Talha ibn Ubaidullah

Postat deAlina in Istoriepe 22.11.2011,0 comentarii

TALHA IBN 'UBAIDULLAH (radiy-Allahu "Ëanhu): Intruchiparea generozitatii si a bunatatii (d. 37 A.H.)

Eroul nostru Talha ibn 'Ubaidullah (radiy-Allahu 'anhu) a fost un prosper om de afaceri care a vazut multe locuri in peregrinarile sale. Odata, in timpul unei astfel de calatorii intreprinse la marginile Arabiei, mai precis in Busra, important centru comercial, a intalnit un calugar crestin. Calugarul i-a vorbit despre faptul ca a sosit timpul, asa cum scrie in Scriptura, ca un ultim Profet (salla-Llaahu 'alayhi wa-sallam) sa apara in desertul arab. Fara doar si poate, pentru Talha, eroul nostru, cele auzite erau interesante, insa atunci nu si-a dat seama ca destinul sau va fi influentat tocmai de acest eveniment. Astfel, dupa cativa ani, a revenit in Mekka, orasul sau natal si abia atunci a inceput sa realizeze ce-i spusese calugarul in Busra, intalnind un climat dominat de un freamat aparte si discutii interminabile. Incepand sa intrebe in dreapta si in stanga, a aflat ca un barbat numit Muhammed (salla-Llaahu 'alayhi wa-sallam) a inceput sa propovaduiasca Islamul, ceea ce insemna o grea lovitura data deopotriva falsilor zei adorati de catre politeisti, practicilor lor nedrepte, sclaviei si normelor imorale. Desigur, acest aer curat nu era pe placul mai-marilor din Mekka, mai ales dupa ce Muhammed (salla-Llaahu 'alayhi wa-sallam) a sustinut ca toti oamenii sunt egali, indiferent daca in aceasta lume sunt bogati sau niste sclavi saraci.

Este adevarat, eroul nostru a fost un om avut, o persoana importanta, in acelasi timp, insa - unul pentru care intelepciunea si adevarul contau mai mult decat orice altceva. Cand a auzit ca Muhammed (salla-Llaahu 'alayhi wa-sallam) era cel care predica, iar Abu Bakr cel mai apropiat prieten al sau, si-a spus in sinea sa, "Acesti doi barbati niciodata nu s-ar putea asocia in ceva rau sau fals." Si asta deoarece Muhammed (salla-Llaahu 'alayhi wa-sallam) a trait nu mai putin de 40 de ani printre mekkani, timp in care niciunul dintre ei nu a observat ceva care sa-i dezonoreze neamul si caracterul, determinandu-i sa-l numeasca la unison Al-Amin, 'Cel demn de incredere'. Talha si-a dat seama ca un om de un asemenea calibru niciodata nu ar fi putut sa fie un impostor, un fals profet al lui Allah Preainaltul. Cu alte cuvinte, bazandu-se pe o analiza obiectiva, logica, Talha a fost convins de adevarul Islamului. Si i-a cerut prietenului sau, Abu Bakr sa-l duca la profetul Muhammed (salla-Llaahu 'alayhi wa-sallam) pentru a-si declara respingerea idolatriei, credinta in Unicitatea lui Allah si acceptarea profetiei lui Muhammed (salla-Llaahu 'alayhi wa-sallam). Prin gestul pe care l-a facut, eroul nostru Talha ibn 'Ubaidullah a fost printre primii care s-au convertit la Islam. Cu toate ca era un om bogat si se bucura de o pozitie privilegiata in societate, politeistii mekkani au numit cativa oameni care sa-l hartuiasca din cauza noilor sale convingeri. Mai tarziu, cand musulmanii au primit permisiunea sa emigreze la Medina, Talha si-a parasit locuinta pentru Yathrib (sau Medina, cum a fost numita mai tarziu).

O trasatura specifica a personalitatii eroului nostru a fost generozitatea sa care nu cunostea limite si care l-a determinat pe Profetul insusi sa-i spuna "Talha marinimosul, darnicul" si "Talha generosul". El mergea pana acolo, incat se spune ca, datorita darniciei de care dadea dovada, de mai multe ori ajungea sa puna capul pe perna fara a mai avea macar ceva pus deoparte si pentru el insusi. In orice caz, dovedindu-se a fi un prosper om de afaceri curate, el obtinea atat de mult profit incat era ceva obisnuit sa-si intretina toate rudele si prietenii, oferindu-le nu doar anumite sume, ci mergand pana acolo incat le achita datoriile si le ajuta sa se casatoreasca. Si tot referitor la generozitatea sa, sotia sa ne povesteste cum intro zi l-a gasit pe Talha negru de suparare. Si cand l-a intrebat care este motivul supararii sale, acesta i-a spus ca bogatia care ii inconjoara. Atunci, l-a intrebat, "De ce nu incerci sa scapi de ea ?", ceea ce Talha a si facut. A inceput sa ofere tot ce i-a picat in mana, astfel incat miezul noptii l-a surprins fara nimic, indepartand pana atunci tot ce avea si reusind sa aiba un somn linistit.

Dar Talha nu s-a dovedit marinimos numai in ceea ce priveste averea sa, ci si cu sine insusi, lucru cu mult mai important, fericit oferindu-se noii sale credinte. Un exemplu graitor este cel al eroismului de care a dat dovada in batalia de la Uhud, cea in care unchiul Profetului (salla-Llaahu 'alayhi wa-sallam), Hamza, a fost ucis, iar Profetul insusi - ranit, pierzandu-si si cativa dinti. Imediat ce a vazut scena, eroul nostru si-a croit cu salbaticie drum printre inamici pentru a ajunge in apropierea profetului Muhammed (salla-Llaahu 'alayhi wa-sallam), aflat intro situatie critica. Odata ajuns, cu mana stanga l-a sustinut pe Profet (salla-Llaahu 'alayhi wa-sallam), iar cu dreapta a luptat tinand strans sabia de maner. Abu Bakr (radiy-Allahu 'anhu) a relatat ca in acea zi cenusie a observat pe trupul eroului nostru mai mult de saptezeci de taieturi.

Adevaratul caracter al unui om se poate observa atunci cand este pus in situatia de a corecta o decizie gresita, facuta public. Insa, eroul nostru a trecut cu succes si acest test. Totul s-a intamplat chiar inaintea martirajului sau de langa Irak. Tocmai se alaturase armatei sosite in Kufa pentru a lupta impotriva celei conduse de catre califul 'Ali ibn Abi Talib (radiy-Allahu 'anhu), mobilul fiind razbunarea uciderii lui 'Uthman ibn 'Affan (radiy-Allahu 'anhu). Dintr-un motiv sau altul, printre cei care s-au alaturat armatei lui 'Ali (radiy-Allahu 'anhu) se gaseau si unii dintre ucigasii califului 'Uthman (radiy-Allahu 'anhu). Cand 'Ali ibn Abi Talib a discutat cu eroul nostru si cu prietenul sau Az-Zubair ibn Al-Awwam, Talha si-a dat insa seama de greseala si, dand dovada de mult curaj, a parasit campul de lupta. Din acest motiv, insa, putin mai tarziu a fost asasinat, alaturandu-se procesiunii martirilor pe Calea Adevarului.

 


Sursa: Mahmoud Esma'il Sieny - "Heroes of Islam", Editura Darussalam, King Saud University, Riyadh, K.S.A, 2000.

Traducere: AbdurRahman
-

Comentarii aferente acestui articol



Adauga un comentariu

(Your email address will not be published.)