Una dintre faptele al căror făptaș se socotește printre cei care mănâncă averea oamenilor pe nedrept este mita. Mita sunt banii care se achită unei persoane influente sau care deține o funcție publică, pentru a da în favoarea lui sau împotriva adversarului său decizia pe care o voiește el sau pentru a îndeplini o faptă în favoarea lui sau pentru a întârzia un lucru în defavoarea adversarului său etc.
Islamul i-a interzis musulmanului să urmeze calea mituirii cârmuitorilor și ajutoarelor lor, după cum le-a interzis și acestora să o primească, dacă li se va oferi, iar altora le-a interzis să mijlocească între cei care primesc și cei care dau mită.
Allah Preaputernicul a grăit:
"Nu vă luați unii altora averile pe nedrept și nu-i ademeniți cu ele pe judecători, ca să mâncați o parte din averile oamenilor pe nedrept și cu bună știință" (Al-Baqara: 188).
Profetul - Allah să-l binecuvânteze și să-l miluiască! - a zis: "Blestemul lui Allah atât asupra celui care dă mită cât și asupra aceluia care primește mită pentru judecată!"[1]
Iar despre Thawaban s-a relatat că a zis: Trimisul lui Allah - Allah să-l binecuvânteze și să-l miluiască! - i-a blestemat atât pe "cel care dă mită și pe cel care primește mită, cât și pe cel care mijlocește între ei".[2]
Dacă cel care primește mita o ia pentru a nedreptăți, atunci el săvârșește mare păcat! Iar dacă el va căuta dreptatea, aceasta este o datorie a lui fără să primească în schimbul ei bani.
Profetul - Allah să-l binecuvânteze și să-l miluiască! - l-a trimis pe Abd Allah bin Ruwaha la evrei pentru a estima impozitul pe care ei trebuiau să-l achite pentru palmierii lor și i-au oferit lui niște bani. Dar el a zis: "Mita pe care voi ați oferit-o este oprită și noi nu vrem s-o primim!"[3]
Nu este de mirare că Islamul a interzis mita și a fost foarte aspru cu cei care o practicau, căci răspândirea ei într-o societate înseamnă răspândirea stricăciunii și nedreptății ca urmare a unei judecăți pe nedrept sau a abținerii de la darea unei hotărâri pe drept, a punerii în față a ceea ce ar trebui pus la urmă sau a punerii la urmă a ceea ce ar trebui pus în față, a răspândirii arivismului în societate, nu a spiritului datoriei.
Articole asemanatoare
Mita pentru indepartarea nedreptatii
Darurile facute oficialilor
Fecioarei i se cere parerea si ea nu poate fi…