Umair ibn Wahb

Postat deAlina in Istoriepe 22.11.2011,0 comentarii

UMAIR IBN WAHB (radiy-Allahu "Ëanhu): Persoana ratacita devenita indrumator (d. 24 A.H.)

Lupta de la Badr, prima care a avut loc intre musulmani si idolatrii, s-a finalizat, cu ajutorul lui Allah, cu victoria Islamului. O mare parte dintre idolatrii mekkani, in frunte cu mai marii lor, au fost omorati, o parte au fost luati prizonieri, iar o parte au reusit sa-si salveze viata fugind in Mekka.

Iar unul dintre cei care-au reusit sa-si salveze viata si sa se intoarca in Mekka, a fost si "ËUmair ibn Wahb. Dar, in urma lui, il lasase pe fiul sau, Wahb, prizonier in mainile musulmanilor. "ËUmair se purtase foarte rau cu Profetul (Pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra lui!) si cu companionii sai, ii supusese la nenumarate torturi si de aceea se temea foarte tare de faptul ca ei se vor razbuna pentru toate acestea pe fiul sau.

Intro dimineata, "ËUmair a pornit spre moschee pentru a face tauaf in jurul Kaa'bei si pentru a se inchina la idoli. El l-a gasit pe Safwan ibn Umayyah, unul din mai marii necredinciosilor din Mekka, stand langa Hijr. S-a indreptat catre el si i-a urat buna dimineata.

Safwan i-a raspuns:

- Buna dimineata si tie, Abu Wahb. Ia loc sa mai discutam putin ca doar asa mai trece timpul.

"ËUmair s-a asezat alaturi de Safwan. Amandoi aveau sufletul trist din cauza infringerii de la Badr. Discutia a inceput cu amintirea marii nenorociri traite la Badr, precum si a prizonierilor cazuti in mainile Profetului (salla-Llaahu 'alayhi wa-sallam) si ale companionilor. Apoi a continuat cu tristetea cauzata de moartea mai marilor tribului Qurais si aruncarea lor in adancurile gropii denumite Kalib, precum si cu dusmania fata de musulmani.

Safwan a spus, oftand:

- Jur pe Allah ca viata nu mai are nici un sens dupa ei. 

La care "ËUmair:

- Jur pe Allah ca ai dreptate.

Dupa ce a tacut putin, a continuat:

- Jur pe Stapanul Kaa'bei ca, daca nu as fi avut datorii pe care sa nu le pot plati si daca nu ar fi fost familia mea, pentru care mi-e teama ca se va destrama in lipsa mea, as fi mers la Muhammad si l-as fi ucis fara sa stau pe ganduri, terminand astfel cu el si punand capat raului sau.

Apoi a continuat cu glas soptit:

- Iar faptul ca fiul meu Wahb este prizonier in mainile musulmanilor nu ar trezi nici un fel de banuieli in privinta plecarii mele la Medina.

Aceasta era o ocazie pe care Safwan nu o putea pierde; s-a intors la "ËUmair si l-a asigurat:

- "ËUmair, iau asupra mea toate datoriile tale. Sunt gata sa le platesc, oricat ar fi ele. Cat despre familia ta, atat timp cat eu si ei suntem in viata, sa traiasca alaturi de familia mea. Averea pe care o detin ne va ajunge la toti pentru a duce un trai fara griji.

Multumit de aceasta propunere, "ËUmair i-a spus:

- Atunci, aceasta discutie sa ramana intre noi. Sa nu spui nimanui nimic.

Safwan a raspuns:

- Ne-am inteles.

"ËUmair, cu sufletul plin de ura si dusmanie fata de Muhammad (salla-Llaahu 'alayhi wa-sallam), a parasit Kaa'ba si a inceput sa faca pregatiri pentru a realiza ceea ce hotarase. El nu se temea de faptul ca cineva ar fi putut sa-l banuiasca, deoarece cei din tribul Qurais mergeau des in Medina pentru a-si rascumpara prizonierii. Cat despre adevarata sa intentie, nimeni in afara de Safwan nu o cunostea.

La dorinta lui "ËUmair, sabia sa a fost otravita. Apoi, i-a fost pregatit calul, pe care a incalecat si a luat drumul Medinei, cu inima fierband de ura si dusmanie. O data ajuns in Medina, "ËUmair s-a indreptat catre moschee pentru a-l cauta pe Trimisul lui Allah (salla-Llaahu 'alayhi wa-sallam). Cand a ajuns la usa moscheii, a descalecat.

In acest timp, "ËUmar ibn al-Khattab (Allah fie multumit de el!) statea cu cativa companioni in apropiere de usa moscheii. Ei discutau despre lupta de la Badr si despre cat de multi quraisiti murisera sau cazusera prizonieri; pomeneau de faptele de vitejie pe care le infaptuisera muhagirinii si ansarii, de ajutorul cu care ii binecuvantase Allah, precum si de nenorocirea ce se abatuse asupra dusmanului.

Dintr-o data, "ËUmar (radiyAllahu anhu!) l-a vazut pe "ËUmair descalecand si indreptandu-se spre moschee, cu sabia atarnand la brau. Ingrijorat, a spus:

- Cainele asta e "ËUmair ibn Wahb, dusmanul lui Allah! Jur pe Allah ca nu se poate sa fi venit decat cu gand rau. I-a pornit pe idolatrii din Mekka impotriva noastra, iar inainte de lupta de la Badr era spionul lor.

Apoi s-a adresat celor dimprejurul sau:

- Sa mergem la Profet (salla-Llaahu 'alayhi wa-sallam) si sa-l imprejmuim! Aveti grija ca acest om viclean si nenorocit sa nu-i intinda vreo capcana!

Apoi, "ËUmar (radiy-Allahu 'anhu) s-a dus imediat langa Profet (salla-Llaahu 'alayhi wa-sallam) si i-a spus:

- O, Trimis al lui Allah, acest dusman al lui Allah, "ËUmair ibn Wahb, a venit cu sabia la brau si nu cred sa fi venit decat pentru a face rau.

Profetul (salla-Llaahu 'alayhi wa-sallam) i-a spus atunci:

- Adu-l la mine.

Atunci, "ËUmar (radiyAllahu anhu!) l-a intampinat pe "ËUmair ibn Wahb si, apucandu-l strans de gulerul hainii si punandu-i sabia la gat, l-a adus la Profet (salla-Llaahu 'alayhi wa-sallam).

Cand l-a vazut Profetul Muhammad (salla-Llaahu 'alayhi wa-sallam) astfel pe "ËUmair, i-a spus lui "ËUmar:

- Da-i drumul, "ËUmar.

Acesta l-a lasat, iar cand Profetul (salla-Llaahu 'alayhi wa-sallam) i-a spus 'Indeparteaza-te de el' , acesta s-a indepartat de "ËUmair. Profetul (salla-Llaahu 'alayhi wa-sallam) si-a indreptat privirea catre "ËUmair ibn Wahb si i-a spus sa se apropie, iar acesta s-a apropiat si a zis:

- Sa ai o dimineata buna!

Profetul (salla-Llaahu 'alayhi wa-sallam):

- O, "ËUmair, pe noi Allah ne-a binecuvantat cu un salut mai bun si mai frumos decat salutul tau. Allah ne-a binecuvantat cu "as-selamu aleykum" , care este salutul locuitorilor Raiului.

"ËUmair a raspuns:

- Jur pe Allah ca tu nu esti departe de salutul nostru. De curand ai incetat sa-l mai folosesti si tu.

Profetul (salla-Llaahu 'alayhi wa-sallam) l-a intrebat:

- "ËUmair, care este motivul venirii tale aici?

"ËUmair:

- Am venit sa va rog sa-l eliberati pe acest prizonier; faceti-mi un bine in privinta lui.

L-a intrebat:

- Atunci, ce-i cu sabia pe care-o porti cu tine?

- Una din blestematele sabii... Si asa, parca ne-a fost de vreun folos la Badr?!!

Profetul (salla-Llaahu 'alayhi wa-sallam) i-a zis:

- Spune-mi adevarul, "ËUmair. Pentru ce-ai venit?

Acesta a raspuns:

- N-am venit decat pentru aceasta.

La care, Profetul (salla-Llaahu 'alayhi wa-sallam) a spus:

- Ba dimpotriva, ai stat impreuna cu Safwan ibn Umayyah langa Hijr, ati pomenit de mortii tribului Qurais aruncati in groapa Kalib dupa lupta de la Badr, iar apoi ai spus: "Daca nu aveam o multime de datorii si familia, plecam sa-l ucid pe Muhammad..." Astfel, Safwan ibn Umayyah a luat asupra lui datoriile si familia ta cu conditia ca tu sa ma ucizi. Dar Allah este o piedica intre tine si aceasta fapta.

Ramas fara grai pentru o clipa, "ËUmair nu s-a putut abtine din a spune: "Marturisesc ca tu esti Trimisul lui Allah." Apoi a continuat:

- O, Trimis al lui Allah, fara indoiala ca noi socoteam mincinoase vestile pe care ni le aduceai din ceruri si Revelatia ce iti este trimisa. Dar discutia ce-a avut loc intre mine si Safwan, n-o stiam decat eu si el. Jur pe Allah ca sunt convins ca nu stii despre aceasta decat de la Allah. Slava lui Allah, Care m-a condus catre tine pentru a ma onora cu Islamul.

Apoi, "ËUmair a imbratisat Islamul, rostind marturisirea de credinta. Profetul (salla-Llaahu 'alayhi wa-sallam) le-a spus companionilor sai:

- Invatati-l pe fratele vostru religia sa, invatati-l Qur'an-ul si eliberati-i prizonierul (adica pe fiul lui "ËUmair).

Musulmanii s-au bucurat nespus o data cu intrarea lui "ËUmair ibn Wahb in Islam. Atat de mult ca "ËUmar ibn al-Khattab (radiyAllahu anhu) a afirmat:

- Azi porcul imi era mai drag decat "ËUmair ibn Wahb cand incerca sa se apropie de Profet (salla-Llaahu 'alayhi wa-sallam), dar acum "ËUmair imi este mai drag chiar decat proprii-mi fii.

O perioada de timp, "ËUmair a continuat sa-si curete sufletul cu ceea ce invata nou din Islam si sa-si umple inima cu lumina noii sale religii. Traind astfel cele mai minunate si mai bogate zile din viata sa, incet-incet, el a inceput sa uite Mekka si tot ceea ce lasase in urma acolo.

In acest timp, Safwan ibn Umayyah astepta vestea despre "ËUmair si Profet (salla-Llaahu 'alayhi wa-sallam), facandu-si nenumarate iluzii. Astfel, el trecea pe langa casele quraisitilor si striga:

- Asteptati vestea minunata ce va ajunge curand la voi si care va va face sa uitati lupta de la Badr!

Dar dupa aceea, cand a vazut ca vestea intarzie, in sufletul lui Safwan au inceput sa ia nastere indoielile. Astfel, a asteptat un timp cu nerabdare, dar n-a mai rezistat si a inceput sa intrebe caravanele ce veneau din Medina, dar nimeni nu avea un raspuns satisfacator. Aceasta pana cand a venit un calator si i-a spus:

- "ËUmair a devenit musulman.

Aceasta veste a picat ca si cum l-ar fi lovit trasnetul, deoarece el se gandea ca chiar daca toti oamenii din lume ar fi imbratisat Islamul, nu l-ar fi vazut pe "ËUmair devenind musulman.

Insa "ËUmair continua sa-si invete religia si sa memoreze cat mai multe versete din Cuvantul Stapanului Sau. Intro zi, a venit la Profet (salla-Llaahu 'alayhi wa-sallam) si i-a spus:

- O, Trimis al lui Allah, eu multa vreme am incercat sa sting lumina lui Allah si i-am supus la torturi groaznice pe cei ce deveneau musulmani. Doresc sa-mi acorzi permisiunea sa merg la Mekka si sa-i chem pe cei din tribul Qurais la Allah si la Profetul Sau. Daca accepta, ce bine... Iar daca intorc spatele, ii voi supune la necazuri cu privire la religia lor, asa cum ii torturam pe companionii Trimisului lui Allah (salla-Llaahu 'alayhi wa-sallam).

Profetul (salla-Llaahu 'alayhi wa-sallam) i-a dat voie, iar el a sosit in Mekka si primul lucru pe care l-a facut a fost sa treaca pe la Safwan ibn Umayyah. I-a spus acestuia:

- O, Safwan, tu esti unul din mai marii Mekkai si unul dintre membrii intelepti ai tribului Qurais. Crezi cu-adevarat ca inchinarea aceasta a voastra la pietre si sacrificarea de animale pentru ele poate fi considerata religie?

Cat cu privire la mine, eu marturisesc fara nicio indoiala ca nu exista alta zeitate in afara de Allah si ca Muhammad este Trimisul lui Allah.

Socul pe care l-a simtit Safwan a fost unul pe masura, barbatul de ieri care s-a indreptat spre Medina pentru a-l omori pe profetul Muhammad (salla-Llaahu 'alayhi wa-sallam) revenea in Mekka cu unicul sau tel de a-i raspandi invataturile. Cunoscandu-i personalitatea puternica, putini au fost cei care s-ar fi incumetat sa-l impiedice in vreun fel in activitatea publica de raspandire a Islamului in Mekka. Astfel, in numai cateva saptamani un mare numar de mekkani au acceptat Islamul. Impreuna cu ei, 'Umair s-a intors in Medina intro procesiune a dragostei si pacii, contrastand puternic cu intentiile satanice pe care le nutrea mai devreme.

Iata cum, 'Umair a devenit un exemplu stralucitor al efectului Mesajului care a transformat alte milioane de oameni din persoane ratacite si pacatoase in personalitati drept-calauzite si promotoare a binelui. Iar efectul acestei transformari este bine reprezentat in descrierea pe care 'Umar ibn Al-Khattab (radiy-Allahu 'anhu) i-a facut-o lui 'Umair, "Jur pe Allah ! Mi-ar fi fost mai bine sa vad in fata ochilor mei un porc decat sa-l privesc pe 'Umair cand a venit prima data la noi in Medina, dar astazi imi este mai drag chiar decat unii dintre proprii mei copii, carne din carnea mea si sange din sangele meu."

Fie ca Allah sa-l rasplateasca pe deplin pe "ËUmair ibn Wahb si sa-i lumineze mormantul!

 


Surse:

  1. Mahmoud Esma'il Sieny - "Heroes of Islam", Editura Darussalam, King Saud University, Riyadh, K.S.A, 2000.
  2. IslamRomnia YahooGroup
Traducere:
  1. AbdurRahman
  2. Nilghiun Memet
-

Comentarii aferente acestui articolAdauga un comentariu

(Your email address will not be published.)