioșilor după Profet (Pacea și binecuvântarea lui Allah fie asupra sa!). Aceste două porunci au fost revelate în versetul din acelasi capitol:

"O, voi cei care credeți! Nu intrați în casele Profetului decât dacă vi se dă vouă încuviințare, pentru o mâncare, fără să așteptați prepararea ei. Dar dacă sunteți chemați, atunci intrați, însă, după ce ați mâncat, împrăștiați-vă, fără a zăbovi la povești. Aceasta i-ar pricinui neplăcere Profetului și el s-ar rușina de voi [să vă poftească să ieșiți], însă Allah nu se rușinează [să vă spună] adevărul. Iar dacă le rugați pe ele pentru un lucru, atunci rugați-le de după o perdea. Aceasta este mai curat pentru inimile voastre și pentru inimile lor. Şi nu se cade ca voi să-i pricinuiți vreo neplăcere Trimisului lui Allah, nici să vă căsătoriți vreodată cu soțiile sale, după el. Acesta ar fi pentru Allah un mare [păcat]." (Coran 33: 53).

"ËAișah (Allah să fie mulțumit de ea!) a afirmat că, în ce priveşte valoarea și statutul, Zeinab (Allah să fie mulțumit de ea!) era egala ei. A spus că nu văzuse niciodată o altă persoană care să fie atât de dornică să se apropie de Allah Preaînaltul. Pentru a câștiga apropierea de El, comportamentul ei generos fata de cei străini și fata de rude era impecabil. Când "ËAișah (Allah să fie mulțumit de ea!) a fost acuzată pe nedrept, întreaga Medina i-a aruncat vorbe murdare încât până și Profetul (Pacea și binecuvântarea lui Allah fie asupra sa!) a fost dezorientat. Profetul (Pacea și binecuvântarea lui Allah fie asupra sa!) a întrebat-o pe Zeinab (Allah să fie mulțumit de ea!) care era părerea ei despre "ËAișah (Allah să fie mulțumit de ea!). Caracterul nobil al acestei femei este dezvăluit de răspunsul ei; ea a răspuns imediat că nu dorește să fie implicată și nu dorește să-și spurce și să-și păteze urechile, ochii și limba cu asemenea acuzații îngrozitoare. Jurând pe Allah, ea spus că "ËAișah (Allah să fie mulțumit de ea!) este cu adevărat o femeie cu frică de Allah și cu un caracter exemplar. A descoperit în ea cele mai frumoase trăsături ale integrității, sincerității și onestității. A mai spus că nu văzuse la ea nimic altceva în afară de bunătate și virtute. "ËA튼ișah a relatat ca Zeineb a profitat repede de situatie si a starnit unele discutii. "ËA튼ișah (Allah să fie mulțumit de ea!) a spus că nu a uitat niciodată faptul că Zeinab a fost alături de ea în cele mai grele momente ale vieții, când aproape toată lumea s-a întors împotriva ei.

Când Zeinab (Allah să fie mulțumit de ea!) a murit, "ËAișah (Allah să fie mulțumit de ea!) și-a amintit că Profetul (Pacea și binecuvântarea lui Allah fie asupra sa!) a spus că, dintre Mamele Credincioșilor, prima care se va întâlni cu el în Viața de Apoi este cea care ,,avea mâinile cele mai lungi". Zeinab (Allah să fie mulțumit de ea!) era scundă în comparație cu celelalte și, în mod natural, mâinile-i erau de asemenea scurte. Toate femeile au luat afirmația ad literam și au început să-și măsoare brațele. Abia la moartea lui Zeinab (Allah să fie mulțumit de ea!) și-au dat seama ce însemna aceasta. Însemna, într-adevăr, că aceea cu brațele cele mai lungi era persoana cea mai generoasă, care se gândea numai cum să-i mulțumească pe alții. Exista o profeție implicită în această afirmație care s-a clarificat când Zeinab (Allah să fie mulțumit de ea!) a murit. Însemna că ea îl va întâlni în Paradis înaintea celorlalte. Şi ea a murit înaintea oricăreia dintre soțiile Profetului (Pacea și binecuvântarea lui Allah fie asupra sa!). "ËAișah (Allah să fie mulțumit de ea!) a spus că Zeinab (Allah să fie mulțumit de ea!) a cheltuit pe acte de caritate tot ceea ce a câştigat muncind. Era cu frică de Allah și dreaptă, era adepta cumpătării. Toate acțiunile ei aveau ca scop mulțumirea lui Allah Preaînaltul. Uneori putea să se piardă cu firea, dar, apoi, imediat își cerea iertare. Avea un suflet curat și niciodată nu avea resentimente ori ranchiună.

Profetul (Pacea și binecuvântarea lui Allah fie asupra sa!) avea un program foarte bine organizat. După rugăciunea "ËAsr, se interesa de bunăstarea femeilor familiei sale, vizitându-le. Era întotdeauna foarte corect cu atenția și timpul pe care-l petrecea cu fiecare dintre ele. Odată, Zeinab (Allah să fie mulțumit de ea!) a primit o miere mai specială de la o rudă și s-a întâmplat ca aceasta să fie preferata Profetului (Pacea și binecuvântarea lui Allah fie asupra sa!). Ori de câte ori i-o oferea, el petrecea un timp mai îndelungat la locuința ei, pentru că îi lua ceva timp să o savureze cu adevărat și să se bucure de ea. Celelalte soții s-au simțit nerăbdătoare și neliniștite așteptându-și rândul. Atunci, "ËAișah, Saudah și Hafsah (Allah să fie mulțumit de ele!) au pus la cale un plan. Fiecare dintre ele urma să-i spună că gura lui mirosea într-un fel anume. Şi, dacă toate i-ar fi spus același lucru, cu siguranță le-ar fi crezut și și-ar fi dat seama că singurul lucru care i-ar fi putut cauza un miros neplăcut ar fi fost mierea pe care tocmai o mâncase. Din moment ce era foarte preocupat de igiena personală, cu siguranță ar fi încetat să mai mănânce mierea. Desigur că cele trei Mame ale Credincioșilor au făcut aceasta nu din răutate, ci pentru că-l iubeau și doreau ca el să vină la ele mai devreme. De fapt, chiar Allah Preaînaltul vorbise despre ele în Coran cu cele mai înalte cuvinte de respect:

"O, voi soții ale Profetului! Voi nu sunteți ca niciuna dintre femei..." (Coran 33: 32).

Şi s-a întâmplat exact cum au plănuit: Profetul (Pacea și binecuvântarea lui Allah fie asupra sa!) a manifestat dezgust față de miere și a hotărât să nu se mai atingă vreodată de ea. În cazul unei persoane obișnuite, aceasta nu ar fi fost o problemă. Dar Profetul (Pacea și binecuvântarea lui Allah fie asupra sa!) a jurat să nu mănânce ceva ce nu fusese de fapt interzis de Allah Preaînaltul; acest lucru l-ar putea determina pe orice adept al său să-și interzică de asemenea ceva ce nu a fost interzis de Allah. Astfel că Allah l-a mustrat:

"O, Profetule! De ce îți oprești tu ceea ce Allah ți-a îngăduit, căutând mulțumirea soațelor tale? Allah, doară, este Iertător [și] Îndurător [Ghafur, Rahim]." (Coran 66: 1).

Ca rezultat, Profetul (Pacea și binecuvântarea lui Allah fie asupra sa!) și-a rupt angajamentul pe care-l luase și a făcut penitență pentru aceasta, în conformitate cu poruncile lui Allah.

 Zeinab (Allah să fie mulțumit de ea!) şi-a făcut o mică moschee în colțul casei ei și obișnuia să petreacă o bună parte din timp acolo, în rugăciune și meditație. Profetul (Pacea și binecuvântarea lui Allah fie asupra sa!) se ruga și el acolo, uneori. Ea credea cu tărie în căutarea sfatului la Allah prin rugăciune și implorare, înainte de a lua vreo hotărâre. Toate marile decizii ale vieții ei au fost luate în acest fel. De fapt, chiar și când Profetul (Pacea și binecuvântarea lui Allah fie asupra sa!) a cerut-o în căsătorie, ea s-a întors la rugăciune pentru îndrumare.

Această femeie dreaptă a murit în timpul califatului lui "ËOmar Faruq (Allah să fie mulțumit de el!), la vârsta de cincizeci şi trei de ani. Când a realizat că era pe cale să-și întâlnească Creatorul, le-a spus oamenilor din jurul ei că deja își pregătise un giulgiu. Iar dacă "ËOmar Faruq (Allah să fie mulțumit de el!) i-a trimis și el unul, unul trebuia folosit, iar celălalt trebuia dat ca milostenie. A fost o femeie atât de decentă, încât, în fața corpului ei neînsuflețit, a fost trasă o perdea, chiar dacă ea era învelită în giulgiu.

"ËOmar Faruq (Allah să fie mulțumit de el!) a condus rugăciunile funerare și toate rudele ei apropiate - Osamah bin Zeid, Muhammed bin "ËAbdullah bin Geahș, "ËAbdullah bin Abi Ahmed bin Geahș și Muhammed bin Talhah bin "ËAbdullah (Allah să fie mulțumit de ei!) - au coborât în mormânt pentru a o așeza cu grijă în ultimul ei loc de odihnă, în Gennet-ul Baqi'.

"O, tu, suflet liniștit! Întoarce-te la Domnul tău mulțumit și împăcat şi intră între robii Mei si intră în Raiul Meu!" (Coran 89: 27-30).

sursa: femeiamusulmana.blogspot.com

-

Comentarii aferente acestui articolAdauga un comentariu

(Your email address will not be published.)