Ce legatura are nationalismul cu Islamul?


In ultima vreme am observat ca se dezbate notiunea de nationalism intre membri comunitatii noastre si, de aceea, am decis sa republic unul dintre articolele care le-am scris cu ani in urma.

Definitia nationalismului in DEX:

NAţIONALIT탁TE, naționalități, s. f. 1. Apartenență a unei persoane la o anumită națiune; cetățenie. 2. Totalitatea însuşirilor specifice unei națiuni; caracter național. 3. Apartenență a unei persoane juridice, a unei nave sau aeronave la un anumit stat.

Unii cred ca a fi nationalist inseamna a te lepada de Islam, iar altii cred ca a fi musulman inseamna a-ti nega nationalitatea. In continuare voi expune locul si importanta nationalismului in Islam.

In primul rand "a fi diferit" este o lege pe care a hotarat-o si a pus-o in firea fiecarui om, Allah Preainaltul, care spune in Coranul cel Sfant:

"O, voi oameni! Noi v-am creat pe voi dintr-un barbat si o femeie si v-am facut pe voi popoare si triburi, pentru ca sa va cunoasteti. Cel mai nobil dintre voi la Allah este cel mai evlavios dintre voi. Allah este Atoatestiutor si Binestiutor ["ËAlim, Khabir]"(Al-Hujurat: 13).

Acest verset este adresat tuturor oamenilor, indiferent de origine. Allah clarifica prin acest verset ca scopul creari omului in mai multe neamuri si popoare este pentru a se cunoaste si a comunica intre ele, nicidecum sa privilegieze unele neamuri fata de altele. Ba chiar, versetul subliniaza ca nationalitatea sau originea nu este un criteriu de diferentiere intre oameni, singurul criteriu fiind evlavia.

Fiecare nationalitate se deosebeste de celelalte prin insusiri si calitati caracteristice. Allah este Cel Care i-a creat pe oameni si tot El este Cel Care a inzestrat fiecare nationalitate cu insusiri si calitati diferite. Islamul nu numai ca recunoaste insusirile si calitatile fiecarei nationalitati, ba chiar recomanda folosirea acestora in atingerea celor mai inalte trepte ale civilizatiei.

De asemenea, face parte din firea fiecarui om sa-si ajute si sa-si sprijine mai intai familia, rudele, conationalii, dar asta nu inseamna ca el trebuie sa-i ajute doar pe acestia ci trebuie sa-si largeasca sfera generozitatii peste toti oamenii. Profetul (pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra lui) ne-a invatat ca atunci cand avem de dat dania celor saraci, au prioritate rudele si cei apropiati, in caz ca exista nevoiasi printre acestia. De asemenea Profetul (pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra lui) ne-a cerut sa ne purtam frumos atat cu familia cat si cu rudele, acest lucru facand parte din credinta.

Islamul uneste musulmanii de nationalitati diferite sub expresia "LA ILAHE ILLA ALLAH"

Dupa cum spuneam, Islamul nu numai ca permite numeroasele nationalitati ci si le uneste sub egida Unicitatii lui Allah Preainaltul. Atat Coranul cat si traditia Profetului (pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra lui!) subliniaza ca Islamul nu a fost trimis doar arabilor ci intregii omeniri. Astfel, in multe versete din Coran, Allah se adreseaza prin expresia :"O,voi, oameni"¦" De asemenea, Profetul (pacea si binevantarea lui Allah fie asupra lui!) spune:" Arabul nu este mai presus decat cel care nu este arab decat prin credinta." Este cunoscut faptul ca Islamul a fost trimis tuturor nationalitatilor, facand parte astfel din Islam musulmani din toate nationalitatile cum ar fi cea araba, chineza, americana, romana, tatara, indoneziana, malaeziana, etc. Inseamna a-ti iubi nationalitatea, a-ti cunoaste istoria, limba, traditiile si obiceiurile, cu conditia ca acestea sa nu se opuna invataturilor divine. Se stie ca atunci cand mesajul divin a fost pogorat Profetului Muhammed si implicit arabilor, acestia aveau diverse traditii si obiceiuri caracteristice lor. Odata cu primirea Islamului de catre arabi, Islamul nu a anulat toate traditiile si obiceiurile lor, ci le-a anulat doar pe cele care se opuneau atat naturaletii cat si invataturilor divine.

Nationalismul respins de Islam este acela care il transforma pe adeptul sau intr-un nationalist extremist, astfel incat il face sa considere ca nationalitatea sa este mai presusa decat celelalte nationalitati. Nationalismul extremist este cel care considera nationalitatea mai presus ca orice, mai presus ca religia trimisa de insusi Creatorul Universului. Islamul nu este de acord cu acest fel de nationalism negativ.

Cerintele Islamului- egalitate, fratie, intre musulmanii de diferite nationalitati

In continuare vreau sa va arat ca, de fapt, scopul ritualurilor de adorare, cum ar fi rugaciunea zilnica, pelerinajul, dania, si postul nu este numai cel de-al adora pe Allah, Stapanul nostru. Pe langa acest scop principal este si acela de-ai unii si infratii pe toti musulmanii indiferent de nationalitatea sau originea lor. Daca analizam rugaciunea zilnica a musulmanului, vom ajunge la concluzia ca pe langa faptul ca ea constitue adorarea Creatorului, este si un act de egalitate intre membri comunitatii indiferent de nationalitate, culoare sau pozitia sociala, prin implinirea rugaciunilor in grup si in acelasi timp, prin prosternarea tuturor numai in fata lui Allah Preinaltul. Asemenea rugaciunii, postul, ii unifica pe musulmani prin mese in grup, prin delasarea mancatului si a bautului in acelasi timp de parca ar fi un singur trup. Pelerinajul, scoala anuala a musulmanilor, de asemenea ii unifica pe musulmani prin reunirea lor la Casa lui Allah Preainaltul imbracati, toti, in alb ca semn al egalitatii si fratiei. La fel si Zekeat-ul intareste relatiile intre membri societatii musulmane prin trasferul unei parti din banii bogatilor la cei saraci. Astfel, ura existenta intre cei bogati si cei saraci din cauza banilor, se transforma in dragoste si iubire.

In final, vreau sa subliniez ca a fi musulman inseamna a accepta toate celelalte nationalitati, insemna a-ti iubi nationalitatea, istoria, limba si traditiile atat timp cat aceste nu contrazic Islamul. Musulmanii sunt frati si sunt egali in fata lui Allah indiferent de nationalitate clasa sociala sau culoare. Toti oamenii, indiferent de culoare, neam, sex, limba, au fost creati de Allah Preamaritul si Preslavitul iar diversitatea in creatie este un dar si o minune a Creatorului! A fi musulman nu inseamna a-ti renega originea, ci inseamna a-ti recunoste atat originea ta cat a celorlalti care provin din alte neamuri sub sfera Islamului. 

Un articol de Cherim Engin

-

Comentarii aferente acestui articolAdauga un comentariu

(Your email address will not be published.)