Importanta casatoriei in Islam

Postat deAlina in Familia musulmanape 10.10.2011,0 comentarii


Allah Preainaltul a creat barbatii si femeile ca ei sa traiasca unii in compania celorlalti. Mai mult, la randu-le, ei pot oferi viata si pot sa traiasca cu totii in pace si calm, in conformitate cu poruncile Creatorului si directia aratata de catre Mesagerii Sai. Nobilul Coran spune :


                               -

"Si printre semnele Lui [este acela] ca El v-a creat din voi insiva soate, pentru ca voi sa traiti in liniste impreuna cu ele. Si El a pus intre voi dragoste si indurare si intru aceasta sunt semne pentru un neam [de oameni] care chibzuiesc." (cap. Ar-Rum 30 : 21)

"Si Allah v-a facut soate din voi insiva si v-a dat El voua de la femeile voastre fii si nepoti si v-a dat spre hrana din cele bune. Si iata cum cred ei in desertaciune si nu cred in binefacerea lui Allah !" (surat An-Nahl 16 : 72)

Aceste versete ale Nobilului Coran ne arata in mod clar si in contrast cu alte religii precum Crestinismul, Budismul, Iudaismul etc - care considera celibatul sau monahismul ca fiind mari virtuti si un mijloc de salvare, ca Islamul priveste casatoria ca una dintre institutiile cele mai acceptate si pline de insusiri pozitive. Mesagerul lui Allah (s.a.s.) a spus : "In Islam nu exista viata monahala !". Aceasta afirmatie trebuie inteleasa mai bine relationata cu urmatorul indemn :

"O, voi, tineri ! Toti aceia dintre voi care au posibilitatea (capacitatea) sa se casatoreasca - trebuie sa faca acest lucru pentru ca va va ajuta sa deveniti mai umili si sa va aparati modestia." (al-Bukhari)

Iar modestia a fost privita de catre Profet (s.a.s.) ca o importanta virtute. Astfel, el a spus : "Modestia face parte din credinta." (al-Bukhari)

Importanta institutiei casatoriei a capatat acest statut si din urmatorul hadis al Profetului (Pacea si binecuvantarea lui Allah sa fie asupra sa!) :

"Casatoria face parte din sunnah mea. Aceia care se tin departe de ea (casatorie) nu este dintre ai mei (nu face parte dintre oamenii mei)."

Avand in minte poruncile Coranului si ghidul oferit de profetul Muhammed (Pacea si binecuvantarea lui Allah sa fie asupra sa!), am putea sa examinam impreuna institutia casatoriei in lumina shariei(legislatiei islamice).

Cuvantul zawaj este folosit in Coran pentru a desemna o pereche formata dintr-un barbat si o femeie. Dar in limbajul comun acest sens este folosit pentru a desemna casatoria. Din moment ce familia reprezinta nucleul de baza al societatii islamice, iar casatoria este singura modalitate de a da posibilitate vietii sa se perpetueze, luand nastere noi si noi familii, adica noi nuclee sociale, profetul Muhammed (Pacea si binecuvantarea lui Allah sa fie asupra sa !) a insistat asupra faptului ca toti acei care il urmeaza sa se casatoreasca.

Sharia ofera norme si reguli pentru buna functionare a familiei, astfel incat ambii soti sa traiasca in dragoste, securitate si intr-un climat calm.

In Islam, casatoria are doua aspecte. Astfel, ea este atat un act de adorare a lui Allah Preainaltul (ibadah), cat si inter-relationare (mu'amalah).


 

1. Ca si act de adorare a lui Allah Preainaltul (ibadah), casatoria reprezinta ascultarea de poruncile divine, conform carora sotul si sotia trebuie sa se iubeasca reciproc si sa faca eforturi de a perpetua specia umana, de a-si creste si educa proprii copii pentru a deveni buni slujitori ai lui Allah Atotputernicul.

 

2. Ca si inter-relationare umana (mu'amalah), casatoria semnifica un raspuns legal la nevoile primare de a avea relatii sexuale si de a da nastere copiilor. Din acest punct de vedere, legislatia islamica (sharia) ofera reguli detaliate pentru a transforma acest raspuns intr-o adevarata institutie intarita printr-un sistem bine pus la punct de drepturi si obligatii nu doar pentru parinti, cat si pentru copiii acestora.

 

Aceste aspecte sunt detaliate in cel mai frumos mod in traditia Profetului (Pacea si binecuvantarea lui Allah sa fie asupra sa !). Astfel, s-a relatat de la Anas (Allah sa fie multumit de el !) ca Profetul (Pacea si binecuvantarea lui Allah sa fie asupra sa !) a spus:

 

"Cand un barbat se casatoreste, inseamna ca si-a implinit jumatate din religia sa, frica de Allah insemnand cealalta jumatate."

 

Astfel, profetul Muhammed (Pacea si binecuvantarea lui Allah sa fie asupra sa !) a considerat casatoria ca reprezentand jumatate din religie, deoarece ea il protejeaza de promiscuitate, adulter, concubinaj, homosexualitate etc., care - in cele din urma, pot conduce catre alte pacate precum calomniere, barfa, crima, pierderea proprietatii si dezintegrarea familiei.

 

Conform Profetului (Pacea si binecuvantarea lui Allah sa fie asupra sa !), cealalta jumatate a credintei poate fi salvata prin taqwa (constienta permanenta de prezenta lui Allah Atoatestiutorul, care il face pe om sa fie responsabil de ceea ce face, ca si slujitor)


-

Comentarii aferente acestui articolAdauga un comentariu

(Your email address will not be published.)