Ibn Kathir

Postat deAlina in Istoriepe 22.11.2011,0 comentarii

Ibn Kathir (Fie ca Allah sa-i binecunteze sufletul!): 700 d.Hijra -774 d.Hijra

'Imad Ad-Din Isma'il Ibn 'Umar Ibn Kathir AL-Basri Ad-Dimashqi s-a nascut in anul 700hijrisau la scurt timp dupa aceea. Dupa moartea tatalui sau, Ibn Kathir, in varsta de sapte ani, a plecat la Damasc insotit de fratele sau mai mare. El ii datoreaza o mare parte a invataturii lui Ibn Ashginah, Al-Amadi, Ibn 'Asakir si altora, Allah sa fie multumit de ei toti. I-a acordat, insa, un respect aparte lui Ibn Taimiyah (Fie ca Allah sa-I binecuvanteze sufletul !), ale carui puncte de vedere si le-a insusit, le-a aparat si, cel mai important, le-a ramas fidel.

Ibn Kathir a fost apreciat peste tot datorita gradului exceptional de stiinta pe care l-a detinut intr-un chip stralucit. La unison, savantii i-au recunoscut iscusinta posedata, mai ales in domeniile care tin de exegeza Nobilului Coran, relatarile profetice si istorie. Ibn Habib l-a descris ca fiind"liderul tuturor celor care s-au dedicat exegezei (Coranului). El a strans si a clasificat intreaga (stiinta) pe care a auzit-o. Oamenii au fost incantati de verdictele (fatawa) pe care le-a oferit, profitand de invataturile sale. Verdictele sale au devenit cu repeziciune foarte cunoscute in intreaga tara. A fost renumit pentru precizia sa, fiind recunoscut drept farul calauzitor al istoriei, relatarilor profetice si al exegezei (Coranului)."

Ibn Hijji, unul dintre studentii sai, a mentionat :"Dintre toti contemporanii nostri, el (Ibn Kathir) era cel mai bun in privinta memorarii relatarilor autentice si cel mai invatat in ceea ce priveste aprecierea nivelului de incredere si cinste al relatatorilor de hadisurilor, precum si in diferentierea hadisurilor autentice de cele neautentice. Prietenii sai apropiati si mentorii cred fiecare din aceste cuvinte. Eu obisnuiam sa-l vizitez frecvent si de fiecare data cand ma gaseam in compania sa, obtineam ceva benefic de la el."

Ibn Kathir si-a pierdut vederea cu putin timp inaintea mortii sale, in anul 774 hijri. A fost inmormantat alaturi de mentorul sau, Ibn Taimiyah. Dintre cele mai renumite lucrari ale sale este cartea sa istorica de capataiAl-Bidayah wan-Nihayah(Inceputul si Sfarsitul). De asemenea, a interpretat o parte dinSahih-ul lui Bukhari. In linii mari, stiinta si interpretarea versetelor ii sunt cel mai bine reprezentate in cele doua domenii de capatai: interpretarea si cartea sa istorica.

-

Comentarii aferente acestui articolAdauga un comentariu

(Your email address will not be published.)