Curmalele conțin diverse vitamine (ex: A, beta caroten, B1, B2, B3 și B6) și minerale (ex: sodiu, potasiu, calciu, magneziu, fier, fibre, sulf, fosfor și clorină); în plus, sunt bogate în fibre, grăsimi și proteine. În continuare, enumerăm unele dintre beneficiile garantate ale consumului de curmale.
Valoarea nutrițională a unei curmale se bazează pe echilibrul existent între mineralele ei. În timpul perioadei prelungite de grețuri matinale și modificări fiziologice apare un deficit de potasiu care trebuie să fie corectat. Conținutul ridicat de potasiu al acestui fruct este cu siguranță binevenit în acest caz, dat fiind rolul său în menținerea nivelului de apă al corpului.
Fierul controlează sinteza hemoglobinei care previne anemia în timpul sarcinii și reglează balanța RBC din sânge, aspecte esențiale pentru dezvoltarea fătului. Datorită nivelului ridicat de fier, o curmală și jumătate poate asigura întregul necesar de fier al corpului, prevenind astfel toate bolile cauzate de lipsa fierului.
Calciul și fosforul sunt elemente foarte importante în dezvoltarea și echilibrul scheletului și al structurii osoase. Curmalele previn anemia și fragilitatea oaselor datorită valorii lor nutriționale ridicate și a conținutului bogat în fosfor, calciu și fier.
Oamenii de știință au atras atenția că stresul și tensiunea sunt reduse prin consumul de curmale. Cercetarea realizată la Universitatea Berkeley a demonstrat că aceste fructe sunt bogate în vitamina B1 și magneziu, substanțe esențiale pentru menținerea unui sistem nervos puternic și necesare funcționării mușchilor. Magneziul este de asemenea important pentru rinichi, iar două sau trei curmale pe zi sunt suficiente pentru a asigura întregul necesar de magneziu al corpului uman. (4)
Curmalele conțin și acid folic (vitamina B9), esențial pentru femeile gravide datorită rolului important pe care acesta îl deține în formarea de noi celule roșii, în producerea de aminoacizi și dezvoltarea noilor celule. O femeie gravidă are nevoie de o cantitate dublă de acid folic față de necesarul zilnic normal. Dacă nivelul de acid folic scade sub cantitatea necesară, se vor forma în sânge mai multe celule roșii, însă mai puțin funcționale âˆ"™ astfel poate apărea anemia. Acidul folic, esențial în dezvoltarea caracterului genetic și în diviziunea celulară, este singura substanță care trebuie dublată în timpul sarcinii. Curmalele sunt foarte bogate în acid folic.
În timpul sarcinii, necesarul zilnic de vitamina A crește la 800ug. Curmalele sunt foarte bogate în beta caroten, elementul cel mai valoros al vitaminei A. (5)
Majoritatea fructelor prezintă un conținut sărac în proteine; curmalele sunt însă destul de bogate în acest element. (6)
Ocitocina este folosită în știința modernă pentru accelerarea nașterii, cunoscută fiind și sub denumirea de "naștere rapidă". De asemenea, ea stimulează producerea laptelui matern după naștere. (7)
Profetul nostru a recunoscut beneficiile curmalelor în următorul hadis: "O familie care are curmale nu va flămânzi". (8) Acesta este un sfat excelent.
Toate informațiile noastre actuale despre curmale demonstrează infinita înțelepciune și Îndurarea lui Dumnezeu față de Maria care, inspirată de El, și-a satisfăcut toate nevoile nutriționale mâncând curmale și și-a asigurat o naștere ușoară. Dumnezeu știe cel mai bine.
Sevinci Gemaledin
www.islamulazi.ro
Articole asemanatoare
Epidemia de Coronavirus din Romania
Tratarea durerilor de cap si a migrenelor
Mierea