Pregatirea lui Muhammed (Pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra sa!) pentru misiunea divina


O SCURTí„"š "CARTE DE VIZITí„"š" A PROFETULUI MUHAMMED (PACEA ŞI BINECUVíƒ"šNTAREA LUI ALLAH FIE ASUPRA SA!)

Mediul social: A fost orfan, și-a pierdut tatăl, care a murit înainte de nașterea sa, și mama, după câțiva ani. Acest lucru l-a făcut să se gândească la faptul că această viață este scurtă și temporară.

Domiciliul: Muhammed (Pacea și binecuvântarea lui Allah fie asupra sa!) a crescut în casele a cinci persoane: a mamei sale; a doicii Halima As-Sadia (Allah fie mulțumit de ea!), unde a stat de la naștere până la împlinirea vârstei de doi ani; a revenit în casa Aminei (Allah fie mulțumit de ea!) de la doi la șase ani; în casa bunicului patern, Abdul Muttalib, de la șase la opt ani și, în final, în casa unchiului său, Abu Talib, când avea opt ani, după moartea bunicului său. Aceste schimbări frecvente l-au transformat într-un bărbat serios, responsabil, flexibil și cu o uimitoare capacitate de adaptare în diverse situații.

Profesiile: Între opt și cincisprezece ani a fost păstor. În această perioadă a învățat să fie răbdător și și-a dezvoltat capacitatea de a comunica cu oamenii.Apoi, între cincisprezece și treizeci și cinci de ani a fost comerciant, timp în care a învățat să fie un bun judecător al caracterelor variate ale oamenilor.

Activitățile sociale: A participat la activități politice și sociale. Între cincisprezece și optsprezece ani a luat parte la războiul dintre triburile Quraiș și Fujar, ocazie cu care a învățat ce înseamnă războiul. La optsprezece ani a făcut parte din federația Fudul, eveniment care i-a dat ocazia să exerseze arta negocierii și a păcii.

Educația: Era analfabet, dar a devenit cel mai bun învățător al umanității. A dobândit multă experiență în ceea ce privește comportamentul în societate și în interacțiunea cu oamenii din jurul lui. Ajuns la vârsta de douăzeci și cinci de ani, Muhammed (Pacea și binecuvântarea lui Allah fie asupra sa!) a început să călătorească cu afaceri pentru diferite persoane. A început să lucreze pentru Khadige bint Khuweylid (Allah fie mulțumit de ea!), conducându-i caravanele până în Levant (în prezent, regiunea ocupată de Siria, Liban și Iordania) și Yemen, luând astfel contact cu cele două mari imperii din acel timp. Când unchiul său, Abu Talib, i-a propus să lucreze pentru Khadige (Allah fie mulțumit de ea!), el a acceptat, deoarece ea era cunoscută drept o doamna respectabilă. Mai mult, nu s-a simțit stânjenit pentru că lucra pentru o femeie. Khadige (Allah fie mulțumit de ea!) nu era o femeie oarecare, ci o femeie de afaceri, de succes, văduvă de două ori, și care avea, pe atunci, aproape patruzeci de ani. Când Abu Talib i-a propus ca Muhammed (Pacea și binecuvântarea lui Allah fie asupra sa!) să lucreze pentru ea, Khadige (Allah fie mulțumit de ea!) a acceptat și l-a testat, dându-i o mică caravană și un servitor, pe nume Meysara, care să-l însoțească în timpul călătoriei. Astfel, ea s-a convins că era cinstit și priceput. Meysara l-a însoțit pe Muhammed (Pacea și binecuvântarea lui Allah fie asupra sa!) în trei călătorii. La întoarcerea din Yemen, i-a  spus Khadigei (Allah fie mulțumit de ea!) că niciodată nu a văzut pe cineva mai onest, mai demn de încredere și mai harnic decât Muhammed(Pacea și binecuvântarea lui Allah fie asupra sa!).

După aceea Meysara i-a povestit Khadigei (Allah fie mulțumit de ea!) despre succesul lui Muhammed (Pacea și binecuvântarea lui Allah fie asupra sa!) în afaceri și despre faptul că niciodată nu a îngenunchiat în fața zeilor. Acest fapt a determinat-o să fie și mai interesată să afle cât mai multe lucruri despre el. A decis să aibă încredere în Muhammed (Pacea și binecuvântarea lui Allah fie asupra sa!) și să-l trimită în Levant cu o altă caravană mai mare.

De obicei, comercianților le lua șase săptămâni să-și vândă mărfurile. Muhammed (Pacea și binecuvântarea lui Allah fie asupra sa!) a vândut totul mai devreme și s-a întors cu profit mare. Succesul treptat, în toate aspectele vieții, a contribuit la cizelarea caracterului lui Muhammed (Pacea și binecuvântarea lui Allah fie asupra sa!). Treptat, și-a dovedit lui însuși, mai întâi ca păstor, apoi ca tânăr comerciant, că este corect și suficient de capabil să treacă peste numeroase încercări și, într-un final, să devină un comerciant de succes.

Khadige (Allah fie mulțumit de ea!) a remarcat calitățile deosebite ale lui Muhammed (Pacea și binecuvântarea lui Allah fie asupra sa!) și s-a decis să facă ea primul pas de a-l cere în căsătorie.

Ea refuzase numeroase propuneri de căsătorie din partea bărbaților mai de seamă ai tribului Quraiș care erau atrași de frumusețea și bogăția ei. Aceste refuzuri au continuat până când Khadige (Allah fie mulțumit de ea!) și-a deschis inima în fața prietenei sale, Nafisa bint Munabbih, spunându-i că îl admiră pe Muhammed (Pacea și binecuvântarea lui Allah fie asupra sa!), și i-a dat permisiune Nafisei să vorbească cu el despre căsătorie.

Matură și elocventă, Nafisa s-a dus la Muhammed (Pacea și binecuvântarea lui Allah fie asupra sa!) și i-a spus: "Ești căsătorit, Muhammed?". El a răspuns: "Nu". L-a întrebat: "De ce?". Muhammed (Pacea și binecuvântarea lui Allah fie asupra sa!) a zis: "Cu sărăcia mea, cine să se căsătorească cu mine?". Nafisa a spus, sigură pe ea: "Khadige!". Muhammed (Pacea și binecuvântarea lui Allah fie asupra sa!) a întrebat mirat: "M-ar accepta?". Nafisa l-a liniștit și i-a spus: "Voi vorbi cu ea despre asta".

Două zile mai târziu, ea a revenit și i-a spus că Khadige (Allah fie mulțumit de ea!) este de acord și că demult se gândea la el.

Muhammed (Pacea și binecuvântarea lui Allah fie asupra sa!) și Khadige (Allah fie mulțumit de ea!) au fost căsătoriți timp de douăzeci și cinci de ani. Este adevărat că Khadige(Allah fie mulțumit de ea!) era cu cincisprezece ani mai în vârstă decât Muhammed (Pacea și binecuvântarea lui Allah fie asupra sa!). Nivelul de maturitate este un factor important care determină reușita unei căsătorii, iar căsătoria lor a fost una extraordinară. Cu maturitatea exemplară a lui Muhammed (Pacea și binecuvântarea lui Allah fie asupra sa!) era și imposibil să nu fie așa. Khadige (Allah fie mulțumit de ea!) a fost și ea suficient de înțeleaptă și niciodată nu l-a făcut să se simtă inferior.

Financiar, Khadige (Allah fie mulțumit de ea!) era mult mai bogată decât Muhammed (Pacea și binecuvântarea lui Allah fie asupra sa!), dar acest lucru nu a reprezentat o problemă.

Căsătoria lui Muhammed (Pacea și  binecuvântarea lui Allah fie asupra sa!) cu Khadige (Allah fie mulțumit de ea!) a fost una fericită; a durat douăzeci și cinci de ani - cincisprezece ani înainte de a fi profet și zece ani după. Mai mult, ei au avut șase copii: patru fete - Zeineb, Ruqiya, Umm Kulthum și Fatima și doi băieți - Al-Kasim și Abdullah.

La douăzeci de ani după moartea Khadigei (Allah fie mulțumit de ea!), în timp ce era în Mekka, Muhammed (Pacea și binecuvântarea lui Allah fie asupra sa!) a văzut o doamnă bătrână venind spre el; el s-a oprit și a stat de vorbă cu ea, cerând să nu fie deranjat timp de o oră. Oamenii îl vedeau râzând și conversând cu ea și curiozitatea lor creștea și mai mult. Când el s-a întors, Aișa (Allah fie mulțumit de ea!) l-a întrebat: "Cine era acea femeie?". Muhammed (Pacea și binecuvântarea lui Allah fie asupra sa!) i-a răspuns: "Prietena Khadigei". Aișa(Allah fie mulțumit de ea!) a întrebat din nou: "Despre ce ați vorbit?". Profetul (Pacea și binecuvântarea lui Allah fie asupra sa!) a zis: "Ne-am reamintit de zilele bune petrecute în compania Khadigei".

După moartea Khadigei (Allah fie mulțumit de ea!) și după căsătoria lui Muhammed (Pacea și binecuvântarea lui Allah fie asupra sa!) cu Aișa (Allah fie mulțumit de ea!), de fiecare dată când Profetul (Pacea și binecuvântarea lui Allah fie asupra sa!) auzea o bătaie în ușă asemănătoare cu cea a Khadigei (Allah fie mulțumit de ea!), își dorea ca vizitatorul să fie sora ei, Hala. Căsnicia Profetului (Pacea și binecuvântarea lui Allah fie asupra sa!) cu Khadige (Allah fie mulțumit de ea!) a fost marcată de evenimente dificile, precum moartea celor doi fii ai lor. Profetul (Pacea și binecuvântarea lui Allah fie asupra sa!) a învățat din nou că viața nu are valoare. Prin intermediul acestor evenimente, Allah Preaînaltul l-a învățat că ar trebui să trăiască numai pentru scopurile lui și nu pentru distracții. Unul dintre băieți a murit la trei ani și al doilea când avea cinci ani. În treizeci și cinci de ani de viață, Profetul (Pacea șibinecuvântarea lui Allah fie asupra sa!) a fost martor la moartea unor persoane foarte apropiate, precum cea a părinților, a bunicului și a celor doi fii ai lui.

Allah Preaînaltul spune: "Ați avut voi în Trimisul lui Allah o pildă frumoasă, pentru cel care nădăjduiește în Allah și în Ziua de Apoi și Îl pomenește pe Allah mereu". (Sura Al-"ËAhzab: 21).

Următorul pas în pregătirea Profetului (Pacea șibinecuvântarea lui Allah fie asupra sa!) pentru misiunea divinăa fost să-și manifeste bunătatea față de toți oamenii.

Era o femeie numită Sa"Ëada bint Taalaba, mama lui Zeid. Această femeie a venit cu Zeid (Allah fie mulțumit de el!), care avea opt ani, dintr-un alt oraș. Băiatul a fost răpit de pe drum și,mai târziu, a fost vândut ca sclav. Un bărbat numit Hakim ibn Hussam ibn Huweylid, nepotul Khadigei (Allah fie mulțumit de ea!), l-a cumpărat pe băiețel. Zeid (Allah fie mulțumit de el!) a fost dăruit Khadigei (Allah fie mulțumit de ea!), iar ea i l-a dăruit lui Muhammed (Pacea și binecuvântarea lui Allah fie asupra sa!). Băiatul a trăit alături de Muhammed (Pacea și binecuvântarea lui Allah fie asupra sa!) până când părinții săi l-au găsit. Tatăl băiețelului a început să strângă bani pentru răscumpărarea fiului său. Apoi s-a întâlnit cu Muhammed (Pacea și binecuvântarea lui Allah fie asupra sa!) și i-a cerut să accepte banii și să-i înapoieze băiatul. Profetul (Pacea și binecuvântarea lui Allah fie asupra sa!) i-a spus că cea mai bună soluție este aceea de a-l lăsa pe băiat să aleagă ceea ce-și dorește. Dacă băiatul îl va alege pe tatăl său, atunci se va întoarce la el, fără să plătească nimic, dar dacă îl va alege pe Profet (Pacea și binecuvântarea lui Allah fie asupra sa!), atunci va rămâne cu el. Muhammed (Pacea și binecuvântarea lui Allah fie asupra sa!) putea, de asemenea, să-i spună să se întoarcă. El a fost milostiv cu Zeid (Allah fie mulțumit de el!). A dorit ca el să aleagă, iar el l-a ales pe Profet (Pacea și binecuvântarea lui Allah fie asupra sa!). Tatăl lui l-a întrebat cum de a putut să aleagă să fie sclav și băiatul a răspuns că Profetul (Pacea și binecuvântarea lui Allah fie asupra sa!) a fost întotdeauna bun cu el, iar el nu mai cunoscuse înainte această bunătate; el nu a dorit să-l părăsească, indiferent de ce i se oferea.

Ultimul pas în pregătirea lui Muhammed (Pacea și binecuvântarea lui Allah fie asupra sa!) pentru misiunea divină a constat în testarea abilităților sale de conducere. El era capabil să soluționeze neînțelegerile dintre oameni. De asemenea, este extrem de important faptul că, înainte de Islam, a fost cunoscut drept o persoană onorabilă. Muhammed (Pacea șibinecuvântarea lui Allah fie asupra sa!) avea treizeci și cinci de ani când tribul Quraiș, din care făcea parte și el, s-a decis să reconstruiască Ka"Ëaba. Oamenilor le era teamă să o dărâme, deoarece Abraha și armata sa au încercat aceasta și au murit.

Welid ibn Mughira era cunoscut pentru curajul său și el a spus că o va face. A spus că va face aceasta pentru o cauză nobilă și Allah Preaînaltul nu se va supăra pe el. Așa că a început să dărâme Ka"Ëaba, apoi s-a oprit și a așteptat ziua următoare. Când ceilalți oameni au fost siguri că nu i s-a întâmplat nimic lui Welid, au început să-l ajute în refacerea Ka"Ëabei.

Fiecare trib avea de reconstruit o porțiune din Ka"Ëaba și conducătorii lor s-au simțit onorați de aceasta. După ce construcția a fost refăcută, a venit timpul să repună "Hager al Aswad" (Piatra neagră) la locul ei. Fiecare trib dorea să așeze piatra, dar sub nicio formă nu reușeau să decidă cărui trib îi va reveni această onoare. Problema a devenit atât de complicată, încât unul dintre triburi era pe punctul de a declara război în cazul în care i se refuza acest drept. Trecuseră trei zile și nu fusese luată nicio decizie. Welid le-a sugerat să ceară sfatul primei persoane care va trece pe acolo, indiferent cine va fi acea persoană. Cel care a trecut a fost Muhammed (Pacea și binecuvântarea lui Allah fie asupra sa!) și cu toții au fost mulțumiți și au hotărât să accepte părerea lui.

Allah Preaînaltul spune: "Ştim că te mâhnește ceea ce spun ei, însă ei nu te socotesc pe tine mincinos, ci nelegiuiții tăgăduiesc versetele lui Allah". (Sura Al-"ËAn"Ëam: 33).

L-au întrebat pe Muhammed (Pacea și binecuvântarea lui Allah fie asupra sa!) ce ar trebui să facă, iar el le-a oferit imediat o soluție inteligentă. Le-a cerut să întindă o mantie pe pământ, peste care au pus piatra, și le-a cerut conducătorilor triburilor să apuce de colțurile mantiei și astfel să care piatra la Ka"Ëaba, după care el a așezat-o la locul ei.

După toate aceste evenimente, Muhammed (Pacea și binecuvântarea lui Allah fie asupra sa!) a fost pregătit să primească revelația divină de la Allah Preaînaltul. A fost pe deplin pregătit, din toate punctele de vedere, și lumea l-a așteptat să-și înceapă misiunea încredințată pe acest pământ.


                  fragment din cartea "Pe urmele Profetului(Pacea și binecuvântarea lui Allah fie asupra                                                      sa!)", autor Amr Khaled

-

Comentarii aferente acestui articolAdauga un comentariu

(Your email address will not be published.)