Relatari profetice despre ziua Asura

Postat deDan in Sarbatorile in islampe 04.12.2011,0 comentarii

Abu Huraira a relatat : "L-am intrebat pe Profet : Care rugaciune este cea mai buna dupa cele obligatorii ? El a raspuns : Rugaciunea de la miezul noptii. L-am intrebat [din nou] : Care post este cel mai bun dupa postul lunii Ramadan ? El a raspuns : [Cel din] luna lui Allah pe care voi o numiti Muharram." (relatat de Ahmad, Muslim si Abu Dawud)

Mu'awiyya ibn Abu Sufyan a relatat ca l-a auzit pe Mesagerul lui Allah spunand : "Referitor la ziua de 'Ashura nu este obligatoriu sa o tineti ca zi de post, asa cum fac eu. Oricine doreste poate sa posteasca si oricine nu doreste, nu este obligat sa o faca." (relatat de al-Bukhari si Muslim)

'Aisha a relatat : "In perioada preislamica tribul Quraish obisnuia sa posteasca in ziua de 'Ashura, asa cum facea Profetul. El cand a ajuns in Medina a continuat sa o tina ca zi de post si le-a poruncit oamenilor sa faca la fel. Apoi, cand postul lunii Ramadan a devenit obligatoriu, le-a spus : Cine doreste sa posteasca, poate sa o faca [in ziua de 'Ashura], iar cine nu doreste este liber sa nu posteasca." (relatat de al-Bukhari si Muslim)

Ibn 'Abbas a relatat : "Profetul a venit la Medina si i-a gasit pe evrei postind in ziua de 'Ashura. Si i-a intrebat : Ce post este acesta ? Ei au raspuns : Este o zi mareata. In aceasta zi Allah i-a salvat pe Moise si triburile lui Israel de dusmanii lor, iar Moise a tinut-o ca zi de post. Profetul a spus : Noi suntem mai indreptatiti decat voi sa-l urmam pe Moise, si a postit in acea zi, poruncind si oamenilor sa faca la fel."
(relatat de al-Bukhari si Muslim)

Conform lui al-Bukhari si Muslim, Musa al-Ash'ari a relatat : "Evreii au fost onorati cu ziua de 'Ashura ca zi de sarbatoare ('id). Profetul a spus : Voi [musulmanilor] sa o tineti ca zi de post."

Ibn 'Abbas a relatat : "Mesagerul lui Allah a postit in ziua de 'Ashura si le-a poruncit oamenilor sa o tina ca zi de post. Oamenii i-au spus : Mesager al lui Allah, aceasta este o zi in onoarea evreilor si a crestinilor. Profetul le-a raspuns : Cand va sosi anul viitor, cu voia lui Allah vom tine post in ziua a noua. Profetul a murit, insa, inainte de urmatorul an." (relatat de Muslim si Abu Dawud). Intro alta versiune se spune : "Daca voi mai trai pana anul viitor, vom posti in a noua zi." (relatat de Muslim si Abu Dawud)
-

Comentarii aferente acestui articolAdauga un comentariu

(Your email address will not be published.)