Istoria Islamului in Anglia

Postat deAlina in Istoriepe 22.11.2011,0 comentarii

 

In numele lui Allah cel Milostiv, Indurator

A venit randul Marii Britanii in observarea aparitiei si evolutiei Islamului in spatiul European.

Islamul a fost cunoscut în Anglia cu mult timp in urma, existand trimiteri islamice în prologul lui Chaucer din Povestiri din Cantenbury (1386).

După Cruciadele împotriva Islamului, Marea Britanie si-a schimbat radical relatiile cu unele state islamice, ajungandu-se chiar la prietenie. Queen Elizabeth I, de exemplu, a cerut Sultanului otoman Murad asistență navala împotriva Armadei spaniole.

Primul englez devenit musulman, a fost John Nelson, care s-a convertit la islam in secolul 16.

Un document din 1641 se referă la "o sectă de Mahomateni" descoperita "aici, la Londra". In acea perioada nu au fost semnalate decat cateva convertiri la Islam. In 1649 Alexander Ross realizeaza prima traducere a Coranului in limba engleza.

În secole 18 si 19 au existat o serie de convertiri la islam printre clasele superioare britanice, inclusiv Edward Montagu, fiul unui ambasador în Turcia.

Primul grup mai numeros de musulmani a sosit in Anglia cu 300 de ani în urmă.
Ei au fost recrutați ca marinari în India pentru a lucra pentru East India Company, și deci nu este surprinzător faptul că primele comunități musulmane au fost găsite în orașe-porturi.

Unii musulmani marinari au decis să rămână în Marea Britanie.

Urmatorul val de imigrare a musulmanilor in Marea Britanie a fost dupa deschiderea Canalului de Suez în 1869. Creștere schimburilor comerciale a determinat o cerere de bărbați pentru locuri de muncă în porturi și pe nave.

Campionul de box Printul Naseem Hamed este un britanic musulman din Sheffield ai căror părinți sunt de origine yemenită.

Cei mai multi dintre aceste imigranți au venit din Yemen, Aden, pentru că, probabil, a fost principalul punct naval pentru navele din Marea Britanie și Orientul Îndepărtat, și multi dintre marinarii imigranti s-au stabilit mai târziu în orase porturi precum Cardiff, Liverpool, South Shields, Hull, și Londra. In Marea Britanie traiesc astazi peste 80000 de yemeniti, care formează cel mai mare grup de musulmani stabilit in Marea Britanie.

Prima moschee din Marea Britanie a fost înregistrata ca fiind cea de pe strada 2 Glyn Rhondda , in orasul Cardiff, datand din 1860.

Populatia musulmana de astazi din Marea Britanie este formata din oamenii care au imigrat in Marea Britanie în anii 1950, 60s, și'70, sau descendenții acestora.

În primul trimestru al secolului 20 a fost estimat că au existat în jur de 10000 de musulmani din Marea Britanie. Acum există între 2 și 3 milioane de britanici musulmani (4% - 6% din populație) și, mai mult de jumătate dintre ei s-au nascut in Marea Britanie.

Multi dintre imigranții din anii 1950 și 60s au venit din India și Pakistan, în căutarea unei vieti mai bune.

Primii imigranți au fost bărbații, care au plecat lasandu-si in urma familiile lor.Au trait în Marea Britanie în case comunale, până când au strans suficienti bani pentru a-si aduce soțiile și copiii.

Pentru că nu au beneficiat de nici un ajutor de stabilire sau de domiciliu în Marea Britanie, noii imigranți au început o tradiție a efortului prin munca asidua, ei lucrand extrem de mult pentru a-si permite un trai civilizat.

In 1971 se adopta primul Act de imigrare care blocheaza imigrarea pentru bărbații singuri.

Astazi există peste 1000 de moschei in Marea Britanie.Incepand cu anii 1990,Islamul a devenit a doua religie ca popularitate in Marea Britanie.

Peste 3 milioane de musulmani sunt activi în credința lor.

Cei mai multi dintre musulmanii britanici sunt sunniti.

Regina Marii Britanii a declarat recent ca in viitor nu exclude ca legile in Maria Britanie sa fie inspirate din Sharia, datorita numarului mare de musulmani din Anglia.

De asemenea, tot mai multe biserici crestine sunt transformate in moschei datorita cresterii numarului de convertiri la Islam si scaderii interesului britanicilor crestini fata de credinta lor.

 


Autor: Mariyah

Sursa: istoria-islamului.blogspot.com

-

Comentarii aferente acestui articolAdauga un comentariu

(Your email address will not be published.)