Ghilaful Kaabei

Postat deAlina in Pelerinajulpe 07.01.2012,0 comentarii

Primul care a invelit Kaaba intr-un ghilaf a fost profetul Ismail (Pacea lui Allah sa fie asupra sa !). Exista, insa, alte surse istorice indicandu-l pe As'ad Himyari Tubba ca fiind primul. De asemenea, aceasta practica a fost intretinuta atat de profetul Muhammed (Pacea si binecuvantarea lui Allah sa fie asupra sa !), cat si de califii drept-calauziti.

La finele anului 1258 (656 h.), cand perioada abassida a luat sfarsit, ghilaful era adus fie din Egipt, fie din Yemen. Cu toate acestea, odata cu decretul sultanului Ismail Qalaun, cel care a poruncit ca toate veniturile celor trei centre urbane din jurul orasului Cairo sa fie folosite in mod exclusiv la pregatirea ghilafului, singurul furnizor a ramas Egiptul.
                                               
                                                   
                                              

In anul 947 h, sultanul otoman Salim Khan a adaugat listei inca sapte orase. Ulterior, Muhammed Ali Pasa a organizat un departament de stat independent care sa supravegheze in fiecare an pregatirea ghilafului de catre guvernul egiptean.

In cele din urma, din anul 1924 (1343 h.), Egiptul nu a mai donat fonduri in acest scop. Regele Abdul Aziz a construit, asadar, o fabrica de ghilaf in Mekka, primul produs local vazand lumina zilei in 1927 (1346 h.)

Productia a continuat pana in anul 1936 (1355 h.), cand guvernele celor doua tari au cazut de acord ca Egiptul sa fabrice din nou ghilaful. Productia egipteana s-a oprit, din nou in 1953 (1381 h.), cand guvernul saudit a hotarat sa reia confectionarea pe plan local.

Fabrica de ghilaf

In anul 1972 (1392 h.), regele Fahd ibn Abdul Aziz, custodele celor doua moschei sacre, a pus bazele unei noi fabrici, terminate in 1977. La deschiderea sa oficiala, a participat insusi Fahd. De la acea data si pana in prezent, ghilaful de la aceasta manufactura a continuat sa impodobeasca Kaaba.

Aceeasi manufactura fabrica atat perdeaua din interiorul Kaabei, cat si ornamentele mormantului Trimisului lui Allah (Pacea si binecuvantarea lui Allah sa fie asupra sa !) din Medina.

Suplimentar, produce steagul saudit si cadourile care imita ghilaful oferite de familia regala saudita oficialilor de stat pe care ii primeste in vizita.

Compozitia ghilafului

Ghilaful este produs din cea mai fina matase. Daca la exterior materialul are culoarea neagra, el contine, de asemenea, si decoratiuni. De asemenea, matasea are o captuseala (dublura) de culoare alba al carui rol este de a intari ghilaful.

La exteriorul sau este brodat in mod repetat : "La illaha ill Allah muhammedun rasul Allah, subhanaAllahi wa bihamdihi subhanaAllahi-lAdhim, ya Allah ya hann'an ya mann'an."

Aceasta invelitoare este compusa din cinci piese : patru din ele pentru cei patru pereti ai Kaabei, iar a cincea pentru usa. In partea superioara a invelitorii se afla un brau cu versete coranice. De asemenea, sub acest brau sunt scrise alte cateva texte.

Ghilaful este schimbat in fiecare an in ziua a 9-a din Dhul Hijjah, astfel incat in ziua de Eid Adha (a 10-a din Dhul Hijjah), ghilaful Kaabei este unul nou.



sursa : "The history of MAKKAH Mukarramah", autor dr. Muhammed Ilyas Abdul Ghani 

traducere: Dan

-

Articole asemanatoare

-

Comentarii aferente acestui articol



Adauga un comentariu

(Your email address will not be published.)