Aşa cum fiecare religie are sărbătorile sale, şi religia noastră are repere specifice, dar care sunt diferite ca semnificație. Unul dintre acestea este ziua de vineri. Astfel cum citim în Nobilul Coran, Allah Preaînalul ne spune :
"O, voi cei care credeți ! Când se cheamă la Rugăciune [As-Salat], în ziua de vineri, grăbiți-vă la pomenirea lui Allah şi lăsați negoțul ! Aceasta este mai bine pentru voi, dacă [voiți să] ştiți.
Apoi, după ce Rugăciunea [As-Salat] a fost împlinită, răspândiți-vă pe pământ şi căutați harul lui Allah şi pomeniți-L mult pe Allah, pentru ca voi să izbândiți" (Al-Jumu'a 62 : 9-10)
Abu Huraira (Allah să fie mulțumit de el !) a relatat că profetul Muhammed (Pacea şi binecuvântarea lui Allah să fie asupra sa !) a spus :
"Cea mai bună zi în care răsare Soarele este vinerea. Adam a fost creat întro zi de vineri şi tot vinerea a intrat în Paradis, de unde a fost alungat vinerea. Şi Ceasul va veni întro zi de vineri." (relatat de Muslim, Abu Daud, an-Nasa'i şi at-Tirmizi, care l-a categorisit sahih)
De asemenea, conform unei alte relatări, participarea la rugăciunea de vineri este consemnată de către îngerii care stau la fiecare poartă a moscheilor, ei scriind numele oamenilor în ordinea sosirii.
Abu Huraira (Allah să fie mulțumit de el !) a relatat că profetul Muhammed (Pacea şi binecuvântarea lui Allah să fie asupra sa !) a spus :
"În fiecare zi de vineri îngerii îşi ocupă locurile la fiecare intrare a moscheilor pentru a scrie numele celor care ajung la rugăciune, în ordinea cronologică [a sosirii],iar când imamul se aşează [la amvon] ei îşi închid cărțile şi se pregătesc să asculte predica." (relatat de Bukhari)
Şi tot vinerea este ziua în care Allah Milostivul ne iartă păcatele aşa cum reiese dintr-o relatare sacra (hadis qudsi).
Ziua de vineri este ziua noastră, a musulmanilor, fiind numită "mama" tuturor celorlalte zile ale săptămânii şi fiindu-i caracteristică o oră când orice rugă facem, ea ne este ascultată de către Allah Preaînaltul, Cel care îşi revarsă asupra noastră îndurările Sale.
Acestea sunt doar câteva dintre virtuțiile zilei de vineri, nouă revenindu-ne obligația să le cunoaştem şi să le fructificăm, comportându-ne aşa cum a făcut profetul Muhammed (Pacea şi binecuvântarea lui Allah să fie asupra sa !).
Virtuțiile acestei zile sunt multiple, neputând să le rezumăm întrun timp atât de scurt, motiv suficient să participăm la rugăciunea comună.
Pe de altă parte, să nu uităm atenționarea gravă a profetului Muhammed (Pacea şi binecuvântarea lui Allah să fie asupra sa !) a celor care nu iau parte la evenimentul invocat.
Ibn Umar şi Abu Huraira (Allah să fie mulțumit de ei !) au relatat că l-au auzit pe Mesagerul lui Allah (Pacea şi binecuvântarea lui Allah să fie asupra sa !) spunând :
"Oamenii ar trebui să nu neglijeze rugăciunea de vineri, căci dacă o fac, Allah Preaînaltul le va sigila inimile şi ei vor cădea pradă ignoranței majore." (relatat de Muslim)
Aşadar, fiecare musulman trebuie să cunoască importanța zilei de vineri, să studieze versetele Nobilului Coran şi relatările profetice referitoare la această măreață zi, când se curăță moral, spiritual, material şi fizic, îmbrăcând haine curate, împarfumându-se cu esențe frumos mirositoare, sosind la moschee disciplinat, ascultând predica cu atenție, oferind milostenie (sadaqa) după posibilitățile sale, pentru a-i bucura şi pe cei nevoiaşi, goi şi flămânzi astfel încât şi aceştia din urmă să simtă că vinerea este o sărbătoare a tuturor musulmanilor. Şi, foarte important, să efectueze şi sunnah rugăciunii de vineri, completând acest minunat act de adorare. Părăsirea rapidă a spațiului moscheii, după efectuarea celor două unități obligatorii (fard) ale rugăciunii este un act condamnabil, care denotă ignoranță, necunoaştere şi delăsare a tradiției profetului nostru iubit, Muhammed (Pacea şi binecuvântarea lui Allah să fie asupra sa !).
Este greu de explicat cum, la celelalte rugăciuni efectuăm şi actele opționale, iar atunci când soseşte rugăciunea de vineri ne grăbim să o finalizăm.
Fie ca Bunul Allah să ne îndrume şi să ne ajute pe toți musulmanii să efectuăm corect şi complet toate actele de adorare legate de ziua şi rugăciunea de vineri, aşa cum a procedat şi profetul Muhammed (Pacea şi binecuvântarea lui Allah să fie asupra sa !)
Să ne rugăm Bunului Allah să ne lumineze mințile şi cu cea mai mare dragoste şi iubire să efectuăm rugăciunea de vineri (salat-ul juma).
FOARTE FOLOSITOR SI DE RESPECTAT TOT CE RELATEZI IN LECTURA TA.
Salam Aleykum
Eu sunt noua in aceasta religie,de aproximativ un an,si vroiam sa va intreb daca am facut bine convertirea,adica nu am avut martori cand am rostit credinta in Allah.Este corect?As vrea mai multe detalii.Si de unde se poate cumpara Coran
@ Nicoleta. Cel mai important este ce crezi tu. Dar Indicat este cand ai ocazia, sa zici marturisirea de credinta si in prezenta a doi martori.
Buna ziua.sunt zarif din constanta.de la bunici si parinti stiu ca vineri nu se face treaba.care este adevarul?doar vineri la slujba sau de joi de la asfintit pana vineri dupa slujba.chiar este un pacat?in ce interval nu ai voie treaba?insha’allah
@ zarif. a nu te spala in ziua de vineri este o superstitie imprumutata de la crestini. Islamul ne indeamna la igiena si la o viata sanatoasa. Mentinerea unei viati sanatoase este o obligatie a musulmanului.