Khabbab ibn al-Aratt

Postat deAlina in Istoriepe 22.11.2011,0 comentarii

KHABBAB IBN AL-ARATT (radiy-Allahu "√čanhu): Fierar si profesor (d. 32 A.H.)

Cu doar o zi inainte de convertirea sa la Islam, 'Umar ibn Al-Khattab a fost informat despre faptul ca sora sa si cumnatul au acceptat Islamul. Furios, a insfacat sabia pentru a le curma zilele, insa inainte de a intra la ei a auzit pe cineva recitand cateva versete din Coran. Cele ce au urmat intre el si sora sa au constituit inceputul unei noi pagini in viata acestui mare om. Recitatorul Coranului si profesorul surorii lui 'Umar, nu era nimeni altul decat sotul sau Khabbab ibn Al-Aratt, eroul nostru de astazi. Khabbab era de meserie fierar specializat in fabricarea sabiilor din Mekka si fost sclav al unei doamne quraise. Isi practica meseria cu daruire, bucurandu-se de o mare pretuire in oras. Acestea fiind stiute, natura sa inclinata spre eroism nu i-a permis sa-si ascunda convertirea la Islam, propovaduindu-l si celorlalti, in ciuda timpurilor potrivnice din Mekka la acea data. Era convins ca odata cu anuntarea publica a noii sale credinte, fara doar si poate va deveni o tinta demna de bataia de joc a celorlalti, oricand supusa torturii. Dar nu si-a mai batut capul cu aceste posibile sanctiuni, nimic comparandu-se cu dragostea pentru Allah si Mesajul Sau.

Dupa cum am amintit, deja, Khabbab provenea dintrun fost sclav; din acest motiv, nu avea pe nimeni care sa-i ofere minimum de protectie fata de paganii quraisi, cei care aveau obiceiul sa se razbune in primul rand pe stapanii bietilor convertiti.Adevarul este ca suferintele indurate de Khabbab au fost si mai mari din cauza meseriei practicate, politeistii folosindu-se de diverse bucati metalice din pravalia sa pentru a-l tortura. In ciuda faptului ca urmele lasate de fierul incins i-au acoperit corpul, le-a suportat pe toate cu rabdare, fiind convins in sufletul sau ca focul acestei lumi nici nu suporta comparatie cu cel al Infernului, in viata care va urma. Astfel, sacrificiul de dragul Adevarului era o placere pentru el. Cum era si firesc, ca unul dintre primii convertiti, in decursul vietii sale a luat parte la toate bataliile.

Pe langa meseria sa de baza, Khabbab s-a manifestat atat ca un invatacel serios, cat si ca un bun profesor, inca din primele sale zile dupa convertire implicandu-se in calauzirea celorlalti musulmani. Se povesteste ca pana chiar 'Abdullah ibn Mas'ud, unul dintre savantii vremii in materie de Coran, ii cerea din cand in cand sfatul sau, tinand cont de opinia sa.

Generozitatea sa se poate vedea din faptul ca, primind din partea califului o pensie rezonabila, a luat decizia ca intreaga sa avere sa o pastreze intrun ungher al casei sale deschis oricui, astfel incat oricine aflat in nevoie se putea servi cu cele necesare. Si nu trebuie sa ne miram deloc ca a procedat astfel. Oare nu Khabbab este barbatul care deunazi si-a oferit trupul si sufletul pe altarul Mesajului pe care l-a acceptat si pentru care a trait ?

 


Sursa: Mahmoud Esma'il Sieny - "Heroes of Islam", Editura Darussalam, King Saud University, Riyadh, K.S.A, 2000.

Traducere: AbdurRahman
-

Comentarii aferente acestui articolAdauga un comentariu

(Your email address will not be published.)