Epidemia de Coronavirus din Romania

Postat dekhalid622 in Medicinape 21.03.2020,0 comentarii

Epidemia de Coronavirus din Romania continua sa faca victime chiar la momentul in care acest articol este scris. Din pacate exista multa confuzie si dezinformare din cauza panicii, lucru care duce la un nivel de risc ridicat, in special pentru categoriile cele mai expuse: batrani, angajati din sistemul medical etc.

epidemia de coronavirus din

Mai jos gasiti raspunsurile la intrebari frecvente:

De unde ne luam informatiile?

Rugam toti cititorii sa fie atenti la sursa informatiilor despre epidemia de coronavirus din Romania si pandemia de la nivel global. Deoarece se cunosc putine lucruri despre acest virus, circula pe internat tot felul de "leacuri" care pot face mai mult rau decat bine. Pentru informatii despre coronavirus va rugam sa intrati pe:

Cum se raspandeste virusul?

Oamenii pot lua virusul  de la alții care sunt deja contaminati cu virusul. Boala se poate răspândi de la persoană la alta prin picături mici din nas sau gură, care sunt răspândite atunci când o persoană cu COVID-19 tușește sau respiră. Aceste picături aterizează pe obiecte și suprafețe din jurul persoanei. Alte persoane iau apoi virusul atingând aceste obiecte sau suprafețe, apoi atingându-și ochii, nasul sau gura. Oamenii pot, de asemenea, să ia virusul dacă respiră picăturile de saliva din aer ale unei persoane care are COVID-19 și care tușește sau strănută aceste picături. Acesta este motivul pentru care este important să stați la mai mult de 1 metru de o persoană bolnavă.

Se poate răspândi virusul prin aer?

Studiile de până acum sugerează că virusul care duce la COVID-19 este transmis mai ales prin contactul cu picăturile de umezeală provenite din strănut sau tuse, mai degrabă decât prin aer. Vezi întrebarea anterioară.

Cum ne putem proteja impotriva virusului?

  • Curățați-vă regulat și bine mâinile, de preferat, cu apă și săpun (minim 20 de secunde de spălare). Dacă nu aveti apă la dispoziție, folosiți o soluție de dezinfectat pe bază de alcool.De ce? Spălarea mâinilor cu apă și săpun sau folosirea dezinfectantului de mâini pe bază de alcool ucide viruși care pot fi pe mâinile tale.
  • Mențineți distanța de cel puțin 1 metru între tine și oricine tușește sau strănutăDe ce? Când cineva tușește sau strănută, pulverizează mici picături de lichid din nas sau gură, care pot conține virus. Dacă sunteți prea aproape, puteți inspira picăturile, inclusiv virusul dacă persoana care tușește este deja contaminată cu virusul.
  • Evitați să atingeți ochii, nasul și gura.De ce? Mâinile ating multe suprafețe și pot lua virușii. Odată contaminate, mâinile pot transfera virusul la ochi, nas sau gură. De acolo, virusul îți poate intra în corp și te poate îmbolnăvi.
  • Protejați-i pe cei din jurul vostru, urmați o igienă respiratorie bună. Aceasta înseamnă să-ți acoperi gura și nasul cu cotul sau cu un servețel atunci când tușești sau strănuți. Apoi aruncați imediat șervețelul folosit.De ce? Picăturile răspândesc virusul. Urmărind o igienă respiratorie bună, îi protejezi pe oamenii din jurul tău de viruși, cum ar fi răceala, gripa și COVID-19.Rămâi acasă dacă te simți rău. Dacă ai febră, tuse și dificultăți de respirație, cere asistență medicală .
  • Urmați indicațiile autorității locale de sănătate.De ce? Autoritățile naționale și locale vor avea cele mai actualizate informații despre situația din zona dvs. Apelarea în avans va permite furnizorului de servicii medicale să vă direcționeze rapid către unitatea de sănătate potrivită. Acest lucru vă poate salva viața și va ajuta la prevenirea răspândirii virusurilor și a altor infecții.
  • Fiți la curent cu cele mai recente hotspot-uri COVID-19 (orașe sau zone locale în care COVID-19 se răspândește pe scară largă). Dacă este posibil, evitați să călătoriți în aceste locuri - mai ales dacă sunteți o persoană mai în vârstă sau aveți diabet, boli de inimă sau pulmonare.De ce? Aveți o șansă mai mare de a lua COVID-19 într-una din aceste zone.
  • Ajutati-vă sistemul imunitar: asigurati-vă că dormiți cele 8 ore pe zi necesare pentru buna functionare a organismului, nu fumați, nu faceti excese alimentare și urmați o dietă echilibrată, consumați alimente care stimulează sistemul imunitar (de exemplu mierea de albine) fara a depăși dozele zilnice recomandate (doriți sa va ajutați organismul, nu să-l dați peste cap).

De ce trebuie sa stam in casă?

Din totalul celor infectati cu novo-corana virus, aproximativ 20% au nevoie de spitalizare si intubare pentru a putea respira. Daca spitalele ai dintr-o data un numar mare de pacienti, nu vor avea suficiente echipamente si cadre medicale pentru toti pacientii, motiv pentru care ar muri foarte multi oameni, care in mod normal - daca ar fi avut acces la un tratament normal- ar fi putut supravietui fara probleme.

Daca fiecare din noi intelegem si respectam carantina impusa și iesim cat mai putin afara din casa, avem sanse sa nu ne îmbolnavim. Chiar si dacă, prin absurd avem virusul, șansele sunt mici sa il dam unui numar mare de persoane. Motiv pentru care spitalele nu vor fi depașite de situație ți toți pacienții vor putea fi tratați cum se cuvine.

Să nu uitam învățămintele profetului Muhammad (pacea si binecuvantarea asupra lui):

Al-Bukhaari (3473) și Muslim (2218) au povestit că Usaama ibn Zayd (Allah fie mulțumit de el) a spus: Mesagerul lui Allah (binecuvântarea și pacea lui Allah să fie asupra lui) a spus: „Ciuma este o calamitate (sau o pedeapsă) care a fost trimisă asupra copiilor lui Israel sau asupra celor care au venit înaintea voastră. Dacă auziți despre că ciuma s-a răspândit  într-un ținut, nu mergeți acolo, iar dacă izbucnește într-un ținut unde vă aflați, nu plecați, încercând să fugiți de ciumă. ” 

Este normal sa se inchidă lăcașele de cult din cauza epidemiei de coronavirus?

DA, este normal. Epidemia de coronavirus din Romania este atat de periculoasă incât, este chiar necesară carantina, după spusele profetului Muhammad (pacea și binecuvântarea asupra lui):

Narat de către ibn Suwayd ath-Thaqafi, care a spus: „Printre delegația de la Thaqeef a fost un bărbat cu lepra. Profetul (pacea și binecuvântarea asupra lui) i-a trimis vorbă: „Am acceptat jurământul tău, așa că du-te înapoi. " (Sahih Muslim)

Profetul (binecuvântarea și pacea lui Allah să fie asupra lui) a spus: „Cele bolnave (cămilele) nu ar trebui puse cu cele (cămile) sănătoase .” (Sahih Bukhari și Sahih Muslim)

Mai multe detalii puteti gasi in comunicatul emis de Consiliul Savantilor din Arabia Saudită. Comunicatul il puteți accesa aici.

Rugă (dua) pentru sanatate.

Osman ibn Affaan (Allah fie mulțumit de el) a spus: Am auzit pe Mesagerul lui Allah (binecuvântarea și pacea lui Allah să fie asupra lui) spunând:

„Cine spune„ Bismillah illadhi la iadurru ma‘a ismihi șei’un fi’l-ard ua la fi’s-sama’i ua hua al-sami‘ ul-‘alim (În numele lui Allah, fără voia căruia nimic nu poate dăuna pe pământ sau în ceruri, iar El este Atot-Auzitorul, Atotștiutorul) , de trei ori, nu va fi lovit cu o suferință până când vine dimineața, iar cine spune când vine dimineața, nu va fi lovit de o suferință bruscă până vine seara. ”

Vă dorim multa sănătate și răbdare!

 

-

Comentarii aferente acestui articol



Adauga un comentariu

(Your email address will not be published.)