Dar al-Nadua şi capitalul meccan

Postat deAlina in Istoriepe 10.10.2011,0 comentarii


Dupa spusele unor invatati, nomazii acelor timpuri au cautat Mecca pentru bunurile aduse aici din diferite locuri. Pana la sfarsitul sec. al VI-lea meccanii au castigat controlul intregului comert din Peninsula Araba si regiunile invecinate, cu toate ca existau si alte centre comerciale regionale. (1) Astfel, ei au obtinut suprematia in fata targului de la Ta'if, un alt important centru comercial si financiar.

In acea perioada locuitorii Meccai erau caracterizati printr-o anume naturalete araba in conduita, dar si in capacitatea de a asimila o cantitate apreciabila de cunostinte in urma contactelor cu ceilalti membri ai triburilor arabe, cu romanii, sasanizii si abisinienii, in special in materie comerciala si de relatii diplomatice.

Printre cei mai influenti meccani putem gasi oameni de afaceri cu fler speculativ, buni manipulatori ai creditului, in special al imprumuturilor cu dobanda, intr-o permanenta cautare de afaceri profitabile oriunde in regiune. Activitatile financiare s-au extins nu doar in sanul meccanilor, ci deopotriva la figurile reprezentative pentru triburile din afara orasului.

In Mecca s-a pus problema infiintarii unei institutii care sa vegheze la aplicarea tratatelor sau intelegerilor comerciale. Astfel, Senatul sau Consiliul Suprem (Dar al-Nadua), in ciuda autoritatii morale cu care era inzestrat, a fost implicat in chestiuni de planificare si indrumare comerciala a comunitatii, fiind si beneficiarul profiturilor obtinute din expertizele facute.

Dar al-Nadua era punctul de plecare pentru caravanele din Mecca. Toate taxele comerciale erau colectate prin intermediul unui birou deschis in acest scop. De asemenea, in magazinele meccane, pe langa cartile pentru contabili, se gaseau atat instrumente pentru masurarea si verificarea platilor in orice tip de tranzactie, cat si cantare pentru bunuri.

Monedele aflate in circulatie pe piata nu erau numeroase, fiind completate cu metale pretioase, lingouri de aur si argint si praf de aur (tibr). In aceasta situatie, instrumentele de masurare puteau sa determine valoarea. In cazurile mai complexe sau delicate se putea apela la serviciile unui cantaragiu expert (uazzan).

Capitalul meccan se bucura de o viteza ridicata de circulatie, oamenii de afaceri beneficiind de resurse nelimitate in activitatile de creditare. Agentii comerciali, asemenea marii majoritati a populatiei, traiau din credit sau imprumuturi, in acest timp practicandu-se pe scara larga contractul tip mudaraba. Era vorba de un parteneriat in care se investea o anumita suma (capital). Ca urmare a flexibilitatii acestei forme de asocieri, oricine putea sa participe, inclusiv saracii, si sa contribuie cu oricat, chiar si cu o jumatate de dinar (unnashsh), insa partea leului revenea unui grup restrans de antreprenori.

____________________

1. In afara de Mecca, 'Ukaz era un alt centru comercial situat intre Mecca si al-Ta'if, care gazduia, deopotriva, intalniri de afaceri si stiintifice.

-

Comentarii aferente acestui articolAdauga un comentariu

(Your email address will not be published.)