Exemplul desavarsit al Profetului (Pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra lui!)

Postat deAlina in Istoriepe 10.10.2011,0 comentarii


Simplele învățături și porunci referitoare la permis și interzis nu reprezintă fundația bunului caracter în societate; doar aceste elemente nu sunt suficiente pentru a dezvolta în firea omului calitățile. Un învățător poate doar să poruncească să se facă aceasta și să nu se facă aceea, iar societatea devine una moralistă.

-

Învățăturile de succes ale bunei purtări au nevoie de timp lung de implementare și de atenție în aplicare. Învățarea nu poate avea succes dacă exemplul oferit societății nu este unul de încredere, pentru că o persoană fără caracter nu are cum să lase o impresie bună în jurul său.

Cea mai bună învățătură este oferită de acel om a cărui personalitate și moralitate creează admirație printre cei din jur. Oamenii vor simți dorința puternică de a-l elogia pentru noblețea caracterului și de a-i urma exemplul de viață. Lumea ar simți spontan dorința de a-i urma pașii.

Pentru a sădi și dezvolta semințele bunului comportament printre companioni, conducătorul trebuie să aibă un caracter nobil și mai multe calități decât aceștia. Profetul (Pacea și binecuvântarea lui Allah fie asupra lui!) însuși oferea cel mai bun exemplu de caracter nobil, fiind un bun model pentru urmașii săi. Înainte de a-i sfătui să adopte un stil de viață moral, el a plantat semințele moralității printre companioni prin exemplul propriului său comportament.

Abdullah ibn Amar (Allah să fie mulțumit de el!) a spus: "Trimisul lui Allah (Pacea și binecuvântarea lui Allah fie asupra lui!) nu era nici fără maniere, nici nepoliticos. Obișnuia să spună:í‚«Cei mai buni dintre voi sunt cei cu cel mai bun caracter.»" (Bukhari).

Anas (Allah să fie mulțumit de el!) a spus: "L-am slujit pe Profet (Pacea și binecuvântarea lui Allah fie asupra lui!) vreme de zece ani. Niciodată nu a zis: «Of» (ca expresie a nemulțumirii), nici nu m-a întrebat de ce am făcut sau nu am făcut un anume lucru." (Muslim).

Tot el a mai spus: "Mama mea obișnuiasă-l țină pe Profet (Pacea și binecuvântarea lui Allah fie asupra lui!) de mână și să-l ducă pe unde voia ea. Dacă cineva venea să-i strângă mâna, Profetul (Pacea și binecuvântarea lui Allah fie asupra lui!) niciodată nu-și retrăgea mâna din mâna celuilalt până când acesta nu și-o retrăgea pe a luiși niciodată nu-și îndepărta privirea de la cel cu care vorbea până când acesta nu o îndepărta. În întâlniri nu stătea niciodată în așa fel încât genunchii lui să iasă în evidență față de cei ai companionilor." (Tirmizi).

A'ișah (Allah să fie mulțumit de ea!)a spus: "Dacă existau două opțiuni, Profetul (Pacea și binecuvântarea lui Allah fie asupra lui!) o alegea pe cea mai ușoară, cu condiția ca ea să nu implice vreun păcat. Dacă implica păcat, atunci el fugea cel mai departe de ea. Profetul (Pacea și binecuvântarea lui Allah fie asupra lui!) nu s-a răzbunat pe nimeni mânat de motive personale. Însă dacă era stârnită mânia lui Allah, atunci și mânia lui era stârnită. Trimisul lui Allah (Pacea și binecuvântarea lui Allah fie asupra lui!) nu a bătut pe nimeni cu mâinile lui: nici pe soțiile sale, nici pe servitori. Însă, da, lupta în războaie pentru cauza lui Allah." (Muslim).

Anas (Allah să fie mulțumit de el!) a relatat: "Mergeam odată cu Profetul (Pacea și binecuvântarea lui Allah fie asupra lui!). Corpul îi era înfășurat într-unchadargros. Un arab a tras atât de tare dechadar, încât i-am putut vedea o parte a umărului și am fost îngrijorat de tăria cu care acela a tras dechadar. Arabul a spus: «O, Muhammed, dă-mi partea mea din ceea ce Allah ți-adat ție!». Profetul (Pacea și binecuvântarea lui Allah fie asupra lui!) s-a întors către el, a râs și a dat ordin ca să-i fie dată pomana." (Bukhari).

A'ișah (Allah să fie mulțumit de ea!) a relatat că Trimisul lui Allah (Pacea și binecuvântarea lui Allah fie asupra lui!) a spus:"Allah are inima bună. Îi plac cei cu inima bună. Iar răsplata ce o oferă pentru o inimă bună, El nu o dă pentruo inimă împietrită, nu, o asemenea răsplată El nu o oferă pentru nimic"¦"(Muslim).

Într-o altă relatare se spune:"Bunătatea în orice lucru îl face pe acesta frumos, iar orice lucru din care se ia bunătatea va deveni urât."

Jarir (Allah să fie mulțumit de el!) a relatat că Profetul (Pacea și binecuvântarea lui Allah fie asupra lui!) a spus:"Răsplata pe care Allah o dă pentru bunătatea inimii El nu o dă pentru nesăbuiți, iar când Allah ia un supus printre favoriții Lui, îi dă acestuia bunătate. Acele familii unde nu e bunătate sunt sărăcite de orice virtute."(At-Tabarani).

Abdullah bin Harith (Allah să fie mulțumit de el!) a relatat că nu a văzut pe nimeni care să zâmbească mai mult decât Trimisul lui Allah (Pacea și binecuvântarea lui Allah fie asupra lui!). (Tirmizi).

A'ișah (Allah să fie mulțumit de ea!) a fost întrebată ce făcea Profetul (Pacea și binecuvântarea lui Allah fie asupra lui!) acasă. Ea a răspuns: "Îi servea pe cei de acasă, iar când intra timpul de rugăciune făcea abluțiune și mergea la rugăciune." (Muslim).

Anas (Allah să fie mulțumit de el!) a relatat: "Trimisul lui Allah (Pacea și binecuvântarea lui Allah fie asupra lui!) avea cele mai bune maniere dintre toți oamenii. Aveam un frate adoptiv, pe nume Abu Umair. El avea o vrăbiuță bolnavă pe care o chema Naghiyr. Trimisul lui Allah (Pacea și binecuvântarea lui Allah fie asupra lui!) se juca cu el și îl întreba:í‚«O, Abu Umair, ce s-a întâmplat cu Naghiyr a ta?»" (Bukhari).

Dintre toate trăsăturile Profetului (Pacea și binecuvântarea lui Allah fie asupra lui!) una era extrem de cunoscută: era extraordinar de generos. Nu era niciodată zgârcit. Era mereu curajos. Niciodată nu a întors spatele Adevărului. Era drept și inimos. În deciziile pe care le-a luat niciodată nu a comis excese sau nedreptăți. Toată viața lui a fost sincer și de încredere.

-

Comentarii aferente acestui articolAdauga un comentariu

(Your email address will not be published.)