Istoria Islamului in China

Postat deAlina in Istoriepe 22.11.2011,0 comentarii

In numele lui Allah cel Milostiv, Indurator

Astazi m-am gandit sa alcatuiesc o sinteza a istoriei Islamului in China. Din aceiasi serie va urma: Spania musulmana( 711- 1492), Imperiul Abbasid (750 -1258),Imperiul Otoman (1301- 1922), Islamul in Marea Britanie (1500- prezent).

Islamul este încă recunoscut oficial ca religie în China de astazi .Musulmanii din China au reușit dea lungul timpului să își exercite credința in propria tara, uneori împotriva unor mari impedimente.

Origini 
Se crede că Islamul a fost adoptat în China în timpul califat lui Uthman Ibn Affan, cel de-al treilea calif al islamului.

Califul a trimis o solie în China în 29 AH (650 CE, optsprezece ani de la moartea Profetul Muhammad (pacea fie asupra lui).

Delegația a fost condusă de Sa'ad Ibn Waqqas un unchi matern al profetului. Sa'ad Ibn Waaqas l- a invitat pe imparatul chinez (Yung-Wei) la Islam.

Pentru a arata marea admirație pentru islam, imparatul a ordonat înființarea in China a primei moschei. Magnifica Moschee denumita "Canton" se gaseste si în ziua de azi după paisprezece secole, fiind folosita ca "moschee muzeu".

În documentele arabe există putine înregistrări de la evenimentul adoptarii Islamului in China, dar există scurte mențiuni cu privire la dinastia Tang. Construirea moscheii Canton in China este considerat evenimentul care marcheaza nașterea Islamului în China.

Comerțul
Mulți musulmani au calatorit in China pentru comerț, avand un mare impact economic, cultural, religios si nu numai. Musulmanii practic au dominat importul / exportul in China in timpul dinastiei Sung (960-1279).

Un numar foarte mare de musulmani au ramas in China fiind pe deplin integrati în societatea chineză.

Un exemplu interesant de această sinteză a fost procesul prin care noi musulmani si-au schimbat numele lor.

Mulți musulmani s-au căsătorit cu femei chineze Han și pur și simplu au luat numele de la sotie. Altii au luat nume de familie chinezesti precum Mo, Mai, și Mu, considerat echivalentul numelor Muhammad, Mustafa și Masoud.

Unii musulmani, care nu au putut găsi un nume similar cu numele chinez, și-au adoptat caractere chinezesti pentru a exprima numere arabe - Ha pentru Hasan, Hu pentru Hussain și Sa'I pentru Said și așa mai departe.

În plus, in afara de nume, si obiceiurile alimentare si cele de vestimentatie au suferit modificari.
În timp, musulmanii au început să vorbesc dialecte locale pentru a citi în chineză.

Ostilitate
Odata cu aparitia dinastiei Ch'ing (1644-1911) relațiile dintre musulmani și chinezi au devenit dificile.

Dinastia Ch'ing era o minoritate în China. De aceea, au aplicat tactica de a pastra in conflict unul cu celalalt pe membrii dinastiei Hans, tibetanie, mongolii si musulmanii.

Dinastia Ch'ing a dus războaie împotriva musulmanilor, musulmanii suferind mai multe pierderi.

Secolul XX 
Influenta Dinastiei Ch'inga a scăzut în 1911, și Republica China a fost stabilită de către Duminica Yat Sen, care imediat a proclamat că țara a aparținut în mod egal popoarelor lui Han, Hui (musulmani), Meng (mongol), precum și Tsang (Tibetan) . Aceasta a condus la unele îmbunătățiri în relațiile dintre aceste popoare.

Era comunista 
Republica populara chineza a fost infiintata in anul 1949. Odata cu aceasta,au avut loc mari schimbari in societatea chineza care au culminat în revoluție culturală.

În timpul Revoluției Culturale, Guvernul a încercat să se diminueze populatia musulmană din provincia Xinjiang prin plasarea maselor Han Chinese , înlocuirea liderilor musulmani.

În 1978, guvernul chinez a liberalizat politicile sale față de Islam si musulmani. Noua legislație a dat tuturor minorităților libertatea de a folosi propria lor limba, sa își dezvolte propria cultură și educație și sa isi exercite practicile lor religioase.

China astazi
Sub conducerea actuală a Chinei, Islamul trece printr-o modestă renaștere.Există acum multe moschei in China. A existat un avânt în exprimarea islamica și au aparut multe organizatii cu scopul de a coordona activitățile inter-etnice în rândul musulmanilor.

În cele mai multe provincii din China, musulmanie beneficiaza de o considerabilă libertăte religioasa, cu toate acestea, în rpovincii precum Xinjiang, unele activități sunt inca restricționate.

In China se duce o luptă din ce în ce mai accentuata impotriva membrilor din minoritatea Uighură minoritare, o populatie turica, cu o limbă proprie și o cultura islamică distincta. Separatistii din Uighar vor sa re-instituie -de statul din Estul Turkistanului din anii 1920.

Chinienezii consideră că acesti separatisti sunt sprijiniti de grupari de fundamentalisti islamici din Afganistan si din alte republici din Asia Centrala.

China se teme de influența gruparilor islamiste radicale de gândire în filtrare din

In 2001 un raport desfasurat de către organizațiile pentru drepturile omului susținea că în unele părți din Xinjiang existau inca restricții :
- de control al moscheilor;
- de control in numirea imamilor;
-moscheile trebuiau să înregistreze numele celor care participau la
Scoala de copii și studenți;in cazul freceventarii crescute a moscheii puteau fi expulzați;

Musulmanii din China raman impartiti in 10 grupuri etnice. Musulmanilor centrul traditional al Chinei sunt numiti Hui iar vecinii lor Han.

In aprilie 2001, Guvernul a instituit o asociatie islamica chineza, care a fost descrisă ca avand scopul de a "contribui la răspândirea din Coranului in China și de a se opune extremismului religios".

Conform China Daily, asociatia este condusa de 17 lideri religiosi, care sunt însărcinati cu adopatrea "unei interpretari corecte și autorizata" a unor chestiuni islamice si de Canon.

Câteva exemple de libertate religioasa acordate musulmanilor din China sunt:

În zonele în care musulmanii sunt o majoritate,creșterea porcilor nu este permisa, din respect pentru musulmani.
Comunitățile musulmane au cimitire separate .
Angajatii musulmani beneficiaza de zile libere in cadrul sărbătorilor religioase.
Chinezii musulmani au permisiunea de a face Hajj la Mecca, și mai mult de 60000 de musulmani au făcut acest lucru în ultimii ani.
Statisticile sunt greu de găsit, și a numărului de musulmani din China de azi este undeva între 40 și 100 de milioane.

 


Autor: Mariyah

Sursa: istoria-islamului.blogspot.com

-

Comentarii aferente acestui articol



Adauga un comentariu

(Your email address will not be published.)