Ce inseamna ziua de Ashura pentru musulmani?

Postat dekhalid622 in Sarbatorile in islampe 04.12.2011,0 comentarii

Ibn 'Abbas a relatat: "Profetul a venit la Medina si i-a gasit pe evrei postind in ziua de 'Ashura. Si i-a intrebat: 'Ce post este acesta ?' Ei au raspuns: 'Este o zi mareata. In aceasta zi Allah i-a salvat pe Moise si triburile lui Israel de dusmanii lor, iar Moise a tinut-o ca zi de post.' Profetul a spus : 'Noi suntem mai indreptatiti decat voi sa-l urmam pe Moise.' si a postit in acea zi, poruncind si oamenilor sa faca la fel." (relatat de al-Bukhari si Muslim)

Abu Huraira a relatat: "L-am intrebat pe Profet:Care rugaciune este cea mai buna dupa cele obligatorii? El a raspuns: Rugaciunea de la miezul noptii. L-am intrebat [din nou] : Care post este cel mai bun dupa postul lunii Ramadan ? El a raspuns :[Cel din] luna lui Allah pe care voi o numiti Muharram." (relatat de Ahmad, Muslim si Abu Dawud)

Mu'awiyya  ibn Abu Sufyan a relatat ca l-a auzit pe Mesagerul lui Allah spunand: "Referitor la ziua de 'Ashura nu este obligatoriu sa o tineti ca zi de post, asa cum fac eu. Oricine doreste poate sa posteasca si oricine nu doreste, nu este obligat sa o faca."(relatat de al-Bukhari si Muslim)

'Aisha a relatat: "In perioada preislamica tribul Quraish obisnuia sa posteasca in ziua de 'Ashura, asa cum facea Profetul. El cand a ajuns in Medina a continuat sa o tina ca zi de post si le-a poruncit oamenilor sa faca la fel. Apoi, cand postul lunii Ramadan a devenit obligatoriu, le-a spus : Cine doreste sa posteasca, poate sa o faca [in ziua de 'Ashura], iar cine nu doreste este liber sa nu posteasca." (relatat de al-Bukhari si Muslim)

Conform lui al-Bukhari si Muslim, Musa al-Ash'ari a relatat: "Evreii au fost onorati cu ziua de 'Ashura ca zi de sarbatoare ('id). Profetul a spus : Voi [musulmanilor] sa o tineti ca zi de post."

Ibn 'Abbas a relatat: "Mesagerul lui Allah a postit in ziua de 'Ashura si le-a poruncit oamenilor sa o tina ca zi de post. Oamenii i-au spus: Mesager al lui Allah, aceasta este o zi in onoarea evreilor si a crestinilor. Profetul le-a raspuns: Cand va sosi anul viitor, cu voia lui Allah vom tine post in ziua a noua. Profetul a murit, insa, inainte de urmatorul an." (relatat de Muslim si Abu Dawud). Intro alta versiune se spune: "Daca voi mai trai pana anul viitor, vom posti in a noua zi." (relatat de Muslim si Abu Dawud)

In aceasta zi, cei care vor rasplata de la Allah, vor posti si isi vor aduce aminte inca o data de obligatia lor de a fi mereu de partea dreptatii si departe de intriga si dezbinare.

Este din traditia Profetului Muhammed (Pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra lui) sa postim in a noua si a zecea zi a lunii Muharram. Profetul obisnuia sa posteasca in a zecea zi a acestei luni, zi numita "Ashura". Cand Profetul a venit in Medina a observat ca si evreii mediniti posteau in aceasta zi in amintirea profetului Moise (Pacea fie asupra lui!). Profetului i-a placut aceasta traditie si le-a spus evreilor "Noi suntem mai aproape de Moise decat sunteti voi." Asa ca a postit si i-a indemnat si pe companionii sai sa posteasca. Dupa ceva timp, inainte de sfarsitul vietii sale, Profetul i-a indemnat pe musulmani sa adauge si ziua a noua la postul lor. Astfel, ne este recomandat sa postim in a noua si a zecea zi a lunii Muharram.

Postul in aceste zile este recomandat, dar nu obligatoriu. Acsta a fost categorisit de savanti pe trei nivele:

  1. postul de trei zile: ziua a noua, a zecea, a unsprezecea a lunii Muharram;
  2. postul in ziua a noua si a zecea a lunii Muharram;
  3. postul doar in ziua a zecea a lunii Muharram.

-

Comentarii aferente acestui articolAdauga un comentariu

(Your email address will not be published.)