Zakat al Fitr si plata online 2020

Postat dekhalid622inZakatulpe 11.05.2020,0 comentarii

Obligatia de plata a Daniei sau Zakat al Fitr a fost poruncita de Allah pentru musulmani în luna Sha'baan. Acest lucru s-a întâmplat în al doilea an din Hijrah. Acesta a fost și anul în care a fost prescris postul în luna Ramadanului. Această obligație a venit înaintea ordinului de plata a daniei obligatorii. Ibn Umar (Allah să fie mulțumit de el) a spus: Mesagerul lui Allah, (pacea și binecuvântările lui Allāh să fie asupra lui) a spus ca plata de Zakat al Fitr să fie obligatorie pentru oameni. Fiecare musulman ar trebui să dea o saa [unitate de masura veche] Aceasta este echivalentul a  aproximativ 3 kg și 800g de curmale sau o saa de orz. Un alt însoțitor, Abu Sa'ied al Khudrie ( Allāh să fie mulțumit de el) a mai spus: „Ca Zakat al Fitr, am dat grâu, curmale, orz, stafide sau lapte. Bukhari și Muslim

 

Unde se poate plăti online in 2020 Zakat al Fitr?

Din cauza pandemiei și a limitării capacității de călători, puteți plăti prin virament bancar Zakat al Fitr:

Valoarea Zakat al Fitr in bani, pe pesoană este in 2020: 25 RON.

Detaliile de plată sunt:

ASOCIATIA MUSULMANILOR DIN ROMANIA

IBAN-ul contului curent in LEI: RO05BTRLRONCRT0393268801 (Banca Transilvania), cu mențiunea Zakat al Fitr.
 

Ce este o saa?

Saa este o unitate de masura de volum, folosita pe vremea profetului Muhammad (pacea si binecuvantarea fie asupra lui!), in peninsula Araba.

Saa este o unitate de macura de volum, la fel cum este banița din țările române, care și banița este tot o unitate de masura de volum. De aceea apar si diferentele cand se transforma in kilograme.

Să luăm ca exemplu o găleată. Daca încarcam o găleată cu curmale va fi mai ușoară decât dacă o încarcăm cu grâu, desi tot o găleată plină este. De aceea, există diferențele de transformare în kilograme: 3,8kg, 3 kg sau chiar 2,1 kg.

 

Care este înțelepciunea din spatele oferirii Zakat-ului al Fitr?

Această danie are rolul de a purifica postul credinciosilor, adica de a sterge, neglijența și lipsurile postului din luna Ramadaanului. În același timp, acest lucru le oferă săracilor mâncare în zi de sarbatoare de la sfarsitul Ramadaanului (Eid al Fitr).

 

Care este verdictul islamic privind daruirea de Zakaat al Fitr?

Acordarea Zakaat al Fitr este o obligație pentru:

 • pentru orice musulman care are resurse financiare suficiente pentru a se hrăni singur și familia sa douăzeci și patru de ore pe zi și a-și îndeplini nevoile de bază.
 • Acest Zakaat trebuie dat pentru sine cat si pentru cei care ii are in intretinere.
 • Aceste persoane includ soția sa, copiii, părinții nevoiași, dacă toți sunt musulmani.
 • Persoanele singure și văduvele care sunt capabile,  din punct de vedere financiar să facă acest lucru trebuie să dea si ei această danie.

Această obligație nu se este pentru musulmanul care este în măsură să plătească Zakaat al Fitr, dar omite acest lucru și moare ulterior. Majoritatea savanților consideră că partea obligatorie ar trebui să fie reținută din moștenirea lasata de cel decedat. Plată de acestei danii aparține dreptului lui Allah și al săracilor, de aceea obligația continuă chiar si dupa deces.

 

Când se plătește Zakaat al Fitr?

Scolile de drept judiciar au fost create cu fiecare interpretare și aplicare a dreptului islamic. Cele patru școli de drept cunoscute sunt școlile de drept Hanafite, Malikite, Shafiite și Hanbalite cad de comun acord in privinta in privinta momentului plății Zakaat al Fitr.

Savanții Hanafi:
 • Afirma că dăruirea de Zakaat al Fitr devine obligatorie încă din zorii zilei, în ziua sărbătorii de încheiere a Ramadaanului.
 • Obligația nu se aplica pentru cei care mor înainte de zorii zilei de Eid.
 • Obligația nu se aplica și pentru o persoană convertită sau pentru un copil născut după zorii zilei de Eid. 

Majoritatea savanților consideră că datul de Zakaat al Fitr devine obligatoriu dupa apusul soarelui, în ultima zi a Ramadanului. Când vine acest moment, postul ia sfarsit și începe luna nouă. Nu este scutita de la plata persoana care moare după apusul soarelui în această zi,

Potrivit savanților șafi:

Zakaat al Fitr poate fi plătit din prima zi a Ramadanului.

Malitiții și hanbalitele:

Sunt de parere că este permis să de plateasca Zakat al Fitr cu una sau două zile înainte de ziua de sarbatoare Eid al Fitr, dar nu înainte.

 

ramadan 2020Zakat al Fitr poate fi dat după „rugăciunea de Eid”?

Majoritatea savanților spun că este recomandat să plătească Zakaat al Fitr înainte ca oamenii să meargă la rugăciunea de Eid. Persoana care, fără niciun motiv valabil, amână să plătească această danie până după rugaciunea de Eid, face un păcat.

 

Ce și cât trebuie dat?
Hanafi:

Considera ca Zakaat al Fitr poate fi platit doar  in grâu, orz, curmale și stafide.

Suma care trebuie data este o jumătate de saa de grâu sau o saa de orz, curmale sau stafide. Această sumă este egală cu aproximativ trei kilograme si opt sute de grame.

Potrivit Hanafites, este permis, de asemenea, să se dea valoarea acestui aliment în bani.

Majoritatea savanților consideră că Zakaat al Fitr poate fi dat in diferite tipuri de cereale și fructe.

Maliki:
 • Considera ca musulmanii ar trebui sa dea o saa din alimentele obișnuite din țara in care locuiesc.
 • Cu toate acestea, este de preferat sa se plateasca dania in grâu, orz, porumb, mei, curmale, stafide sau lapte. Dacă in acea tara exista un alt aliment uzual, atunci Zakaat al Fitr este plătit in acel aliment.
Șafiții:
 • Considera ca musulmanii ar trebui sa dea o saa din alimentele cele mai uzuale din țara respectiva.
Hanbali:
 • Respecta cu strictete alimentele mentionate de sunna Profetilui (pacea si binecuvantarea fie asupra lui): grâu, orz, curmale și stafide și lapte.
 • Doar atunci când aceste soiuri nu sunt disponibile, Zakaat al Fitr poate fi plătit in alt soi de cereale sau fructe.
 • Considera ca trebuie platit o saa din aceste alimente.
 •  
Cui se daruieste Zakaat al Fitr?

Savanții sunt de acord că, la fel ca binecunoscuta danie obligatorie (zakat al maal), Zakaat al Fitr ar trebui plătit celor menționati în Coran (sura 9, versetul 60)

Citiți mai multe despre Dania obligatorie sau Zakat al Mal: Să înțelegem mai bine Zakat-ul.

Si Allah stie mai bine.

Traducere dupa: https://4newmoslims.be/zakaat-al-fitr

Autor: Abdelmalik Simon

Surse utilizate:

Al fiqh al Islaami wa adilatoehoe, de Dr. Wahba al Zuhayli

Kitaab al fiqh ala al madhaahib al arba, de shaykh Abdoer Rahmaan al Jazirie.

Fathoel qarieb al mojieb, de Abdillah Shams ad dien al Ghazzie.

-

Comentarii aferente acestui articolAdauga un comentariu

(Your email address will not be published.)