Postul in Ramadan – Obligatie si Binefaceri

Postat dekhalid622 in Postulpe 29.05.2017,2 comentarii

 

Obligatia de a tine post

Postul lunii Ramadan este obligatoriu prin Quran, sunna (tradiţia profetului) şi este unanim acceptată de teologii musulmani. Allah PreaÎnaltul spune în Sfântul Quran: "O, voi cei care credeţi, vi s-a scris vouă postul, aşa cum le-a fost prescris şi celor dinaintea voastră, poate veţi fi dreptcredincioşi" (capitolul Al-Bakara: 183). Deasemenea Allah PreaÎnaltul spune în Sfântul Quran: "Luna Ramadan, luna în care s-a coborât Coranul drept călăuză pentru oameni, aduce dovezi limpezi pentru drumul cel drept şi pentru Îndreptare. Aşa că oricare dintre voi care este prezent în această lună, să o ţină cu post." (capitolul Al-Bakara 185). Iar în Sunna se menţionează că Profetul, Allah să-L binecuvânteze şi să-L miluiască a spus: “Islamul are cinci principii de bază, şi anume că nu există altă Zeitate în afară de Allah PreaÎnaltul, Muhammed este trimisul lui Allah, împlinirea rugăciunii, plata daniilor, postul lunii Ramadan şi pelerinajul la Casa lui Allah ". Deasemenea Abu Talha Bin Ubaid Allah ne relatează următoarele: „Un om la întrebat pe Trimisul lui Allah, Allah să-L binecuvânteze şi să-L miluiască: Trimis a lui Allah, spune-mi care post este obligatoriu ? Profetul a spus: Postul din Luna Ramadan. Omul a mai întrebat: Mai e şi alt post obligatoriu? Trimisul Lui Allah i-a raspuns : Nu. Doar dacă te oferi voluntar.” Comunitatea islamică este unanim de acord asupra faptului că postul lunii Ramadan este obligatoriu pentru fiecare musulman şi în acelaşi timp este unul dintre principiile de baza ale Islamului iar cel care-l neagă devine necredincios.

Avertismentul pentru cel care nu ţine post

Ziad ben Nayim Al Hadramyy, relatează vorbele Profetului, fie-I numele binecuvântat!: “Patru lucruri au fost poruncite de Allah PreaÎnaltul în Islam. Cel care execută trei dintre ele le face degeaba, deci mai bine le face pe toate. Ele sunt: rugăciunea, ţinerea postului în luna Ramadan şi Pelerinajul la Mecca.” Abu Huraira,relatează spusele Profetului,(fie-I numele binecuvântat!): “Cine întrerupe postul în luna Ramadan fie şi o zi fără a se afla într-una din situaţile permise, sau fără a fi bolnav, chiar dacă ţine post toată viaţa, tot nu poate recupera ceea ce a pierdut, chiar dacă insistă după aceea.” (– relatat Abu Daoud, Ibn Majeah şi At Termezy.)

Binefacerile lunii Ramadan

-Profetul Muhammed a relatat că atunci când începe luna Ramadan se deschid porţile Raiului, se închid porţile Iadului, iar Satana este legat în lanţuri.

-Abu Huraira relatează spusele Trimisului lui Allah, Allah să-l binecuvânteze şi să-l miluiască: "Cine posteşte în Ramadan întru credinţă şi căinţă, Allah îi iartă păcatele făcute înainte." -Deasemenea s-a relatat că în luna Ramadan se află o noapte care valorează cât 1000 de luni (noaptea Al-Qadr, în care a fost pogorât Quranul, iar cine pierde această noapte este ca şi când ar pierde tot. -“ Păcatele se iartă între două rugăciuni zilnice consecutive, două rugăciuni de vineri consecutive şi două luni Ramadan consecutive,dacă s-au evitat păcatele mari.” -"Cea mai bună pomana (sadaqa) este cea facută de Ramadan." -"Cine hrăneşte cu mancare şi băutură pe cel care a ţinut post, îngerii se roagă pentru el de Ramadan şi se roagă Jibril în noaptea de Qadr".

Câteva învăţături din relatările Profetului

1. În luna Ramadan se deschid uşile Raiului datorită înmulţirii faptelor bune ale credincioşilor, se inchid uşile Iadului şi se leagă în lanţuri satana care nu-i mai poate rătăci pe oameni aşa cum îi rătăcea în celelalte luni.

2. Allah Şi-a însuşit postul, ceea ce oferă postului o deosebită importanţă. Motivul însuşirii postului este că acesta are loc numai între om şi Allah, nimeni nu poate şti dacă şi-a întrerupt postul sau nu.

3. Allah răsplateşte faptele omului de 10 ori mai mult până la 700 de ori, în afară de post a cărui răsplata nu are o limită. Allah îl răsplăteşte pe cel care posteşte cu cât vrea EL.

4. Postul îl protejează pe om, astfel el stă departe de vorbe deşarte, de înjurături, de certuri. Aşa cum îl protejează şi de foc în Ziua Judecăţii.

5. Mirosul gurii celui care posteşte este mai plăcut de Allah decât mirosul moscului datorită faptului că acel miros provine ca urmare a adorării Lui.

6. Cel care posteşte are două bucurii: prima atunci când îşi duce la capăt această adorare măreaţă şi poate să se aproprie de tot ceea ce i-a fost interzis (mâncare, băutură,relaţii conjugale) şi a doua bucurie atunci când îl întâlneşte pe Allah împreună cu răsplata postului care este foarte mare.

7. Cel care posteşte este asemănat cu îngerii prin abandonarea mâncării şi băuturii, la care se adaugă toate celelalte trăsături ce caracterizează îngerii prin faptele pioase şi prin rugăciuni.

Acestea sunt doar câteva din binefacerile acestei luni, aşa că fructifică această lună şi umple-ţi timpul cu adorarea Lui Allah. Şi dacă vrei să-ţi schimbi stilul de viaţă, afla că luna Ramadan este momentul potrivit, luna în care satana este legat în lanţuri. Acesta este un prilej pentru tine să te întorci la Allah şi să te căieşti de păcate! Citeşte cât mai mult Quran în aceasta lună, pentru că luna Ramadan este luna în care Allah a pogorât Quranul, fă cât mai multă rugăciune, cât mai multe fapte bune,nu necăji pe nimeni , vorbeşte frumos şi ajută sărmanii şi dacă ai posibilitatea du-te la umre (vizita Keabei), pentru că umre făcut în Ramadan valorează cât pelerinajul făcut împreuna cu Profetul Muhammed conform spuselor lui:"Umre-ul de Ramadan valorează cât pelerinajul împreună cu mine." O, tu rob al lui Allah, dacă prinzi Ramadanul nu ştii dacă vei trăi până la sfârşitul lui, aşa că profită de fiecare minut şi căieşte-te fără să aştepţi sfârşitul lui, cerându-I Lui Allah răsplată şi ai grijă să nu faci fapte care să-ţi scadă din răsplată. Deasemenea, una din faptele pe care este bine să le facă musulmanul în Ramadan este să se roage seara(rugaciunea de teravih, care este o rugăciune specifică acestei luni) conform spuselor Profetului:"Cine se roagă seara întru credinţă aşteptând răsplata de la Allah i se iartă toate păcatele săvârşite." A relatat Aisha, soţia Profetului că Profetul se ruga în toiul nopţii până ce i se umflau călcâiele: "Am spus:De ce faci asta o, Profetule, că doar Allah ţi-a iertat toate păcatele. A spus:Să nu fiu un rob care mulţumeşte?" Gandiţi-vă, dacă Profetul nostru se ruga până i se umflau călcâiele cu toate că Allah îi iertase toate păcatele,noi cât trebuie să ne rugăm? În concluzie, să ţii post nu înseamnă numai să te abţii de la mâncat, băut şi relaţii conjugale, ci înseamnă să ai o comportare corespunzătoare bunelor maniere ale Islamului. În zadar ţii post dacă faci păcate şi vorbeşti urât. În zadar ţii post ziua dacă seara te duci la discotecă! Aşadar fii atent să nu stai înfometat şi însetat fără că postul tău să fie primit de Allah!

Extras din cartea Postul, Luna Ramadan, Luna reusitei musulmanului – Fundatia Taiba

-

Comentarii aferente acestui articol


  1. M-am convertit anul trecut pe 1 decembrie 2018, fiul meu mare pe 1 martie 2019, la moscheea din Colentina…

    1. Multumim pentru mesaj. Va felicitam pentru decizia luata si fie ca Allah sa va calauzeasca pasii in calea cunoasterii religiei sale! Speram ca acest site sa va ajute in acest sens. Daca aveti intrebari, nu ezitati sa ne contactati.


Adauga un comentariu

(Your email address will not be published.)