Cum devin musulman?


Toti oamenii care si-au pus aceasta intrebare trebuie sa stie ca:

1. Toate pacatele trecute le vor fi iertate in momemtul trecerii la islam. Allah Preaînaltul spune:
"Daca Îl iubiti pe Allah, urmati-ma si Allah vă va iubi si vă va ierta pacatele voastre! Allah e Iertător, Îndurător!". (Coran, 3 : 31)

2. Allah ii iubeste si-i calauzeste
Mu'awiya (Allah sa-l aiba în mila Sa!) a relatat ca Trimisul lui Allah (pacea si binecuvântarea lui Allah fie asupra lui!) a zis: Daca Allah vrea binele cuiva, El îl îndeamnă în întelegerea religiei. (An-Nawawi, Riyad as-Salihin : 1381)

3. Vor fi rasplatiti cu raiul in viata de apoi
"Acelora care cred si savarsesc fapte bune le vom darui Noi locuinta in partile de sus ale Raiului, pe sub care curg paraie si vesnic vor salaslui ei in ele. Minunata rasplata pentru cei ce fac lucruri [bune]" (Coran, 29 : 58)

4. Vor avea parte de fericire si liniste interioara.
Islamul, in sine, este asociat în mod inerent cu pace și liniște interioară. In limba araba, cuvintele "islam", "musulman" și "pace" provin de la cuvântul rădăcină "Sa - la - ma", ceea ce denotă: pace, securitate și siguranță. Atunci când cineva se supune voii lui Dumnezeu, va experimenta un sentiment înnăscut de securitate și pace. Cheia pentru a fi fericit, atat in lumea de apoi cat si această lume, este aceea de a cauta plăcerea lui Allah/Dumnezeu, fără a-I face Lui alti asociati.

Pareri gresite cu privire la trecerea la islam?

Desi cred că islamul este adevărata religie a lui Dumnezeu, unii oameni amâna convertirea lor la Islam din cauza unor concepții greșite: unii considera ca mai intai trebuie sa-si schimbe numele, altii considera ca ar trebui sa invete mai intai araba, altii cred ca mai intai trebuie sa informeze alte persoane despre convertirea lor, altii cred ca mai intai ar trebui sa ia contact cu musulmani, altii cred ca mai intai trebuie sa aibe o viata fara de pacate si vicii si abia apoi devina musulmani etc - cu toate acestea, nici unul din motivele enumerate nu reprezinta o scuza valabile pentru întârzierea trecerii la islam. Viata aceasta este un dar efemer. De accea nu ne putem permite sa o irosim din pricina unor conceptii gresite.

Declaratia de credință (şahada)

Islamul necesită doar o simplă si sincera declaratie de credință (şahada, in limba araba) pentru a deveni musulman:
Aşhadu an (Marturisesc ca) La illaha (nu exista divinitate) illa Allah (in afara de Allah) wa (şi) aşhadu an (marturisesc ca) Muhammad abduhu (Muhammad este servitorul Său) wa (şi) rasuluhu (trimisul/profetul Său).
Nu sunt necesari martori pentru a deveni un musulman. Dumnezeu știe toate lucrurile, astfel încât șahada spusa, cu convingere, este suficienta pentru a fi un musulman în ochii lui Dumnezeu.

Nu esti singur(a)!

Cu toate acestea, pentru a deveni un membru recunoscut al comunității musulmane, este indicat ca șahada sa fie rostita în fața martorilor - doi musulmani si un imam (lider religios islamic), care este autorizat să certifice noua credință.
O relatie buna intre musulmani este foarte importanta, asa cum reiese si din spusele profetului Muhammad (pacea si binecuvantarea fie asupra lui):
Abu Huraira (Allah să-l aibă în mila Sa!) relatează că el l-a auzit pe Trimisul lui Allah (pacea si binecuvântarea lui Allah fie asupra lui!) spunând: un om a mers să-si vadă fratele care locuia în alt sat. Atunci Allah a trimis la el un înger să-l astepte în cale. El a întrebat: Unde vrei să mergi? Omul a zis: Vreau să merg la fratele meu în satul acesta. Îngerul l-a întrebat: Ai vreun dar pe care vrei să i-l oferi? El a zis: Nu, dar îl iubesc de dragul lui Allah. Îngerul a spus: Eu sunt un trimis al lui Allah către tine (să-ti spun) că Allah te iubeste asa cum îsi iubesti fratele, de dragul Lui. (Muslim) (An-Nawawi, Riyad as-Salihin : 382)
Abu Karima al-Miqdad ibn Ma'diakrib (Allah să-l aibă în mila Sa!) relatează că Trimisul lui Allah (pacea si binecuvântarea lui Allah fie asupra lui!) a zis: Dacă omul iubeste pe fratele său, să-i spună că îl iubeste. (Tirmidhi si Abu Dawud) (An-Nawawi, Riyad as-Salihin : 386)

Curatenia

Asa cum musulmanul trebuie sa se ingrijeasca de curatenia sufletului sau, tot la fel trebuie sa se ingrijeasca si de curatenia corpului sau. Curatirea generala (ghusl, in limba araba) consta in imbarairea intregului corp. Aceasta stare de curatenie trebuie mentinuta in permanenta. Ghusl (imbaierea generala) este obligatorie dupa orice act sexual sau dupa menstruatie.
In acest sens, dupa rostirea șahadei trebuie efectuata imbaierea generala a corpului (ghusl). Un dus este in principiu suficient in acest sens.

Cei sase stalpi ai credintei

In islam, exista sase stalpi ai credintei:

1. Credinta intr-un singur Dumnezeu
Musulmanii cred în Unicul, incomparabilul Allah/Dumnezeu Preaînaltul, Cel care nu are parteneri, şi care este singurul demn de adorat. El este Dumnezeul adevărat, şi toţi ceilalţi zei sunt falşi. Ale Lui sunt cele mai frumoase nume şi cele mai sublime calităţi. El nu are părtaşi şi nimeni nu este egal cu El.

2. Credinta in ingeri
Musulmanii cred în existenţa îngerilor. Aceştia îl adoră pe Allah Unicul, se supun Lui şi fac tot ceea ce le-a poruncit. Printre aceşti îngeri este şi Jibril (Gavril), cel care a transmis Coranul Profetului Muhammad (pacea şi binecuvântarea lui Allah fie asupra lui!).

3. Credinta in cartile revelate
Musulmanii cred că Allah Preaînaltul este Cel care a revelat cărţile Profeţilor Săi ca dovadă pentru omenire şi îndrumare pentru ei. Printre aceste cărţi este şi Coranul cel Sfânt care a fost revelat Profetului Muhammad (pacea şi binecuvântarea lui Allah fie asupra lui!). Allah Preaînaltul a garantat protejarea Coranului intact, de la orice distrugere şi modificare.

4. Credinta in trimisii lui Dumnezeu
Musulmanii cred în profeţii şi mesagerii lui Allah Preaînaltul, începând cu Adam, continuând cu Noe, Abraham, Ismail, Isaac, Iacob, Moise şi Isus (pacea asupra lor!). Dar ultimul mesaj al lui Allah Preaînaltul pentru omenire, o reconfirmare a mesajului etern, a fost revelat Profetului Muhammad (pacea şi binecuvântarea lui Allah fie asupra lui!). Musulmanii cred că Muhammad este ultimul trimis al lui Allah Preaînaltul, iar omeniriea nu va mai promi nici un alt profet pana in Ziua Judecatii.
De asemenea, musulmanii cred că toţi profeţii şi trimişii sunt fiinţe umane create şi nu au nici o calitate divină.

5. Credinta in Ziua Judecatii
Musulmanii cred în Ziua Judecăţii când toţi oamenii vor fi reînviaţi în faţa lui Allah Preaînaltul pentru judecată conform credinţei şi faptelor lor.

6. Credeinta in Destin
Musulmanii cred în "Al-Qadar" care înseamnă destin, predestinare divină, dar credinţa în destin nu înseamnă că rasa umană nu are liberul arbitru. Musulmanii cred că Allah Preaînaltul le-a dat oamenilor libertatea de voinţă. Aceasta înseamnă ca ei pot alege între bine şi rău şi că ei vor fi responsabili pentru alegerile lor.

Credinţa în destin include şi credinţa în 4 lucruri: 1. Allah este Atoateştiutor. El ştie ce se întâmplă şi ce se va întâmpla. 2. Allah este Cunoscătorul trecutului, prezentului şi viitorului. 3. Daca Allah Preaînaltul vrea să se întâmple ceva, se întâmplă şi dacă El nu vrea ca ceva să se întâmple, nu se întâmplă. 4. Allah Preaînaltul este Creatorul tuturor lucrurilor.

Fiecare individ este liber sa aleaga ce vrea sa faca cu viata sa. Allah este Atotstiutor, asa ca El stie dinainte dinainte alegerile pe care fiecare dintre noi le vom face.

Cei cinci stalpi ai islamului

Practicarea islamului implica:

 1. Şhada (marturisirea credintei) este primul stalp al islamului
 2. Rugaciunea
 3. Zakatul
 4. Postul in luna Ramadan
 5. Pelerinajul (Hajj) la Mecca, cel putin o data in viata.

1. Continua sa citesti Coranul

Coranul este cuvantul lui Dumnezeu, mesajul Sau catre omenire. Citirea Coranului duce, deci, la o mai buna legatura intre noi si Creatorul nostru.
Pentru noul musulman este chiar mai bine să caute îndrumare de la oameni care sunt instruiți în studiul Coranului, decât sa se bazeze pur și simplu pe propria capacitate de a interpreta Coranul. La moschee ta locală sunt, probabil, oameni care vor fi mai mult decât dispusi să ghideze și să vă ajute în procesul de învățare a Coranului.

2. Fii o persoana buna cu un caracter exemplar

Mai presus de toate, fii cea mai buna persoana pe care o cunosti tu! Indiferent de ce te-ar putea infuria, deprima sau te-ar supara supărat, datoria ta pe pământ este de a fi o persoana cat mai buna. Musulmanii cred că Allah ne-a creat pentru a avea o viață bună, și pentru a fi fericiti prin adorarea Lui. Foloste-ti talentele pentru ai ajuta pe alții și pentru a face o comunitate mai buna. Fii deschis(a) la minte! Nu jigni si nu face niciodata rau cuiva. Incearca ca prin faptele tale, sa dai un exemplu bun celorlalti despre islam!
Dumnezeu spune in Coran:

Care-si stăpânesc mânia si care iartă oamenilor, căci Allah îi iubeste pe cei care plinesc fapte bune. (Coran 3 : 134).

Căci binele pe care îl trimiteþi înainte pentru sufletele voastre, îl veti afla la Allah mai bun, ca răsplată, si mai mare. (Coran 73 : 20).

Pași practici pentru a deveni musulman

1. Ia legatura cu comunitatea locală. Islamul se împarte și se trăiește alături de ceilalți membri ai comunității, așa că încearcă să găsești o moschee în proximitatea locuinței tale. Rostește mărturisirea de credință (șahada) la moscheea locală și devino musulman(ă) în ochii comunității în care trăiești! Moscheea locală poate nu are întotdeauna experiența necesară de a înțelege toate provocările din viața unui musulman nou, dar în schimb este este locul unde poți cunoaște alți musulmani și unde îți poți face noi prieteni.

2. Nevoia de cunoaștere. Așa cum drumul către islam a necesitat cunoaștere, tot așa și viața după islam necesită cunoaștere pentru a te putea dezvolta și practica cum se cuvine islamul. La momentul actual, există multă informașie falsă și multe idei preconcepute legate de islam: terorism, căsătorie cu mai multe femei etc. Pentru a putea naviga în oceanul de informație, vei avea nevoie de o surse de informații autentice despre islam. De aceea vă sfătuim să luați legătura cu Liga Islamică din România sau cu Fundația Islamul Azi pentru a putea avea acces la cărți în limba română. Adresele le găsiți pe site. De asemenea, nu uitați ca toate cărțile în format electronic de pe siteul islamromania.ro sunt 100% gratis. Verificați biblioteca siteului!

3. Nu fi naiv(ă)! Nu toți musulmanii sunt precum companionii profetului. Unii sunt doar musulmani doar cu numele, alții nu au educația necesară pentru a face diferența dintre islam și cultura țărilor de proveniență etc. Așa cum zice proverbul: "Fiecare pădure are uscăturile ei". Nimeni nu este perfect, nici măcar tu, dragule cititor. Ia întotdeauna ce este mai bun din oameni! Este ok sa ai prieteni pe rețelele de comunicare (Facebook, Instagram etc), dar cel mai important este să îți faci prieteni musulmani în viața reală; prieteni cu care să poți interacționa în viața de zi cu zi.

4. Dovadă că ești musulman(ă). În principiu nu ai nevoie să dovedești că este musulman(ă). Doar faptul că sunteți membru activ al unei comunități locale musulmane, este suficient. Pentru hajj si umrah, sunt suficiente ca dovezi certificatele emise de o moschee sau o fundație islamică din România. Dacă aveți nevoie de a demonstra in fața autorităților române, că sunteți musulman(ă), atunci va trebui sa luați legătura cu Instituția Muftiatul Musulman din Constanța. Pe baza unei cereri, această instituție vă eliberează dovada că sunteți musulman(ă).

De asemenea vă sfătuiesc sa citiți si broșura:
Scurt ghid ilustrat pentru a întelege islamul/

-

Comentarii aferente acestui articol


  1. Din pacate nu te putem ajuta sa ajungi sultan, dar te putem indruma catre credinta intr-un singur Dumnezeu: “Spune: El este Dumnezeu cel Unic, Dumnezeul stapan peste tot ceea ce exista/ El nu naste si nu este nascut/ si el nu are pe nimeni egal.” (Coran, capitolul 112)

  1. Te vom contacta inshallah pe pe adresa de email mentionata de tine pentru a te pune in legatura cu cea mai apropiata moschee sau centru islamic.

   1. Adresa de email mentionata de tine pe site nu este valida. Te rugam sa lasi un mesaj in rubrica de contact in care sa mentionezi adresa corecta de email.

 1. Buna seara.Caut de ceva timp informatii.As vrea sa stiu mai multe de cum poate fi o femeie musulmanca.Multumesc!

 2. Fetita mea vrea sa devina musulmanca da nu stiu ce sa o invat are 10ani merge la scoala in germania si aici face o ora in plus de islam…da nu stiu exact ce invata acolo vine un profesor turc si copii..toti sunt musulmani si ea vrea neaparat da eu nu stiu ce sa o invat sa faca..

  1. Din pacate nu va putem ajuta cu informatie referitoare la Germania. Incercati sa luati legatura cu o moschee care are experienta cu musulmanii noi si care au cursuri de weekend pentru copii. In Romania ati putea lua legatura cu sedii Ligii islamice din Cluj, Bucuresti sau Constanta. Personanul acestor ONG-uri este calificat si va poate sustine in acest sens. Nu vorbesc germana, asa ca nu va pot indruma catre o institutie anume din Germania. Imi pare rau!

 3. Bună ziua, am citit poemele persane ale lui Rumi ( nu am găsit Mathnawi…) și diverse cărți de spiritualitate islamică. Cum aș putea inshallah să capăt / primesc o deschidere către sufism?

  1. Siteul nostru prezinta viziunea sunnita (ortodoxă) a islamului. Noi ne străduim să prezentăm mesajul nemodificat al profetului Muhammad (pacea si binecuvantarea fie asupra lui). Sufismul este o sectă islamică aparută secole mai târziu după moartea profetului Muhammad. Sincer sa fiu, nu am cunostinte despre carti sufite in limba română.

 4. Asalam aleikum am devenit musulmana acum 5 ani ,din credinta fata de Allah ,apoi m-am casatorit cu un musulman in Romania ,vreau sa stiu daca mor ce acte doveditoare ii trebuie sotului ca sa pot fi ingropata in cimitir musulman Multumesc Allah hafiz

  1. singura dovada valida in fata institutiilor din Romania este certificatul eliberat de institutia muftiatului din Constanta. Dealtfel, cel mai probabil cimitirul musulman este tot in administrarea muftiatului. Faceti o cerere la muftiat si cereti eliberarea unui certificat cum ca sunteti musulmana. Acel certificat este mai mult decat suficient.

 5. Salut! Ma numesc Larıssa sı ımı doresc sa devın musulmanca. Faza este ca dupa facultate vreau sa traıesc ın Turcıa. Am ınceput sa ınvat putın lımba dar vreau sa ma ınchın cu totul acestrı relıgıı. Sfaturı cum pot face asta? Astept raspuns rapıd. Trebuıe sa o fac ın Turcıa sau doar ın fata a doı musulmanı?

  1. Ideal ar fi sa mergeti la moscheea orasului in care locuiti. Aceea este comunitatea cu care interactionati cel mai des, si ar fi bine ca sa o cunoasteti mai bine si sa va cunoasca mai bine.

  1. Luati legatura cu moscheea locala. Daca nu exista moschee in orasul dumneavoastra, incercati sa mergeti in Cluj, Bucuresti sau Constanta la sediile Ligii Islamice sau ale fundatiei Islamul Azi. Personalul acestor fundatii au mai multa experienta cu noii musulmani.

 6. Salut, eu as vrea sa devin musulman cum pot face acest lucru tin sa mentionez ca sunt in anglia, ma poti ajuta cu mai multe detalii? Multumesc

  1. Cel mai bine ar fi sa luati legatura cu o moschee locala. In momentul in care spuneti marturisirea de credinta (shahada) intr-o moschee, deveniti musulman si in ochii comunitatii.

  1. Sediul Ligii islamice de pe strada fabrica de Gheata, Moscheea Semiluna din Crangasi sau moscheea de langa carrefour orhidea.

 7. Vreau sa ma căsătoresc cu o fată musulmană.Cum pot deveni musulman,a m inteles dar cum pot dovedi la căsătorie ca sunt musulman.

  1. Cititi ultima parte a articolului, va rog. “Pași practici pentru a deveni musulman”. A fost adaugata ulterior.

 8. Salam Aleikum,
  Trăiesc in Austria , vin trei zile la București as dori sa ma convertesc , va
  rog ajutați ma unde sa ma duc, studiez de foarte mult timp Islamul, este ceea
  ce îmi doresc. Allah Emanet

 9. Buna seara , acum câțiva ani am fost impreuna cu un musulman iar el ma pus sa rostesc niște cuvinte , apoi mi-a zis ca acum ești soția mea . Eu eram foarte tânăra si nu am crezut, acum sunt căsătorită ortodox .îmi puteți spune va rog ce trebuie sa fac?

  1. Casatoria islamica este valida doar in prezenta a doi martori si a unui wali (reprezentatul femeii; acesta poate fi un membru din familia ei sau un o persoana respectata de comunitate care sa poata apara interesele femeii). Ne cerem scuze pentru imaginea nepotrivita pe care v-a creat-o fostul dumneavoastra prieten. Casatoria, familia, drepturile sotului si ale sotiei sunt respectate in islam. Din nefericire, comportamentul unor musulmani lasa de dorit.

  1. in zilele noastre ne confruntam cu 2 bombe: prostia si ignoranta. pe siteul acesta noi incercam sa le dezamorsam.

 10. Vreau sa fiu de religie islamica, mereu am fost atrasa de tot ce înseamnă aceasta religie și acum chiar îmi doresc ❤️

 11. orice surori sau fete care doresc să convertească în islamul din România ar lua în considerare căsătoria cu un musulman vorbind rusă care este capabil să vorbească araba și engleza

  1. Daca locuiti in Bucuresti, va sfatuiesc sa mergeti la sediul ligii Islamice sau pe Colentina. Adresele le gasiti pe site. Acolo puteti afla mai multe informatii despre islam. Veti putea face rost atat de literatura islamica in limba romana si cu siguranta veti gasi acolo sfaturile si sustinerea de care aveti nevoie.

 12. Vreau sa devin musulmanca dar locuiesc in germania asi putea face o programare la moskea din constanta pentru a deveni musulman pe 23 decembrie am prgamat o vizita in romania si deacea asi vra sa ma convertec la mine in tara e posibil

 13. Am 16 ani si mi-as dori sa devin musulmana…Ortodoxa fiind,am avut curiozitatea de a citit și Coranul și Biblia Ortodoxă și astfel mi-am dat seama ca ar trebui să devin musulmana însă se poate să devin la o varsta atat de micuță?

 14. Buna ziua! Vreau să descopăr aceasta minunata lume musulmană. Vreau sa trec la religia islamică. Eu sunt din Alba Iulia.

  1. Pentru a deveni musulmana trebuie sa credeti ca exista doar un singur Dumenzeu si ca Muhammad este profetul sau, alaturi de ceilalti profeti: Iisus, Moise etc. Asta este tot! Va sfatuim deasemenea sa mergeti la o moschee mai aproape de dumnevoastra ca sa cunoasteti comunitatea si sa invatati mai multe despre rugaciune, post, zakat etc. si evident sa cunoasteti comunitatea si sa puteti avea o viata sociala. Siteul nostru va sta la dispozitie cu multe carti si brosuri in romana despre cele mai importante subiecte. daca doriti sa oficializati religia d-voastra in fata statului roman, puteti sa contactati institutia muftiatului din constanta si faceti o cerere scrisa in care sa solicitati un certificat de musulman. Felicitari si succes!


Adauga un comentariu

(Your email address will not be published.)