Sad ibn abi Waqqas

Postat deAlina in Istoriepe 22.11.2011,0 comentarii

SA'D IBN ABI WAQQAS (radiy-Allahu "Ëanhu): Cuceritorul Imperiului Persan (d. 55 A.H.)

Istoricii ridica cu mirare din sprancene cand vine vorba de cucerirea a celor mai mari doua imperii din Orientului Mijlociu de catre cateva mii de nomazi ai Peninsulei Arabe, de multe ori echipati prin improvizare si nevoiti sa se confrunte cu cele mai sofisticate armate apartinand "superputerilor" la acea vreme. Raspunsul este unul foarte simplu, constand in credinta nestramutata in Allah si in Mesagerul Sau, alaturi de curajul unor luptatori ale caror teluri au fost fie sa obtina victoria, fie sa moara ca martiri pe calea lui Allah. Printre acestia din urma regasim stilul de conducere curajoasa si inteleapta al unor barbati precum Khalid ibn Al-Walid si Sa'd ibn Abi Waqqas, eroul nostru de astazi. In ceea ce-l priveste pe Sa'd, el este responsabil de cucerirea Imperiului Persan.

Sa'd ibn Abi Waqqas era unul dintre primii convertiti la Islam, imbratisand acest stil de viata inca de la varsta de 14 ani. Cu toate ca era la varsta adolescentei, credinta si convingerea sa nu erau cu nimic sub cele ale unui om in varsta sau mai mare decat el. A fost nevoit sa infrunte una dintre cele mai puternice si atipice arme si anume cea indreptata mai degraba impotriva campului sau sentimental decat a trupului organic. Si anume, cand mama sa a aflat de convertire, a intrat in greva foamei, declarandu-si abstinenta de la mancare si apa, in speranta ca fiul ei se va razgandi si va reveni la religia strabunilor (politeism). Dar pentru Sa'd, noua sa credinta valora mai mult chiar decat viata propriei mame. Dupa ce o parte a membrilor familiei l-au induplecat pe Sa'd sa mearga sa-si viziteze mama, sperand ca starea sa jalnica il va determina sa se intoarca din drumul ales, Sa'd s-a apropiat de femeie, spunandu-i, "Mama, sa stii ca daca ai fi avut o suta de suflete care te-ar parasi unul cate unul, eu unul niciodata nu-mi voi parasi religia. Asa ca, este treaba ta daca vrei sa mananci sau nu." Auzind aceasta, mama lui Sa'd si-a pierdut orice urma de speranta ca va fi salvata de foame si a inceput sa manance din nou.

Aceasta era forma de convingere care l-a urmat pe Sa'd toata viata, in serviciul Islamului. Asa stand lucrurile, nu mai este de mirare cum 'Umar ibn Al-Khattab (radiy-Allahu 'anhu) l-a delegat pe Sa'd pentru a indeplini una dintre cele mai dificile misiuni militare din vremea sa, aceea de a cuceri Persia. Sa'd a fost si unul dintre unchii profetului Muhammed (salla-Llaahu 'alayhi wa-sallam), imbratisand printre primii Islamul si unul dintre cei mai bravi luptatori din bataliile Islamului. In ciuda faptului ca marea batalie de la Al-Qa'disiyya a avut loc intro perioada cand starea sa de sanatate era critica, Sa'd a coordonat-o nemijlocit cu succes. Avand la dispozitie o armata care se ridica la un sfert din numarul inamicilor si probabil la mai putin de o zecime in ceea ce priveste standardele de echipareSa'd a luat decizia sa-l atace pe Rustum si armata sa impresionanta intro batalie decisiva care a schimbat istoria in regiunea persana, la Al-Qa'disiyya. In mai putin de doi ani, Sa'd a condus cea de-a doua batalie majora impotriva adoratorilor persani ai focului, la Al-Mada'in, unde armata musulmana a obtinut o importanta victorie, in decursul careia soldatii au dat dovada de un curaj nebanuit pana atunci. Astfel, unii dintre ei au traversat cu piciorul raul Tigru, altii - calare. Condusi de geniul eroului nostru, Sa'd ibn Abi Waqqas, batalia a deschis larg portile Orientului unei marete natiuni care s-a alaturat Islamului, stil de viata la care si-a adus din plin contributia: natiunea persana.

 


Sursa: Mahmoud Esma'il Sieny - "Heroes of Islam", Editura Darussalam, King Saud University, Riyadh, K.S.A, 2000.

Traducere: AbdurRahman

-

Comentarii aferente acestui articol



Adauga un comentariu

(Your email address will not be published.)