Consumul de curmale- recomandat de Coran

Postat deAlina in Medicinape 10.10.2011,0 comentarii   Dumnezeu a sfătuit-o pe Maria să mănânce curmale proaspete, coapte. În zilele noastre, curmalele sunt considerate a fi atât hrană, cât și medicament. Oamenii de știință știu acum că ele conțin mai mult de zece substanțe esențiale pentru buna funcționare a corpului uman și conservarea sănătății.

Curmalele conțin zaharuri ușor de digerat și de absorbit care pot oferi corpului uman energia necesară producerii căldurii și mișcării. Şi, mai important, aceste zaharuri sunt de tip fructoză, nu glucoză, și astfel cresc rapid nivelul zahărului din sânge. Curmalele furnizează energie, ajută țesutul muscular și dezvoltarea celulelor nervoase și sunt în mod special benefice oamenilor slăbiți de boală sau celor care suferă de oboseală cronică, tocmai datorită valorii lor calorice ridicate. De exemplu, 100 de grame de curmale conțin 1,5 grame de proteine și 50 de grame de carbohidrați. În plus, valoarea lor calorică este de 225 kcal. Curmalele proaspete au un conținut de 60-65 procente de conținut zaharos și 2 procente conținut de proteine.
 
Descoperirile științei moderne sugerează că aceste fructe ajută femeile în ultimele luni de naștere. În prezent, doctorii sfătuiesc femeile gravide să consume mâncare ce conține fructoză pentru a-și asigura energia necesară revitalizării corpului slăbit și pentru a profita de efectul stimulator asupra lactației (cantitatea de lapte matern sporește).
Aceste informații moderne confirmă înțelepciunea ascunsă în sfatul lui Dumnezeu. Alt aspect asupra căruia merită să reflectăm este râul creat de Dumnezeu și sfatul Lui ca Maria să mănânce și să bea. În prezent, oamenii de știință ne informează că oamenii pot supraviețui cu apă și curmale ani întregi, ele conținând toate substanțele esențiale vieții umane. (2) De fapt, un expert renumit în acest domeniu, V. H. W. Dowson, susține că un pahar de lapte și o curmală pe zi asigură necesitățile nutriționale zilnice ale unei persoane.(3)

Curmalele conțin diverse vitamine (ex: A, beta caroten, B1, B2, B3 și B6) și minerale (ex: sodiu, potasiu, calciu, magneziu, fier, fibre, sulf, fosfor și clorină); în plus, sunt bogate în fibre, grăsimi și proteine. În continuare, enumerăm unele dintre beneficiile garantate ale consumului de curmale.
Valoarea nutrițională a unei curmale se bazează pe echilibrul existent între mineralele ei. În timpul perioadei prelungite de grețuri matinale și modificări fiziologice apare un deficit de potasiu care trebuie să fie corectat. Conținutul ridicat de potasiu al acestui fruct este cu siguranță binevenit în acest caz, dat fiind rolul său în menținerea nivelului de apă al corpului.
Fierul controlează sinteza hemoglobinei care previne anemia în timpul sarcinii și reglează balanța RBC din sânge, aspecte esențiale pentru dezvoltarea fătului. Datorită nivelului ridicat de fier, o curmală și jumătate poate asigura întregul necesar de fier al corpului, prevenind astfel toate bolile cauzate de lipsa fierului.
Calciul și fosforul sunt elemente foarte importante în dezvoltarea și echilibrul scheletului și al structurii osoase. Curmalele previn anemia și fragilitatea oaselor datorită valorii lor nutriționale ridicate și a conținutului bogat în fosfor, calciu și fier.
Oamenii de știință au atras atenția că stresul și tensiunea sunt reduse prin consumul de curmale. Cercetarea realizată la Universitatea Berkeley a demonstrat că aceste fructe sunt bogate în vitamina B1 și magneziu, substanțe esențiale pentru menținerea unui sistem nervos puternic și necesare funcționării mușchilor. Magneziul este de asemenea important pentru rinichi, iar două sau trei curmale pe zi sunt suficiente pentru a asigura întregul necesar de magneziu al corpului uman. (4)
Curmalele conțin și acid folic (vitamina B9), esențial pentru femeile gravide datorită rolului important pe care acesta îl deține în formarea de noi celule roșii, în producerea de aminoacizi și dezvoltarea noilor celule. O femeie gravidă are nevoie de o cantitate dublă de acid folic față de necesarul zilnic normal. Dacă nivelul de acid folic scade sub cantitatea necesară, se vor forma în sânge mai multe celule roșii, însă mai puțin funcționale âˆ"™ astfel poate apărea anemia. Acidul folic, esențial în dezvoltarea caracterului genetic și în diviziunea celulară, este singura substanță care trebuie dublată în timpul sarcinii. Curmalele sunt foarte bogate în acid folic.
În timpul sarcinii, necesarul zilnic de vitamina A crește la 800ug. Curmalele sunt foarte bogate în beta caroten, elementul cel mai valoros al vitaminei A. (5)
Majoritatea fructelor prezintă un conținut sărac în proteine; curmalele sunt însă destul de bogate în acest element. (6)
Ocitocina este folosită în știința modernă pentru accelerarea nașterii, cunoscută fiind și sub denumirea de "naștere rapidă". De asemenea, ea stimulează producerea laptelui matern după naștere. (7)
Profetul nostru a recunoscut beneficiile curmalelor în următorul hadis: "O familie care are curmale nu va flămânzi"(8) Acesta este un sfat excelent.
Toate informațiile noastre actuale despre curmale demonstrează infinita înțelepciune și Îndurarea lui Dumnezeu față de Maria care, inspirată de El, și-a satisfăcut toate nevoile nutriționale mâncând curmale și și-a asigurat o naștere ușoară. Dumnezeu știe cel mai bine.
                                                                            Sevinci Gemaledin 
                                                                                www.islamulazi.ro
-

Comentarii aferente acestui articolAdauga un comentariu

(Your email address will not be published.)