Stiintele Coranului

Postat deAlina in Cuvantul Sau: Coranulpe 15.10.2011,0 comentarii

Coranul este cuvantul lui Allah, mesajul Său Allah către oameni. Dar oare Coranul este unica revelație? Este unica sursă divină? Sau mai există și alte surse, dacă da, care este diferența dintre ele? Mai multe întrebări la care vom încerca să răspundem pe scurt.

Cand vorbim de reveleție întălnim trei cuvinte cheie, Coran, Hadis și Hadis Kudsi.

Definiția Coranului am dat-o nu vom reveni decat cu diferențele dintre acești termeni.

Hadis Nebewi: cuvanul hadis din punct de vedere lingvistic înseamnă 'nou'. Coranul a fost numit hadis de către Allah, spune Allah: Allah! Nu este alt Dumnezeu în afară de El! El (jură că) vă va aduna în Ziua Învierii, neîndoielnic, căci cine este mai adevărat decăt Allah în ceea ce se spune(hadis)?

Așa cum și vorbitul în somn a fost numit de Allah hadis; Spune Allah: Doamne! Tu mi-ai dat putere și m-ai învățat tâlcuirea vedeniilor (hadis)! Tu ești Creatorul cerurilor și pământului! Tu ești Ocrotitorul meu în această lume și în Lumea de Apoi! Lasă-mă să mă petrec din această viață în totală supunere și ajută-mă să-i întâlnesc pe cei evlavioși!" (Yusuf 101)

Hadis: toate vorbele, faptele și însușirile ce s-au atribuit profetului precum și ceea ce a încuviințat se numește hadis.

Vorbe : asemeni hadisului: Faptele stau în intenții

Fapte: felul cum făcea rugăciunea și le poruncea companionilor să facă rugăciunea așa cum o face el.

Însușirii: însușirile profetului Muhammed(pacea și binecuvantarea lui Allah fie asupra sa), cum ar fi comportamentul său, chipul său etc.

Încuviințări: ceea ce a vazut tla unul din companionii și a acceptat.

Hadis Kudsi: Ceea ce a transmis profetul de la Allah. Vorbele profetului care încep: Mi-a spus Allah, sau spune Allah și menționează un hadis nu un verset.

Diferențele dintre Coran și hadisuri kudsi:

1 - Coranul se atribuie numai lui Allah, spune Allah, a spus Allah.
Hadisul Kudsi se poate atrbui lui Allah( a spus Allah, spune Allah) așa cum se poate atribui profetului ( spune profetul relatand de la Allah)

2 - Coranul este cuvantul lui Allah miraculos și inimitabil care i-a provocat pe toți oamenii chemandu-i să scrie o carte asemănătoare. Hadisul Kudsi nu a venit cu o provocare

3 - Coranul în întregime a fost revelat prin tewatur( de către un grup mare de relatatori care nu pot fi bănuiți de neglijență ), pe cand hadisul kudsi se poate să fie autentic sau slab.

4 - Recitarea Coranului este un act de adorare iar rugăciunea nu se acceptă decat prin recitarea Coranului, hadisul kudsi nu poate ține locul Coranului în această privință.

-

Comentarii aferente acestui articolAdauga un comentariu

(Your email address will not be published.)