Sa intelegem zakat-ul

Postat deAlina in Zakatulpe 29.10.2011,0 comentarii

 Lauda lui Allah Cel Unic, pacea si binecuvanterea fie asupra Profetului Muhammed, familei lui si a companionilor lui.

Ceea ce ne-a facut sa scriem aceste cuvinte este dorinta de va sfatui si a va reaminti de unul din cele cinci principii de baza ale Islamului. Acesta obligatiune a fiecarui musulman din pacate este neglijata de multi musulmani cu toate ca ea este unul din stalpii pe care se sprijina Islamul si fara de care n-ar mai sta in picioare conform spuselor Profetului: " Islamul se sprijina pe cinci stalpi: Marturisirea ca nu exista alt Dumnezeu in afara de Allah si Muhammed este trimisul Lui, implinirea Rugaciunii, dania, postul lunii Ramadan si pelerinajul Casei.

Obligativitatea daniei pentru fiecare musulman este unul din cele mai frumoase aspecte ale Islamului si una din cele mai protectoare legi pentru adeptii acestei religii prin multimea foloaselor si pentru grija fata de cei nevoiasi.

 

Din foloasele Zekat-ului:

 -intarirea relatiilor de prietenie intre cei bogati si cei saraci pentru ca sufletele ii indragesc pe cei care le fac bine.

-purificarea si educatia sufletului prin indepartarea de la comportamentul urat, cum ar fi : zgarcenia, invidia, asa cum a spus si Allah Preainaltul in sfantul Coran: "Ia din bunurile lor milostenie, prin care sa-i curatesti si sa-i binecuvantezi si roaga-te pentru ei, caci rugile tale aduc tihna pentru ei. Iar Allah este Cel care aude Totul si Atoatestiutor." (At-Tewbe:103).

-inzestrarea musulmanului cu calitati cum ar fi: generozitatea, darnicia, sensibilitatea fata de cei nevoiasi.

-aduce binecuvantarea si recompensa de la Allah asa cum a zis Preainaltul: "Spune: Domnul meu da din belsug cele de trebuinta acelora care voieste El dintre robii Sai sau le imputineaza lor. Si pentru tot ceea ce daruiti voi El va va da voua in schimb, caci El este Cel mai bun dintre daruitori." (Sabee:39). Si a celor spuse de Profetul Muhammed, pacea si binecuvantarea fie asupra lui :" Allah Preainaltul a spus: "O, fiul lui Adam, da pomana ca noi sa-ti dam tie pomana"

 Allah Preainaltul i-a prevenit pe cei care nu platesc dania de o pedeapsa aspra spunad: "O, voi cei care credeti! Multi dintre rabini si calugari mananca averile oamenilor pe nedrept si ii impiedica de la calea lui Allah! Iar acelora, care strang aur si argint si nu le cheltuiesc pe calea lui Allah, vesteste-le pedeapsa dureroasa,/ Intr-o zi in care le vor fi incise in focul Gheenei si cu ele se vor arde fruntile, laturile si spinarile lor. Aceasta este ceea ce ati stans pentru sufletele voastre! Gustati din ceea ce ati strans!" At-Tewbe:34-35).

De aceea, averile pentru care nu se plateste dania reprezinta o comoara din cauza careia va fi pedepsit detinatorul ei in Ziua Judecatii conform celor relatate de  Profet, Allah sa-l binecuvanteze si sa-l miluiasca,: " Posesorul de aur si argint care nu plateste zekat-ul pentru acestea va fi pedepsit in Ziua Judecatii. Acestuia i se vor aplica pe spate, pe partile laterale si pe frunte  tablite de foc cu care va fi pedepsit in Infern. Indata ce se vor raci i se vor aduce altele. O zi va dura cat  cinci zeci de mii de ani. Pedeapsa va dura pana se vor judeca toti oamenii. Fiecare isi va vedea locul unde va ajunge, in Paradis sau in Iad." 

Apoi Profetul, pacea si binecuvantarea fie asupra lui l-a mentionat si pe detinatorul de camile, vaci si oi care nu plateste pentru acestea dania ca va fi deasemenea pedepsit asemenea detinatorilor de aur si argint.

Deasemenea Profetul, pacea si binecuvantarea fie asupra lui a spus: " Cel care a fost inzestrat cu averi si nu a platit zekat-ul pentru acestea i se vor transforma (in Ziua Judecatii) averile intr-un urias chel cu coarne care il va cuprinde, apoi il va lua de falci si ii va spune: " Eu sunt banii tai, eu sunt averile tale!" dupa care a recitat versetul: "Sa nu creada aceia care sunt zgarciti cu ceea ce Allah le-a daruit din harul Sau ca aceasta este spre binele lor! Dimpotriva, aceasta este spre raul lor, caci cele cu care au fost zgarciti li se vor incolaci in jurul gaturilor in Ziua de Apoi. A lui Allah este mostenirea cerurilor si a pamantului si Allah este Binestiutor si celor al care le impliniti." (Ali 'Imran:180).

 Dania trebuie platita pentru patru categorii de bunuri: pentru culturile si roadele pamantului, pentru ovine, pentru aur si argint si pentru negustorie.

Pentru fiecare dintre aceste categorii exista o cota care determina plata daniei, in sensul ca ne arata la cata cantitate sau la cati bani trebuie sa fie platita iar in cazul in care aceasta cota nu este atinsa dania nu mai trebuie platita.

 Cota in cazul culturilor si roadelor pamantului este de 635kg. In situatia in  care cota a fost atinsa dania pentru culturi si roade este de 10% din recolta daca pamantul nu a fost udat si de 5% daca pamantul a fost udat prin irigatii sau alte metode asemanatoare.

 Cota in cazul animalelor (camile, vite, oi) este de:

La vaci este de: 30 de capete . Iar dania care trebuie platita este de: unul de un an pentru fiecare 30; unul cu varsta de 2 ani pentru fiecare 40.

La capre si oi este de: 40 de capete. Iar dania care trebuie platita este de: unul pentru primele 40; doi pentru 120; trei pentru 300; cu unul in plus pentru fiecare 100.

Deasemenea o a alta conditie care trebuie implinita pentru ca platirea daniei sa devina obligatorie in cazul animalelor este: trecerea unui an intreg din data detinerii cotei.

         Cota aurului este de 85 de grame.

Cota argintului este de 595 grame.

Dania care trebuie platita pentru aur si argint este de 2.5%.

 In categoria aurului si argintului intra si bancnotele cu care au loc tranzactiile intre oameni in prezent. Cea dea doua contitie pentru obligativitatea platii daniei in cazul aurului si a argintului sau a banctotelor este trecerea unui an din ziua posedarii cotei  care determina plata daniei.

 Asa se procedeaza si in cazul bijuteriilor femeilor chiar daca acestea sunt folosite ca impodobire daca au atins cota care determina plata daniei si a trecut un an de la data dobandirii acestei cote. Ca dovata a acetui fapt este pe langa relatarea care se refera la pedepsirea celor care nu platesc dania pentru aur si argint si intamplarea in care Profetul, pacea si binecuvantarea fie asupra lui, a vazut in mana unei femei doua bratari din aur si a intrebat-o: "Ai platit dania pentru acestea?" A spus: "Nu". A spus: "Ti-ar place ca Alllah Preainaltul sa te incercuiasca din pricina lor in doua cercuri de foc in Ziua Judecatii? Aceasta le-a aruncat spunand: "Le daruiesc lui Allah si Profetului"

Deasemenea s-a relatat ca UmSeleme, Allah sa fie multumit de ea, purta doua bratari din aur. Aceasta l-a intrebat pe profet:" Profetule, acestea sunt considerate o comoara? (aici se refera la comoara care conduce spre pedeapsa in Ziua de Apoi) Profetul i-a raspuns: " Bunul care a indeplinit conditiile platirii daniei si a fost platita nu mai este considerat o comoara."

 

Dania marfii expusa spre vanzare:

Se valorifica marfa expusa spre vanzare la sfarsitul fiecarui an si se plateste 2.5% din ea conform companionului care a relatat: " Ne poruncea Profetul sa platim dania din marfa expusa spre vanzare." In aceasta categorie intra si tereneurile ,imobilele si alte marfuri asemenea lor expuse la vanzare. Cota in cazul daniei pentru marfurile expuse la vanzare este contravaloarea a 85 grame aur.

 In legatura cu imobilele care sunt date in chirie se plateste dania din banii luati pe chirie, o data pe an, cu precizarea ca nu se plateste danie pentru aceste imobilele inchiriate, care nu sunt expuse la vanzare.

Asa se procedeaza si cu masina proprie sau cea cumparata pentru a fi folosita cum ar fi taxiul, adica nu se plateste dania pentru ca nu este expusa la vanzare. Iar daca proprietarul masinilor cu taxare a strans suma care necesita plata daniei (contravaloarea a 85 grame de aur) acesta trebuie sa o plateasca o data pe an conform dovezilor existente.

 Asa se procedeaza si cu bunurile sau averile orfanilor sau a nebunilor. Trebuie sa se plateasca dania in locul acestora in caz ca detin cota care determina plata daniei conform majoritatii invatatilor musulmani o data pe an conform celor spuse de Profet lui Muaz atunci cand la trimis in Iemen: " Allah a prescris ca cei bogati sa plateasca dania pentru cei saraci"

 

Dania este dreptul lui Allah. Nu se permite ca ea sa fie data celor care nu au dreptul, si nici nu se permite ca cineva sa se foloseasca de ea prin a trage foloase in urma ei sau a indeparta vreun rau de la el . Zekat-ul tebuie platit din toata inima cu intentia pura pentru multumirea lui Allah Preainaltul numai celor care fac parte din categoriile pe care le-a stabilit coranul in versetul urmator: "Milosteniile (din Danie) sunt numai pentru saraci, pentru sarmani, pentru cei care se ostenesc pentru ele, pentru cei ale caror inimi se aduna intru credinta, pentru slobozirea robilor, pentru cei indatorati greu, pentru calea lui Allah si pentru calatorul aflat pe drum. Aceata este porunca lui Allah, iar Allah este Atoatestiutor si Intelept." (At-Tewbe 60).

 Dupa cum observam acest verset s-a incheiat cu mentionarea a doua dintre numele lui Allah Preainaltul: Atoatestiutor si Inteleptul prin care ar vrea sa le atraga atentia oamenilor ca El este cel care cunoaste problemele creaturilor Lui, cine merita si cine nu sa ia din banii oferiti ca Zekat si tot El este Cel Intelept in legiferarea de legi , in asa fel incat pune toate lucrurile la locul lor cu intelepciune chiar daca unii nu inteleg multe din intelepciuniile Lui Preainaltul. Acest lucru tocmai pentru a se linistii oamenii in legatura cu legea prescrisa de El Preaslavitul si pentru a o urma cu incredere si supuneare.

 In incheiere il rugam pe Allah Preainaltul sa ne indrume spre intelegerea religiei Lui, sa ne inzestreze cu sinceritetea in faptele noastre, sa ne faca sa concuram spre cele care aduc multumirea Lui, sa ne ocroteasca de supararea Lui caci El este aproape de noi si Atoateauzitor. Pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra Profetului Muhammed. 

 

-

Comentarii aferente acestui articolAdauga un comentariu

(Your email address will not be published.)