Tawhid-ul

Postat deAlina in Monoteismul islamicpe 27.10.2011,0 comentarii

Tawhid-ul înseamnă că nu există nici o altă divinitate în afară de Allah și că toate actele de adorare îi sunt închinate numai Lui. Opusul Tawhid-ului este Şirk-ul. Şirk înseamnă idolatrie, adică asocierea unor parteneri lui Allah și închinarea la aceștia. Allah este, deci, Al-Khaliq (Creatorul), Al-'Aziz (Cel Atotputernic), Al-Ahad (Unicul, Singurul), Al-Waly (Protectorul, Stăpânul și cel care ajută), Al-A'ala (Cel Preamărit), Al-Rabb (Stăpânul, Domnul), Al-Rahman (Cel Milostiv) ș.a.m.d.[1]

Monoteismul eliberează omul de superstiții și credințe false, care-i creează ființei umane neliniște interioară în cazul în care pun stăpânire pe ea. Astfel că, monoteismul îl scapă pe om de temeri prin faptul că îl determină pe acesta să nu se mai închine la diferite zeități care întruchipează forțele naturii. Odată ce omul si-a însușit conceptul de monoteism, el știe că Allah este singurul creator al acestor forțe și ajunge să le utilizeze, indiferent de cât de violente ar fi.

Prin monoteism ființa umană nu se mai închină altor oameni, deoarece închinarea față de Allah o eliberează de închinarea la oricine altcineva. De asemenea, omul știe că nici o ființă din această lume nu are puterea de a lua și a da viață, această putere aparținându-i doar lui Allah, așa că acesta încetează să mai creadă că destinul său poate fi influențat de altcineva decât de Allah, în acest fel punându-se capăt superstițiilor conform cărora stelele, semnele rele și alte asemenea lucruri pot influența destinul uman.

Deci, Tawhidul stârnește în ființa umană o voință puternică, răbdare, perseverență și încrederea în Allah, și o face pe aceasta gata să sacrifice orice pentru a-i face pe plac Creatorului. În acest fel omul dă piept cu dificultățile și încercările vieții fără frică sau slăbiciune, deoarece el nu se teme de nimeni în afară de Allah. Deci, credinciosul va alege întotdeauna Calea cea dreaptă în orice domeniu și în orice faptă pe care o va face. Alegând să trăiască după idealurile islamice, ființa umană calcă pe calea spre desăvârșire.

____________________________

[1] În total exită 99 astfel de nume ale lui Allah, acestea fiind singurul mod prin care credinciosul musulman își poate cunoaște Creatorul, orice alt nume sau reprezentare fizică (prin sculpturi, icoane etc) fiind strict interzise.

Cătălin Ştefăniță SOARE - Introducere in economia islamica

-

Comentarii aferente acestui articolAdauga un comentariu

(Your email address will not be published.)