Numai pe Tine Te adoram, numai la Tine cerem ajutor

Postat deDan in Monoteismul islamicpe 04.12.2011,0 comentarii

"Numai pe Tine Te adorăm, numai la Tine cerem ajutor"

Acest verset il recitam de cel putin 17 ori intro zi. Dar, oare, "reflectam" cu adevarat la el de fiecare data ?

Acest verset "contine ordinul lui Allah de a-L adora in mod sincer si de a-I cauta ajutorul in tot ceea ce facem." (Tefsir ibn Kathir)

Allah Preainaltul a mentionat [ "Numai pe Tine Te adorăm, numai la Tine cerem ajutor" ], deoarece aici scopul este adorarea, in timp ce ajutorul dat de Allah Preainaltul reprezinta mijlocul necesar realizarii sale. (Tefsir ibn Kathir)

Exista 3 teme majore pe care le intalnim in acest verset :

1. Teuhid : Teuhidul (monoteismul islamic) reflecta cea mai puternica fundatie a credintei islamice. Realitatea ne arata ca o persoana este considerata ca fiind musulmana doar prin acceptarea faptului ca nu exista nicio divinitate demna de adorare in afara de Allah si ca Muhammed (Pacea si binecuvantarea lui Allah sa fie asupra sa!) este robul Sau si Mesagerul intregii omeniri.

2. Shirk : Acesta este opus teuhidului. Savarsirea de shirk este unul dintre pacatele capitale pe care Allah Preainaltul nu le va ierta, cu exceptia cazului in care ne caim.

"Allah nu iarta sa I se faca vreun partas. Afara de aceasta, El iarta cui voieste. Iar acela care pune in rand cu Allah un partas, nascoceste un mare pacat !" (An-Nisa' 4:48)

'Abdullah a relatat : L-am intrebat pe Mesagerul lui Allah (Pacea si binecuvantarea lui Allah sa fie asupra sa !): Care este cel mai mare pacat in fata lui Allah ? El (Profetul) a raspuns : Acela de a-i asocia pe cineva [in ciuda faptului ca] El este Cel care te-a creat. (Sahih Muslim)

Ne luam, oare, masuri de a nu comite shirk ?

3. Scopul crearii noastre : De ce ne-a creat Allah Preainaltul ? El ne-a creat pentru ca noi sa-L adoram.

"Eu nu i-am creat pe djinni si oameni decat pentru ca ei sa Ma adore." (Adh-Dhariyat 51 : 56)

Uneori avem tendinta de a uita care este scopul nostru in viata !

Doua aspecte ale teuhidului :

1. Credinta in faptul ca numai Allah Preainaltul merita toata adorarea (Uluhiye) : Reflecta credinta ca numai Allah este singura divinitate (Ilaah), fara vreun partener sau asociat. Ilaah inseamna al-Ma'luh (al-Ma'bud), unica si adevarata divinitate care este demna de adorare cu iubire si marinimie.

"Domnul vostru este un Domn Unic. Nu exista divinitate in afara de El. El este Cel Milostiv, Indurator. [Ar-Rahman, Ar-Rahim]" (Al-Baqara 2 : 163)

Teuhidul el-Uluhiye corespunde primei parti a versetului (Numai pe Tine Te adoram)

2. Credinta in Stapanirea lui Allah Preainaltul (Rububiye) : Inseamna a crede ca numai Allah este singurul Stapan, fara niciun partener sau ajutor. Stapanul este Acela Caruia ii apartine Creatia, Regatul si Dispozitia; Nu exista un alt creator in afara de Allah; Nu exista niciun alt Detinator (Maalik) in afara Sa si niciun alt Organizator. El ne spune :

"Domnul vostru este Allah, care a creat cerurile si pamantul in sase zile, iar apoi s-a asezat pe Tron. El face ca noaptea sa invaluie ziua, urmandu-i degraba. [El a creat] Soarele, Luna si stelele supuse poruncii Sale. Si nu este decat a Lui infaptuirea si stapanirea. Binecuvantat este Allah, Domnul lumilor!" (Al-'A'raf 7 : 54)

Teuhidul er-Rububiye corespunde partii a doua a versetului (Numai la Tine cerem ajutor).

-

Comentarii aferente acestui articolAdauga un comentariu

(Your email address will not be published.)