Cum devin musulman?


Toti oamenii care si-au pus aceasta intrebare trebuie sa stie ca:

1. Toate pacatele trecute le vor fi iertate in momemtul trecerii la islam. Allah Preaînaltul spune: “Daca Îl iubiti pe Allah, urmati-ma si Allah vã va iubi si vã va ierta pacatele voastre! Allah e Iertãtor, Îndurãtor!”. (Coran, 3 : 31)

2. Allah ii iubeste si-i calauzeste Mu'awiya (Allah sa-l aiba în mila Sa!) a relatat ca Trimisul lui Allah (pacea si binecuvântarea lui Allah fie asupra lui!) a zis: Daca Allah vrea binele cuiva, El îl îndeamnã în întelegerea religiei. (An-Nawawi, Riyad as-Salihin : 1381)

3. Vor fi rasplatiti cu raiul in viata de apoi ”Acelora care cred si savarsesc fapte bune le vom darui Noi locuinta in partile de sus ale Raiului, pe sub care curg paraie si vesnic vor salaslui ei in ele. Minutata rasplata pentru cei ce fac lucruri [bune]” (Coran, 29 : 58)

4. Vor avea parte de fericire si liniste interioara Islamul, in sine, este asociat în mod inerent cu pace și liniște interioară. In limba araba, cuvintele “islam”, “musulman” și “pace” provin de la cuvântul rădăcină "Sa - la - ma", ceea ce denotă: pace, securitate și siguranță. Atunci când cineva se supune voii lui Dumnezeu, va experimenta un sentiment înnăscut de securitate și pace. Cheia pentru a fi fericit, atat in lumea de apoi cat si această lume, este aceea de a cauta plăcerea lui Allah/Dumnezeu, fără a-I face Lui alti asociati.

Pareri gresite cu privire la trecerea la islam?

Desi cred că islamul este adevărata religie a lui Dumnezeu, unii oameni amâna convertirea lor la Islam din cauza unor concepții greșite: unii considera ca mai intai trebuie sa-si schimbe numele, altii considera ca ar trebui sa invete mai intai araba, altii cred ca mai intai trebuie sa informeze alte persoane despre convertirea lor, altii cred ca mai intai ar trebui sa ia contact cu musulmani, altii cred ca mai intai trebuie sa aibe o viata fara de pacate si vicii si abia apoi devina musulmani etc - cu toate acestea, nici unul din motivele enumerate nu reprezinta o scuza valabile pentru întârzierea trecerii la islam. Viata aceasta este un dar efemer. De accea nu ne putem permite sa o irosim din pricina unor conceptii gresite.

Declaratia de credință (şahada)

Islamul necesită doar o simplă si sincera declaratie de credință (şahada, in limba araba) pentru a deveni musulman: Aşhadu an (Marturisesc ca) La illaha (nu exista divinitate) illa Allah (in afara de Allah) wa (şi) aşhadu an (marturisesc ca) Muhammad abduhu (Muhammad este servitorul Său) wa (şi) rasuluhu (trimisul/profetul Său). Nu sunt necesari martori pentru a deveni un musulman. Dumnezeu știe toate lucrurile, astfel încât șahada spusa, cu convingere, este suficienta pentru a fi un musulman în ochii lui Dumnezeu.

Nu esti singur(a)!

Cu toate acestea, pentru a deveni un membru recunoscut al comunității musulmane, este indicat ca șahada sa fie rostita în fața martorilor - doi musulmani si un imam (lider religios islamic), care este autorizat să certifice noua credință. O relatie buna intre musulmani este foarte importanta, asa cum reiese si din spusele profetului Muhammad (pacea si binecuvantarea fie asupra lui): Abu Huraira (Allah sã-l aibã în mila Sa!) relateazã cã el l-a auzit pe Trimisul lui Allah (pacea si binecuvântarea lui Allah fie asupra lui!) spunând: un om a mers sã-si vadã fratele care locuia în alt sat. Atunci Allah a trimis la el un înger sã-l astepte în cale. El a întrebat: Unde vrei sã mergi? Omul a zis: Vreau sã merg la fratele meu în satul acesta. Îngerul l-a întrebat: Ai vreun dar pe care vrei sã i-l oferi? El a zis: Nu, dar îl iubesc de dragul lui Allah. Îngerul a spus: Eu sunt un trimis al lui Allah cãtre tine (sã-ti spun) cã Allah te iubeste asa cum îsi iubesti fratele, de dragul Lui. (Muslim) (An-Nawawi, Riyad as-Salihin : 382) Abu Karima al-Miqdad ibn Ma'diakrib (Allah sã-l aibã în mila Sa!) relateazã cã Trimisul lui Allah (pacea si binecuvântarea lui Allah fie asupra lui!) a zis: Dacã omul iubeste pe fratele sãu, sã-i spunã cã îl iubeste. (Tirmidhi si Abu Dawud) (An-Nawawi, Riyad as-Salihin : 386)

Curatenia

Asa cum musulmanul trebuie sa se ingrijeasca de curatenia sufletului sau, tot la fel trebuie sa se ingrijeasca si de curatenia corpului sau. Curatirea generala (ghusl, in limba araba) consta in imbarairea intregului corp. Aceasta stare de curatenie trebuie mentinuta in permanenta. Ghusl (imbaierea generala) este obligatorie dupa orice act sexual sau dupa menstruatie. In acest sens, dupa rostirea șahadei trebuie efectuata imbaierea generala a corpului (ghusl). Un dus este in principiu suficient in acest sens.

Cei sase stalpi ai credintei

In islam, exista sase stalpi ai credintei:

1. Credinta intr-un singur Dumnezeu Musulmanii cred în Unicul, incomparabilul Allah/Dumnezeu Preaînaltul, Cel care nu are parteneri, şi care este singurul demn de adorat. El este Dumnezeul adevărat, şi toţi ceilalţi zei sunt falşi. Ale Lui sunt cele mai frumoase nume şi cele mai sublime calităţi. El nu are părtaşi şi nimeni nu este egal cu El.

2. Credinta in ingeri Musulmanii cred în existenţa îngerilor. Aceştia îl adoră pe Allah Unicul, se supun Lui şi fac tot ceea ce le-a poruncit. Printre aceşti îngeri este şi Jibril (Gavril), cel care a transmis Coranul Profetului Muhammad (pacea şi binecuvântarea lui Allah fie asupra lui!).

3. Credinta in cartile revelate Musulmanii cred că Allah Preaînaltul este Cel care a revelat cărţile Profeţilor Săi ca dovadă pentru omenire şi îndrumare pentru ei. Printre aceste cărţi este şi Coranul cel Sfânt care a fost revelat Profetului Muhammad (pacea şi binecuvântarea lui Allah fie asupra lui!). Allah Preaînaltul a garantat protejarea Coranului intact, de la orice distrugere şi modificare.

4. Credinta in trimisii lui Dumnezeu Musulmanii cred în profeţii şi mesagerii lui Allah Preaînaltul, începând cu Adam, continuând cu Noe, Abraham, Ismail, Isaac, Iacob, Moise şi Isus (pacea asupra lor!). Dar ultimul mesaj al lui Allah Preaînaltul pentru omenire, o reconfirmare a mesajului etern, a fost revelat Profetului Muhammad (pacea şi binecuvântarea lui Allah fie asupra lui!). Musulmanii cred că Muhammad este ultimul trimis al lui Allah Preaînaltul, iar omeniriea nu va mai promi nici un alt profet pana in Ziua Judecatii. De asemenea, musulmanii cred că toţi profeţii şi trimişii sunt fiinţe umane create şi nu au nici o calitate divină.

5. Credinta in Ziua Judecatii Musulmanii cred în Ziua Judecăţii când toţi oamenii vor fi reînviaţi în faţa lui Allah Preaînaltul pentru judecată conform credinţei şi faptelor lor.

6. Credeinta in Destin Musulmanii cred în "Al-Qadar" care înseamnă destin, predestinare divină, dar credinţa în destin nu înseamnă că rasa umană nu are liberul arbitru. Musulmanii cred că Allah Preaînaltul le-a dat oamenilor libertatea de voinţă. Aceasta înseamnă ca ei pot alege între bine şi rău şi că ei vor fi responsabili pentru alegerile lor.

Credinţa în destin include şi credinţa în 4 lucruri: 1. Allah este Atoateştiutor. El ştie ce se întâmplă şi ce se va întâmpla. 2. Allah este Cunoscătorul trecutului, prezentului şi viitorului. 3. Daca Allah Preaînaltul vrea să se întâmple ceva, se întâmplă şi dacă El nu vrea ca ceva să se întâmple, nu se întâmplă. 4. Allah Preaînaltul este Creatorul tuturor lucrurilor.

Fiecare individ este liber sa aleaga ce vrea sa faca cu viata sa. Allah este Atotstiutor, asa ca El stie dinainte dinainte alegerile pe care fiecare dintre noi le vom face.

Cei cinci stalpi ai islamului

Practicarea islamului implica:

1. Şhada (marturisirea credintei) este primul stalp al islamului

2. Rugaciunea

3. Zakatul

4. Postul in luna Ramadan

5. Pelerinajul (Hajj) la Mecca, cel putin o data in viata.

Sfaturi dupa convertirea la islam

1. Continua sa citesti Coranul

Coranul este cuvantul lui Dumnezeu, mesajul Sau catre omenire. Citirea Coranului duce, deci, la o mai buna legatura intre noi si Creatorul nostru. Pentru noul musulman este chiar mai bine să caute îndrumare de la oameni care sunt instruiți în studiul Coranului, decât sa se bazeze pur și simplu pe propria capacitate de a interpreta Coranul. La moschee ta locală sunt, probabil, oameni care vor fi mai mult decât dispusi să ghideze și să vă ajute în procesul de învățare a Coranului.

2. Fii o persoana buna cu un caracter exemplar

Mai presus de toate, fii cea mai buna persoana pe care o cunosti tu! Indiferent de ce te-ar putea infuria, deprima sau te-ar supara supărat, datoria ta pe pământ este de a fi o persoana cat mai buna. Musulmanii cred că Allah ne-a creat pentru a avea o viață bună, și pentru a fi fericiti prin adorarea Lui. Foloste-ti talentele pentru ai ajuta pe alții și pentru a face o comunitate mai buna. Fii deschis(a) la minte! Nu jigni si nu face niciodata rau cuiva. Incearca ca prin faptele tale, sa dai un exemplu bun celorlalti despre islam! Dumnezeu spune in Coran:

Care-si stãpânesc mânia si care iartã oamenilor, cãci Allah îi iubeste pe cei care plinesc fapte bune. (Coran 3 : 134).

Cãci binele pe care îl trimiteþi înainte pentru sufletele voastre, îl veti afla la Allah mai bun, ca rãsplatã, si mai mare. (Coran 73 : 20).

De asemenea va sfatuiesc sa cititi si brosura: Scurt ghid ilustrat pentru a intelege islamul https://islamromania.ro/scurt-ghid-ilustrat-pentru-a-intelege-islamul/

-

Comentarii aferente acestui articol


    1. Din pacate nu te putem ajuta sa ajungi sultan, dar te putem indruma catre credinta intr-un singur Dumnezeu: “Spune: El este Dumnezeu cel Unic, Dumnezeul stapan peste tot ceea ce exista/ El nu naste si nu este nascut/ si el nu are pe nimeni egal.” (Coran, capitolul 112)

    1. Te vom contacta inshallah pe pe adresa de email mentionata de tine pentru a te pune in legatura cu cea mai apropiata moschee sau centru islamic.

      1. Adresa de email mentionata de tine pe site nu este valida. Te rugam sa lasi un mesaj in rubrica de contact in care sa mentionezi adresa corecta de email.


Adauga un comentariu

(Your email address will not be published.)