Importanta rugaciunii

Postat deDan in Rugaciuneape 26.12.2011,2 comentarii

imam Aziz Beshir Osman
vineri 23.12.2011
"Comunitatea musulmana Bucuresti", str.Constantin Manescu nr.4, sector 5

Frati musulmani, rugaciunea (ar. as-salah) este unul dintre stalpii de baza ai religiei, devenit simbol al sau, si cea mai valoroasa, inaltatoare activitate pentru un musulman.

Asa cum am citit in Nobilul Coran, Allah Preainaltul ne-o porunceste in mai multe versete, unul dintre acestea fiind :

"Si porunceste neamului tau Rugaciunea [As-Salat] si fii statornic in ea ! Noi nu-ti cerem castig, fiindca Noi iti dam castig tie, iar urmarea buna este a evlaviei." (Ta-Ha 20 : 132)

Iar intr-un hadis se relateaza : "Cine a indeplinit-o, a indeplinit Islamul, iar cine a pierdut-o, a pierdut Islamul".

De asemenea, profetul Muhammed (Pacea si binecuvantarea lui Allah sa fie asupra sa !) a mai spus : "Primul lucru despre care oamenii vor fi intrebati in Ziua Judecatii este rugaciunea. Daca ea este buna, atunci si faptele sale vor fi bune. Daca ea va fi necorespunzatoare, faptele sale vor fi deopotriva. "(relatat de Tabarani)

Abdullah ibn Mas'ud (Allah sa fie multumit de el !) a relatat ca l-a intrebat pe Trimisul lui Allah (Pacea si binecuvantarea lui Allah sa fie asupra sa !) care fapta este cea mai iubita de Allah Preainaltul, iar acesta a raspuns : "Rugaciunea facuta la timpul cuvenit." Apoi l-a intrebat ce urmeaza rugaciunii, el raspunzandu-i : "Sa fii bun si recunoscator cu parintii tai." Si la ultima intrebare graduala, raspunsul primit a fost : "Sa participi la lupta pe Calea lui Allah (ar. jihad)." (relatat de Bukhari)

'Aisa, mama credinciosilor, (Allah sa fie multumit de ea !), ne-a relatat cum, atunci cand timpul rugaciunii sosea, Trimisul lui Allah (Pacea si binecuvantarea lui Allah sa fie asupra sa !) se schimba complet, nemairecunoscandu-si parca nici sotiile sale.

'Ali (Allah sa fie multumit de el !) a relatat ca odata cu intrarea timpului rugaciunii Trimisul lui Allah (Allah sa fie multumit de el !) se clatina si-si schimba culoarea fetei. Si oricine il intreba care sunt motivele, el le raspundea ca a sosit momentul ca omul sa-I multumeasca lui Allah Preainaltul pentru tot ceea ce i-a fost daruit numai lui, inzestrari pe care nu le-au primit nici cerurile, pamantul, ori muntii.

Frati musulmani, rugaciunea este izvorul sanatatii, fericirii si al traiului ordonat. Iar rugaciunea alaturi de ceilalti membri ai comunitatii are cele mai mari virtuti. Asezarea umar langa umar in fata lui Allah Preainaltul este asemanatoare pietrelor care se sprijina unele pe celelalte, intrun loc nisipos. Rugaciunea este simbolul unitatii, intregirii, fratiei, apartenentei la comunitate si reprezinta suflarea musulmanilor. Sufletul musulmanilor se deschide la dragostea, la iubirea lui Allah. La rugaciune, cine se daruie lui Allah, se deschide catre zarile sufletului.

Totodata, rugaciunea este un jihad cu dorintele sufletesti. Omul care efectueaza de cinci ori rugaciunea pe zi se pune sub controlul lui Allah Preainaltul si se fereste sa faca fapte pacatoase.

Profetul Muhammed (Pacea si binecuvantarea lui Allah sa fie asupra sa !) a spus : "Acela care efectueaza rugaciunea timp de 40 de zile alaturi de ceilalti musulmani, de la primul takbir [n.t. chiar de la inceput, fara a pierde nimic] se elibereaza de doua lucruri : focul Iadului si ipocrizie." (relatat de Tirmizi)

Frati musulmani, mai sunt si oameni care nu se feresc de fapte pacatoase, in ciuda faptului ca efectueaza rugaciunea si alte lucruri frumoase. Motivul este acela ca rugaciunea nu le patrunde in suflet, astfel incat ea si faptele bune nu au nicio valoare, fiind doar ca o lucratura in van. Cand efectuam rugaciunea trebuie sa ne daruim trup si suflet lui Allah Preainaltul. Numai atunci patrund in noi, in sufletele noastre, faptele si activitatile frumoase, asa trebuind sa procedeze un musulman adevarat.

Asa cum ne indruma si profetul Muhammed (Pacea si binecuvantarea lui Allah sa fie asupra sa !), sa efectuam rugaciunea ca si cum l-am vedea pe Allah Preainaltul, caci daca noi nu-L vedem, El stie si vede toate faptele si gandurile noastre si stie ce rugaciuni oficiem si ce rugaciuni nu oficiem. Tocmai din aceasta cauza, rugaciunea efectuata cu evlavie rodeste in sufletele noastre si isi arata fructul in toate activitatile intreprinse, facandu-ne sa respectam intocmai poruncile si interdictiile lui Allah Preainaltul.

Frati musulmani, sa efectuam cele cinci rugaciuni care reprezinta stalpul de baza al religiei noastre. Sa-i invatam, de asemenea, pe copiii nostri inainte ca ei sa atinga varsta maturitatii si sa semanam in sufletele lor dragostea fata de Allah Preainaltul, precum si frumusetea actelor de adorare. Si sa-i invatam inca de mici ca adevarata podoaba a moscheilor sunt oamenii.

In aceasta zi de vineri sa ne rugam lui Allah Preainaltul sa nu ne lase moscheile fara oameni drept-credinciosi si sufletele noastre fara credinta (ar. iman). Si la ultima suflare, cand sufletele se vor intoarce la Domnul nostru, sa parasim aceasta lume pronuntand "Nu exista alta divinitate in afara de Allah si Muhammed este profetul Sau" (ar. "La ilaha il Allah, Muhammed Rasul Allah")

-

Comentarii aferente acestui articol


  1. Salamo Alaykom wa rahmato Allah wa barakatohu. As dori sa invat pasii oricarei Rugaciuni,dar nu am o carte in care sa inteleg cu exactitate pasii ….


Adauga un comentariu

(Your email address will not be published.)