Yusuf al-Qaradawi

Postat deAlina in Istoriepe 22.11.2011,0 comentarii

Sheikh-ul Yusuf Abdullah Al-Qaradawi (nascut in anul 1926 d.Hr.) este unul dintre proeminentii savanti musulmani ai timpurilor noastre care detine un palmares impresionant de carti traduse si publicate in cele mai multe locuri din lume.

Sheikh-ul Yusuf Al-Qaradawi s-a nascut in 1926 intr-un sat mic din vestul Egiptului. El a memorat Sfantul Coran inainte de a implini varsta de zece ani.

In 1953 a absolvit Facultatea de Fundamente Religioase in cadrul celei mai vechi si renumite universitati islamice, Al-Azhar.

In 1954, Sheikh-ul Al-Qaradawi a primit certificatul de absolvire al Departamentului de Limba Araba unde, din 500 de studenti, el a iesit pe primul loc, dupa care a condus Institutul de Imami la Ministerul Egiptean Waquf. Mai apoi, sheikh-ul Al-Qaradawi a lucrat la Departamentul de Cultura Islamica in cadrul Universitatii Al-Azhar.

In 1961 Yusuf Al-Qaradawi a condus Institutul Religios din capitala Qatar-ului, Doha. In 1973 el a infiintat si condus Departamentul de Cercetari Islamice la Universitatea din Qatar. In acelasi an el si-a sustinut intr-un mod stralucit lucrarea de doctorat intitulata "Az-Zakah wa-Atharuha fi Hall al-Mushkilat al-Ijtima`iyya" (Rolul Zekeat-ului in Solutionarea Problemelor Sociale).

De asemenea Sheikh-ul Yusuf al-Qaradawi a scris cartea "Fiqh uz-Zakat". Aceasta lucrare a sa este o carte de capatai in problematica zakatului, iar in prezent foloseste ca suport de curs in marile universitati islamice din lume. In aceasta carte zakatul este analizat atat dintr-o perspectiva moderna, cat si din perspectiva celor 4 scoli islamice de jurisprudenta (hanafi, hanbali, maliki si șafi'i). "Fiqh uz-Zakat" a fost tradusa in limba engleza de catre profesorul Monzer Kahf, la cererea Centrului de Cercetare in Economia Islamica (Islamic Economics Research Center) de Universitatea Regele AbdulAziz din Jeddah, Arabia Saudita.

In 1989 Sheikh-ul Yusuf a fondat Centrul de cercetare a traditiei si biografiei Profetului in cadrul Universitatii din Qatar, si a carui rector este si astazi. A fondat Consiliului European de Verdicte Islamice si Cercetare, cu sediul in Dublin, iar din 1997 Sheikh-ul Qaradawi a fost la conducerea lui.

Sheikh-ul Al-Qaradawi este un mare orator, un scriitor proeminent, poet, avocat si cu o expertiza profesionala in diverse domenii ale stiintelor islamice. Sheikh-ul Yusuf Al-Qaradawi este autorul a peste 80 de monografii fundamentale faimoase in toata lumea. Multe din cartile sale au devenit adevarate bestseller-uri ale gandirii islamice moderne. Ele au fost publicate in zeci de randuri si traduse in multe limbi pentru a ajunge peste tot in lume.

Yusuf Al-Qardawi are reputatia unui eminent predicator si savant islamic care nu accepta nici o extrema. In opiniile sale el combina traditiile si timpurile moderne, in acelasi timp punand accent pe perceptia rationala asupra obiectivelor si prioritatilor Shari'ei (Legea Divina), pastrand o armonie intre invariabilitatea islamului si schimbarile aduse de era moderna. Sheikh-ul Al-Qaradawi se inspira din istoria islamului; el coexista cu prezentul si priveste in viitor.

În limba română, până acum au fost traduse două dintre cărțile sale: "Permis si interzis in islam" și "Statutul femeii in islam".

Sheikh-ul Yusuf Al-Qaradawi s-a aflat printre savantii care au afirmat despre conflictul din Cecenia ca este intr-adevar Jihad (lupta de dragul islamului). Oricum, este clar pentru musulmanii din Cecenia si pentru musulmanii din toata lumea ca lupta lor impotriva agresorilor rusi este legitima si indreaptatita. Dar fara indoiala fatwa Sheikh-ului Yusuf Al-Qardawi are o mare insemnatate psihologica si politica. Nu este doar o aducere aminte, pentru natiunile musulmane persecutate de rusi, asupra obligatiei lor, dar este si un semnal de alarma pentru musulmanii care mai cauta inca scuze pentru inertia si lasitatea lor prin dezbateri inutile daca sa considere sau nu Jihad in Cecenia.

Insa sheikh-ul Al-Qaradawi este impotriva uciderii nevinovatilor. El a denuntat atacurile impotriva civililor din SUA de la 11 septembrie si a facut apel la musulmanii din intraga lume sa doneze sange pentru victime. El a fost citat spunand: "Inimile noastre sangereaza pentru atacurile care au avut ca tinta World Trade Center, precum si alte institutii din Statele Unite in pofida puternicei noastre opozitii legate de politica americana partinitoare fata de Israel cu privire la frontul militar, politic si economic.".

 


Autor: Meyra

Sursa: Forumul Islamul Azi

Adăugiri: Khalid

-

Comentarii aferente acestui articolAdauga un comentariu

(Your email address will not be published.)