Imbracamintea femeii in crestinism si islam

Postat deAlina in Femeia musulmanape 10.10.2011,3 comentarii

FEMEIA MUSULMANA

IMBRACAMINTEA FEMEII IN CRESTINISM SI ISLAM

 

Deoarece imbracamintea femeii musulmane reprezinta un subiect foarte discutat pentru non-musulmani am decis sa fac o comparatie intre legile Crestinismului si ale Islamului cu privire la acest subiect. Voi analiza versete din Biblie si Traditia Crestina si de asemenea Islamul si Sunnah Profetului Muhammed (sallalahu aleihi wa salam).

Sa incepem prima data cu Crestinismul.

Versete din Biblie

"6. Căci dacă o femeie nu-și pune văl pe cap, atunci să se și tundă. Iar dacă este lucru de rușine pentru femeie ca să se tundă ori să se radă, să-și pună văl. 

7. Căci bărbatul nu trebuie să-și acopere capul, fiind chip și slavă a lui Dumnezeu, iar femeia este slava bărbatului. 

8. Pentru că nu bărbatul este din femeie, ci femeia din bărbat. 

9. Şi pentru că n-a fost zidit bărbatul pentru femeie, ci femeia pentru bărbat.   

10. De aceea și femeia este datoare să aibă (semn de) supunere asupra capului ei, pentru îngeri. " 

 (Prima epistola catre Corinteni a Aspotolului Pavel Capitolul 11)

 

Capitulul 5: "28. Eu însă vă spun vouă: Că oricine se uită la femeie, poftind-o, a și săvârșit adulter cu ea în inima lui." 

 

(Evanghelia dupa Matei )

 

9. Asemenea și femeile, în îmbrăcăminte cuviincioasă, făcându-și lor podoabă din sfială și din cumințenie, nu din păr împletit și din aur, sau din mărgăritare, sau din veșminte de mult preț; 

(Prima epistola catre Timotei a Apostolului Pavel, capitolul 2)

 

Asadar si Biblia ii porunceste femeii crestine sa isi acopere capul spunand ca este mai bine pentru ea sa isi rada parul daca nu si-l acopera si ii spune sa poarte o imbracaminte cuviincioasa, modesta.

Sa vedem ce spune Coranul:

"Spune dreptcredinciosilor sa-si plece privirile lor si sa-sipazeasca pudoarea lor! Aceasta este mai curat pentru ei. Allah,doara, este Binestiutor [Khabir] a ceea ce fac ei."

 

"Si spune dreptcredincioaselor sa-si plece privirile lor si sa-si pazeasca pudoarea lor, sa nu-si arate gatelile lor, afara de ceea ce este pe dinafara, si sa-si coboare valurile peste piepturile lor! Si sa nu-si arate frumusetea lor decat inaintea sotilor, sau a parintilor lor, sau a parintilor sotilor lor, sau a fiilor lor, sau a fiilor sotilor lor, sau a fratilor lor, sau a fiilor fratilor lor, sau a fiilor surorilor lor, sau a muierilor lor, sau a acelora pe care le stapanesc mainile lor drepte, sau a slujitorilor dintre barbati, care nu mai au dorinta, sau a copiilor mici care nu stiu ce este goliciunea femeilor. Si sa nu loveasc탣 cu picioarele lor, astfel incat sa se afle ce podoabe ascund ele! Si caiti-va cu totii, o, voi dreptcredinciosilor, fat탣 de Allah, pentru ca voi sa izbanditi!"

[SURA AN-NUR 30, 31]

 

Din aceste versete stim despre obligativitatea femeii musulmane de a se acoperi. Asadar nu este traditie, nu este un obicei, nu este impusa de catre sot sau familie,  ci este obligatoriu din punct de vedere al religiei.

Profetul Muhammad (salallahu aleihi wa salam) a spus:  "Printre cei care se afla in Infern sunt doua femei dezbracate si imbracate, usor de sedus si seducatoare. Nu vor intra in Paradis si nici macar nu vor simti parfumul acestuia"

Sa ne indreptam catre Traditia Crestina

 Pentru orice femeie crestina Fecioara Maria (pacea fie asupra sa) reprezinta cea mai importanta femeie, exista sarbatori dedicate ei si este prezenta in multe rugaciuni crestine, iar catolicii si ortodocsii o intruchipeaza in statui si icoane. Dar cum este ea imbracata in aceste reprezentari? Mai mult, toate femeile sfinte crestine sunt reprezentate cu val pe cap. Sunt ele considerate oprimate? Sau needucate si neavand nici un drept?

Astazi mai exista cateva femei  crestine care isi acopera capul: calugaritele.

De ce este de ce o calugarita este considerate o femeie drept-credincioasa, smerita, pura, cuvincioasa? Iar o femeie musulmana oprimata, ne-educata, fara nici un drept, daca ele sunt imbracate la fel? Reflecta putin: crestine sau musulmane?

 

 

-

Comentarii aferente acestui articol


 1. ASALAMU ALLEKUM.HO FRUMOASA PREZENTARE SI HO DIFERENTA FOARTE BUNA DINTRE O CALUGARITA SI O FEMEIE MUSULMAN.VA FELICIT PENTRU SITE.
  CU RESPECT MARE ABDUL SM FATIMA

 2. Buna ziua.Calugaritele au ales calea smereniei.Majoritatea au in spate o poveste de viata trista, traume, neimpliniri sufletesti.De aceea aleg sa-si indrepte viata inspre credinta.Este o alegere, dar pt.femeia musulmana este o mostenire. Numai bine !

 3. @ Roxana
  Incurci cultura cu religia.
  Islamul si crestinismul obliga femeia la purtarea unor vesmite asemanatoare imbracamintii calugaritelor.Cultura zilelor noastre spune exact opusul.
  Acum tarile musulmane urmeaza acelasi trend precum cele europene


Adauga un comentariu

(Your email address will not be published.)