Suraqah ibn Malik

Postat deAlina in Istoriepe 22.11.2011,0 comentarii

SURAQAH IBN MALIK (radiy-Allahu "Ëanhu): Arabul care i-a purtat bratarile lui Khosroe (d. 24 A.H.)

De fiecare data cand vorbim despre Hijra (emigrarea profetului Muhammed (salla-Llaahu 'alayhi wa-sallam) la Medina) sunt amintite aproape ca un leit-motiv actele eroice ale catorva oameni, batrani si tineri, care au contribuit sub o forma sau alta la succesul acestei activitati ample, ajutor acordat in ciuda privirilor agere ale dusmanilor mekkani ai Profetului (salla-Llaahu 'alayhi wa-sallam). Printre oamenii mai in varsta care l-au ajutat pe Profet au fost Abu Bakr As-Siddiq, companionul care l-a insotit in aceasta calatorie si care mai tarziu a devenit primul succesor sau calif, si eroul nostru de astazi Suraqah ibn Malik. Dintre cei mai tineri putem sa-l amintim pe 'Ali ibn Abi Talib, tanarul var al Profetului (mai tarziu ginerele acestuia) care si-a riscat viata dormind in patul unchiului sau cu scopul de a-i induce in eroare pe dusmanii care asteptau chiar in fata casei ca sa-l ucida pe Profet. Un alt suflet tanar a fost cel al Asmei bint Abi Bakr, cea care a carat provizii pentru Profet si tatal sau, care se ascundeau in pestera. Cu voia lui Allah, ne vom reintalni cu aceasta tanara domnisoara si vom invata mai multe la vremea respectiva.

Intorcandu-ne la eroul nostru Suraqah ibn Malik, vom vedea cum rolul pe care l-a jucat ajutandu-l pe Profet a fost unul nemaintalnit, cu atat mai mult cu cat el a avut la baza recompensa pe care quraisii o promisesera aceluia care il aduceau pe Muhammed inapoi in Mekka, viu sau mort. Dar iata povestea :

Cu cateva zile inainte de emigrarea profetului Muhammed (salla-Llaahu 'alayhi wa-sallam) la Medina (la invitatia sustinatorilor mediniti), politeistii mekkani au luat in calcul diverse modalitati de a scapa de profetul Muhammed (salla-Llaahu 'alayhi wa-sallam) odata pentru totdeauna. Astfel, au cazut de acord cu totii asupra unui plan diabolic prin care fiecare trib important din Mekka sa isi asume responsabilitatea asasinarii Profetului. Au ales cativa tineri vanjosi si i-au dotat cu sabii ascutite, dupa care i-au trimis sa-si duca la bun sfarsit complotul chiar in fata casei Profetului, unde urma ca toti odata sa-i dea cate o lovitura cu sabiile. Prin urmare, daca hasemitii (tribul din care se tragea Profetul) ar fi fost dornici de razbunare, ar fi fost nevoiti sa se infrunte cu o duzina intreaga de triburi. Dincolo de aceasta urzeala, insa, prin intermediul revelatiei divine Muhammed (salla-Llaahu 'alayhi wa-sallam) a fost instiintat de cele care se pusesera la cale impotriva sa, primind instructiuni clare de la Allah Atoatestiutorul legate de emigrarea la Medina. Prin urmare, i-a cerut lui 'Ali sa se culce in pat in locul sau, in vreme ce el a traversat randurile formate din tinerii quraisi recitand versete din Nobilul Coran (capitolul Yasin). Cu voia lui Allah Preainaltul, toti tinerii au cazut intrun somn adanc, Profetul parasind in siguranta locuinta sa pentru a-l intalni pe Abu Bakr, cel care il astepta gata de drum. Au mers impreuna la o pestera unde au stat ascunsi timp de trei zile.

Cum era de asteptat, quraisii au ramas socati de cele intamplate, ceea ce i-a determinat sa ofere o recompensa de 100 de camile oricarei persoane care ar fi reusit sa-l aduca inapoi in Mekka pe Profet (salla-Llaahu 'alayhi wa-sallam). Suraqah ibn Malik, bine-cunoscut pentru curajul de care dadea dovada atunci cand era vorba de a da de urma cuiva, i-a urmarit pe Profet si pe companionul sau Abu Bakr. Cand s-a apropiat de cei doi, picioarele calului s-au cufundat in nisip, determinandu-l sa-l cheme pe Profet in ajutor. Dupa aceea, Suraqah din nou a incercat sa se tina de Profet (salla-Llaahu 'alayhi wa-sallam), dar si de aceasta data picioarele calului sau s-au impotmolit in nisip. A inteles ca scopul pe care il urmarea era inutil si ca barbatul pe care incerca sa-l prinda era cu siguranta un adevarat profet protejat de Allah Preainaltul. L-a chemat inca o data in ajutor, de aceasta data promitandu-i nu doar ca va face cale intoarsa, dar chiar va face tot ce ii va sta in putinta sa ii duca in eroare pe cei de acasa si sa-i opreasca de la orice incercare de urmarire. Le-a mai daruit Profetului si lui Abu Bakr armele sale, precum si rezervele de hrana, insa cei doi nu le-au putut accepta, cerandu-i numai sa descurajeze pe oricine ar fi incercat sa calce pe urmele lor. Profetul s-a rugat pentru el, calul devenindu-i indemanatic cum a fost. Suraqah tocmai ce apucase sa faca drumul intors spre Mekka, cand s-a oprit dintro data, strigand : "Va rog, asteptati ! Mi-ar placea sa stam putin de vorba si promit ca nu va voi face nimic rau." Fiind intrebat in legatura cu cele pe care doreau sa le discute, le-a spus : "O Muhammed ! Jur pe Allah ca mesajul tau se va raspandi si ca vei ocupa o pozitie nobila. Promite-mi in scris ca ma vei ajuta cand te voi revedea." Si Profetul a dictat, iar Abu Bakr i-a consemnat promisiunea facuta. Chiar inainte ca ei sa se desparta, Profetul (salla-Llaahu 'alayhi wa-sallam) i-a adresat urmatoarea intrebare : "Cum crezi ca te vei simti cand vei purta bratarile lui Khosroe (conducatorul Imperiului Persan) ?" "Khosroe, fiul lui Hurmuz ?" - s-a mirat Suraqah. "Da, Khosroe, fiul lui Hurmuz", i-a raspuns Profetul (salla-Llaahu 'alayhi wa-sallam).

Suraqah a facut cale intoarsa, inspre Mekka, unde si-a tinut promisiunea, descurajand oamenii de acolo sa incerce sa dea de urma Profetului (salla-Llaahu 'alayhi wa-sallam). Foarte tarziu, numai, el a marturisit quraisilor intreaga poveste, fiind certat si blamat pentru modul de a actiona. El, insa, le-a replicat, "Jur pe Allah ! Daca ati fi vazut cu ochii vostri ce i s-a intamplat calului meu, ati fi crezut cu siguranta in Adevarul vestit de Mesager, neputand sa-i rezistati."

Zece ani mai tarziu Suraqah s-a alaturat comunitatii musulmane din Medina, moartea Profetului (salla-Llaahu 'alayhi wa-sallam), intervenita dupa cateva luni, producandu-i la fel de multa tristete ca oricarui alt companion devotat. Cu toate acestea, nu-si putea scoate din minte vorbele Profetului, "Cum crezi ca te vei simti cand vei purta bratarile lui Khosroe ?"

Si nu a fost nevoie decat sa mai treaca putini ani dupa aceea pentru ca profetia sa i se implineasca. Erau ultimele zile ale califului 'Umar ibn Al-Khattab cand Persia a fost cucerita si odata cu acest eveniment important, podoabele pretioase ale imparatului Khosroe au fost aduse in moscheea din Medina. A fost momentul cand Suraqah a realizat semnificatia profetiei pe care Trimisul lui Allah (salla-Llaahu 'alayhi wa-sallam) i-a facut-o cu multi ani in urma. Motiv suficient pentru califul 'Umar sa-i ceara lui Suraqah sa-i poarte vesmintele lui Khosroe, garderoba incluzand si bratarile acestuia. "Subhaan-Allah ! Allah-u-Akbar !" ("Slava lui Allah ! Allah este Cel mai Mare !") au fost reactiile celor care au asistat la acest eveniment marcant.

 


Sursa: Mahmoud Esma'il Sieny - "Heroes of Islam", Editura Darussalam, King Saud University, Riyadh, K.S.A, 2000.

Traducere: AbdurRahman
-

Comentarii aferente acestui articolAdauga un comentariu

(Your email address will not be published.)