Cuvantul „sabr” inseamna in limba araba „rabdare”. Sabr reprezintă jumătate din credință; credinţa este formată din:
Unii companioni au făcut această afirmație: „Credința este formată din două jumătăți: una dintre ele este răbdarea, iar cea de a doua este slăvirea și (mulţumirea).” Prin Coran, Allah ne-a grăit astfel: „Întru aceasta se află semne pentru cel răbdător și mulțumitor.” (Sura Saba’: 19). În raport cu credinţa, răbdarea reprezintă ceea ce este capul pentru corp.
Există trei feluri de răbdare.
Când omul dobândește toate cele trei tipuri de răbdare, sabr va fi complet şi la fel și binecuvântarea din această viață pământească sau din cea următoare. Nici o ființă umană nu poate dobândi aceste binecuvântări fără a traversa puntea răbdării, la fel cum niciun om nu va ajunge în Paradis fără a trece peste sf’rot (podul care traversează iadul). ‛Umar a spus: „Dobândim tot ceea ce este mai bun în viaţă dacă suntem răbdători”.
Dacă omul va medita asupra binecuvântărilor pe care le-ar putea atinge în această viață lumească, își va da seama că toate sunt legate de răbdare. Pe de altă parte, dacă omul se va gândi la eșecurile blamabile pe care ar putea și ar trebui să le evite, își va da seama că acestea sunt legate de nerăbdare. De exemplu, curajul, onoarea, generozitatea și preferințele manifestate în favoarea lucrurilor bune reprezintă răbdarea manifestată doar pentru o scurtă perioadă de timp (ceea ce simbolizează durata scurtă a vieții).
Numeroase boli și suferințe capabile să afecteze ființa umană (trupul sau inima) nu sunt decât rezultatul nerăbdării. Răbdarea păstrează sănătatea inimii, a corpului și a sufletului, constituind panaceul perfect. Allah iubește răbdarea și îi sprijină pe cei care se dovedesc răbdători: „Într-adevăr, răbdarea aduce biruința.”
Manifestând răbdare, oamenii pot dobândi foarte multe beneficii: „Iar dacă răbdați, e chiar mai bine pentru cei răbdători” (Sura An-Nahl: 126). Răbdarea este instrumentul care conduce la izbândă: „O, voi cei care credeți! Fiți răbdători și îndemnați la răbdare, luptați statornic și fiți cu frică de Allah, pentru ca să aveți parte de izbândă!” (Sura ‘Ali ‛Imran: 200).
Extras din cartea „Medicina profetica” de ibn Qayyim al Jawziyyah
Marhaban am devenit de putin timp musulmana si a-și vrea sa stiu mai multe despre islam.
Salut. Am devenit musulman acum 20 de ani si mai am inca multe de invatat 🙂 cat traim, invatam. Cel mai bine veti invata despre islam de la moschee. Aici pe site sunt multe materiale in limba romana, nu ezitati sa le cititi. Evident ca se pot ivi mereu neintelegeri. Orice intrebari aveti din cele citite, nu ezitati sa le adresati la moschee.
In ce priveste internetul: mare grija de unde va luati informatiile. Exista multa dezinformare si intentii rele pe marele internet.