Umm al-Fadl

Postat deAlina in Istoriepe 22.11.2011,0 comentarii

Umm al-Fadl (ra): mama a inteleptului Abdullah ibn Abbas, invatatul Ummei si interpretatorul Qur'anului.

Numele ei este Lubabah bint al-Harith al-Hilaliyah. Ea este sotia lui 'Abbas ibn 'Abdul-Muttalib, unchiul Profetului (saws). Este de asemenea si sora Maymoonei, mama a celor credinciosi. Fie ca Allah sa fie multumit de ele. Conform lui Ibn Sa'd , ea a fost una din primele femei care au imbratisat Islamul dupa Khadijah. Umm al-Fadl si Maymoonah au avut si alte doua surori vitrege: Asma' si Salama, fiicele lui 'Ummays. Pe acestea patru Mesagerul Lui Allah (saws) le-a descris ca fiind, "Surorile credincioase!" Ce mareata apreciere venind din partea celui iubit de Allah.

Umm al-Fadl era un oaspete obisnuit al Khadijei, de multe ori intalnindu-se cu Profetul (saws) si capatand cunoasterea religiei de la acesta. In plus, ea avea marea capacitate de a tine secrete, si si-a tinut legamantul de credinta cu sinceritate fata de aceasta pura religie, in ciuda departarii si a esecului sotului acesteia de a se alatura pe calea da'wah. Aceasta s-a ocupat de sotul ei ca o sotie credincioasa si a vazut in el minunea ce avea sa aiba loc.

Abbas a simpatizat cu nepotul sau si l-a aparat, cu toate ca nu era inca musulman; poate datorita relatiilor tribale din vremea ignorantei. Pe de-o parte el tinea la mentinerea statutului sau mostenit de la Abu Talib intre Quraish, iar pe de alta parte, si-a sustinut nepotul aparand legaturile de rudenie.

Umm al-Fadl astepta decizia Lui Allah in privinta acceptarii Islamului de catre Abbas, nerabdatoare ca aceasta sa aiba loc cat mai curand. De asemenea, ea spera ca sotul ei sa inceteze sa mai consume banii oamenilor pe nedrept, pentru ca el obisnuia sa se ocupe cu camata. Era binecunoscut pentru acest fapt, ca si pentru iubirea lui pentru bani.

Umm al-Fadl a fost extrem de dezamagita in ziua in care Abbas a consimtit la juramantul de loialitate de la Aqabah, cu toate ca era aparatorul lui Mohammed (saws). Dar cea mai mare durere a avut-o atunci cand Abbas a mers cu cei din tribul Quraish sa se lupte cu musulmanii la Badr.

Desi fusese luat captiv a fost eliberat prin favoarea Profetului, iar Umm al-Fadl s-a bucurat de intoarcerea lui la Mekkah. Abia atunci Abbas a simtit credinta islamica si lumina acesteia a crescut in inima sa indepartand intunericul ce-l stapanea. Abia de atunci casa lui Abbas a fost binecuvantata si a devenit armonioasa, asta pentru ca toti membrii ei erau musulmani.

Umm al-Fadl a cautat mereu sa-l convinga pe Abbas sa accepte Islamul, cu toate acestea Allah este cel care l-a indreptat spre lumina. A fost Allah cel care i-a unit in dreptate si onoare.

Umm al-Fadl a fost incantata sa ramana in Mekkah si sa ofere casa ca adapost celor slabi si saraci care nu-si permiteau sa migreze si sa se alature musulmanilor. Era ca si cum acesti oameni saraci erau intr-un razboi cu inamicii Islamului. Cu toate ca nu li s-a permis oportunitatea de a intalnii inamicii in campurile de lupta, ei au dus un razboi al provocarii si perseverentei.

O zi importanta pentru Umm al-Fadl si Abbas a fost cea a confruntarii de la Khaybar. Allah L-a binecuvantat pe Messagerul Sau cu victoria fata de evrei si Khaybar a fost in totalitate cucerit, iar musulmanii i-au luat prazile de razboi. Hajjaj ibn Allat as-Sullami a cerut permisiunea Profetului (saws) pentru a merge la Mekkah sa-si recupereze banii si alte bunuri de la oameni. Muhammed (saws) i-a permis si i-a mai dat voie sa spuna orice doreste, ca strategie de recuperare a drepturilor sale.

Hajjaj a ajuns la Mekka si a imprastiat zvonul ca evreii l-au omorat pe Muhammed (saws) si ca musulmanii sunt infranti. El le-a mai spus si ca musulmanii sunt grav decimati si ca multe din femeile si copii acestora au fost luate in captivitate. Cei din tribul Quraish l-au crezut, iar el si-a recuperat toate bunurile si s-a indreptat spre Medinah la Mesagerul Lui Allah.

Abbas ibn Abdul-Muttalib l-a asteptat pe calea lui spre Medinah si l-a chestionat in privinta adevarului zvonurilor, fiind profund ingrijorat si trist de soarta nepotului sau. Insa Hajjaj i-a spus lui adevarul si l-a rugat sa tina totul secret timp de trei zile, iar Abbas a promis sa faca aceasta.

Abbas era extrem de fericit datorita adevarului si mergand acasa i-a povestit sotiei si apoi au tinut secretul. Dupa trei zile, Abbas, cu ajutorul sotiei sale Umm al-Fadl, a iesit in cele mai bune straie si purtand cel mai bun parfum, si s-a indreptat catre Ka'bah, unde oamenii si liderii Quraish obisnuiau sa se adune. Cand acestia l-au vazut au inceput sa rada de el, " Asa iti arati rabdarea in fata necazului o' Abu al-Fadl?!!" El nu a luat in seama vorbele si le-a adus la cunostinta tot adevarul, cum Hajjaj ii pacalise ca sa-si recupereze averea. Abbas a mai adaugat, " Si mai mult, Muhammed, nepotul meu este acum sotul fiicei regelui evreu Huyay ibn Akhtab!"

Vestile au fost precum o furtuna si toti au ramas stupefiati! Apoi a ajuns la ei stirea ca ceea ce Abbas le spusese era adevarat, cresandu-le disperarea si durerea.

Umm al-Fadl a ramas in Mekkah alaturi de sotul ei Abbas pana dupa tratatul de la Hudaybiyah. Moment in care Messagerul lui Allah (saws) a venit la Mekkah insotit de Companioni pentru a sustine Umrah Qada, timp de trei zile. Profetul (saws) atunci s-a casatorit cu Maymoonah, sora lui Umm al-Fadl, si o vaduva al carei sot (Abu Rahm ibn Abdul-Uzza) murise ca politeist.

Din momentul acela toti membrii familiei au parasit Mekkah, iar Abbas si Umm al-Fadl au migrat la Medinah.

La Medinah Umm al-Fadl era un vizitator frecvent al casei Profetului (saws). Venea sa isi viziteze sora Maymoonah sau pe oricare dintre sotiile Mesagerului (saws).Toate au cunoscut-o pe Umm al-Fadl si toate i-au recunoscut excelenta.

Intr-o noapte, Umm al-Fadl a avut un vis si a venit la Profet (saws) pentru a afla opinia lui in legatura cu acel vis. Ea i-a spus: " Mesager al Lui Allah mi s-a aratat in vis ca o parte din trupul tau se afla in casa mea." Profetul (saws) atunci i-a raspuns," Fatimah, fiica mea, va naste un baiat pe care-l vei hrani cu laptele fiului tau.(Quthm)"

Faptul ca Muhammed (saws) a specificat clar ca va fi un baiat, este de fapt o manifestare a revelatiei divine cu care acesta a fost inzestrat de catre Allah Imparatul Lumilor. Allah l-a preferat tuturor binecuvantandu-l!

Fatimah a dat nastere lui Husayn si Umm al-Fadl l-a alaptat alaturi de fiul ei Outhm. Cand acesta era de cateva luni, ea l-a adus bunicului sau (saws) care l-a asezat in poala sa. Baiatul a urinat pe hainele Profetului (saws) si Umm al-Fadl l-a lovit intre umeri. Muhammed (saws) i-a spus, "L-ai lovit pe baiatul meu; Allah sa aiba mila de tine!"

Umm al-Fadl a jucat un rol important in bunul mers al casei Profetului, ea fiind supraveghetoarea acesteia.

Sunt numeroase relatari autentice care indica marea ei intelegere a religiei Lui Allah. Ea a incheiat pelerinajul de ramas-bun al Profetului (saws), in compania sotului ei Abbas si a copiilor. Ce ocazie mareata de a fi fost alaturi de marele Imam (saws). Onoarea sa a fost si mai mare in ziua de Arafat. Oamenii erau nelamuriti daca sa mance sau nu, intrebandu-se unii pe altii " Tine Mesagerul Lui Allah (saws) post?"

Umm al-Fadl a facut un gest de o mare intelepciune pentru a indeparta zvonurile, aducand un vas cu lapte pe care Mesagerul Lui Allah (saws) l-a primit si baut. Atunci oamenii au cunoscut ca nu tine post, iar Companionii ce tineau post l-au intrerupt. Nu exista dubiu ca ea l-a auzit inainte pe Profet (saws) spunand ca nu este permis pelerinului de a posti in ziua de Arafat. Ea a indepartat necunoasterea celor ce aveau dubii prin intelepciunea si credinta sa.

Umm al-Fadl a ramas in memoria generatiilor ca una dintre cele intelepte, si ca mama a inteleptului Abdullah ibn Abbas, invatatul Ummei si interpretatorul Qur'anului. Fie ca Allah sa fie multumit de ea si s-o multumeasca! Fie ca Allah sa fie multumit de toti Companionii!


Sursa: Muhammad Ali Qutb,"Women around the Messenger".

Traducere: Mariam Tudor

-

Comentarii aferente acestui articolAdauga un comentariu

(Your email address will not be published.)