Cum interpretam Coranul ?

Postat deDan in Cuvantul Sau: Coranulpe 22.02.2012,0 comentarii

Coranul se poate interpreta prin mai multe cai :

1) Coranul interpretat de Coran

Multe versete din Coran se interpreteaza tot prin Coran, uneori se mentioneaza versetul sau un cuvant in verset, iar versete ce urmeaza definesc sau explica versetul precedent, alteori se mentioneaza un verset sau un cuvant, apoi intr-un alt capitol se defineste acest cuvant sau se explica versetul respectiv.

De exemplu in capitolul Baqara, Allah a mentionat cuvantul smeriti "mutteqiin", apoi versetele care au urmat au definit acest cuvant.

Spune Allah :

bullet"Aceasta este Cartea, cea fara indoiala; Ea este Calauza pentru cei smeriti"

(Al-Baqara 2 : 2). Iar versetele ce au urmat i-au definit pe cei smeriti :

bullet

"Care cred in cele nevazute si plinesc Rugaciunea [As-Salat] si din ceea ce le-am daruit fac milostenie. Si care cred in ceea ce ti-a fost pogorat tie si in ceea ce a fost pogorat inaintea ta si in Viata de Apoi ei se incred. Aceia sunt calauziti de Domnul lor si aceia sunt izbanditori." (Al-Baqara 2 : 3-5)

Acelasi cuvant a fost explicat si in alte versete din Coran, de exemplu: bullet"Cuviosia nu sta in a va intoarce fetele spre Rasarit sau spre Apus, ci cuviosia este a crede in Allah si in Ziua de Apoi, in ingeri, in Carte si in profeti, a da din avere - in pofida iubirii pentru ea - rudelor, orfanilor, sarmanilor, calatorului, cersetorului si pentru rascumpararea robilor, a implini Rugaciunea [As-Salat], a da Dania [Az-Zakat], a-si tine legamantul daca s-a legat, a fi rabdator la nenorocire, la rau si in momentele de primejdie. Acestia sunt cei drepti, acestia sunt cei evlaviosi [Al-Mu'taqun] !" (Al-Baqara 2 : 177)

2) Coranul interpretat de Sunnah

Spune Profetul (Pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra sa !) : "Am primit Coranul si am primit pe langa el ceva asemanator lui."

Exemplu : Cuvantul "calea" (ar. sirat) a fost explicat de Profet (Pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra sa !) ca fiind Islamul.

Expresia "celor pe care Tu Te-ai maniat." Profetul a spus ca versetul face referire la evrei, iar in "nici al ratacitilor" a spus ca face referire la crestini.

3) Coranul interpretat de companionii Profetului

In acest context sunt multe exemple pe care le gasim in viata companionilor deoarece ei au fost alaturi de Profet in multe situatii si de multe ori au fost de fata cand Profetul a interpretat anumite versete asa cum ei insisi au fost cei care pe baza invataturilor Profetului reuseau sa interpreteze versetele Coranului. Profetul insusi l-a laudat pe Ibn Abbas ca fiind cel mai bun dintre cei care interpreteaza Coranul, "tergiuman El Coran".

Exemplu : Versetul "s-au ati atins sotiile". Ibn Abbas a spus ca se refera la relatiile sexuale cu sotia si nu la simpla atingere.

4) Coranul interpretat de urmasii companionilor, deoarece ei au preluat stiinta de la companioni. Urmasii companionilor (Tabii) nu sunt decat elevi ai elevilor Profetului, ei au preluat stiinta de la companioni, care la randul lor au preluat stiinta de la Profet (Pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra sa!)

5) Coranul interpretat de limba araba

Limba araba fiind limba Coranului fara indoiala ca este cheia principala a acestei stiinte. Coranul fiind o Carte revelata in limba araba, nu poate fi inteleasa decat in umbra sensurilor cuvintelor, regulilor gramaticale si formelor literare ale acestei limbi.

____________________________

Autor : Imam Nerdin Bari, Moscheea "Delfinariu", Constanta.

-

Comentarii aferente acestui articolAdauga un comentariu

(Your email address will not be published.)