Ce inseamna sunnah?
-¦ Ceea ce vă dăruiește Trimisul primiți, iar cele de la care vă oprește, de la acelea opriți-vă și fiți cu frică de Allah, căci Allah este aspru la pedeapsă." (Sura Al-Hașr: 7). 

Sunnah este traditia profetului Muhammed - pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra lui - si reprezinta a doua sursa de baza a Islamului.

Sunnah cuprinde vorbele, faptele și încuviințările profetului Muhammed pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra lui, tot ceea ce el a spus, a împlinit sau a aprobat în diferite împrejurări. Atunci cand dusmanii Islamului au introdus in sunnah ceea ce nu facea parte din ea, invatatii musulmani au expus tot ce s-a relatat de la profetul Muhammed, unor conditii stricte (stiiinta hadis) si asftel, cele false si cele nascocite au fost delimitate de cele autentice.                                                                                                        

                                                -

Sunnah reprezinta modul  practic de aplicare a regulilor si invataturilor din Coran. Fara Sunnah vom intelege Coranul in felul nostru iar prin sunnah intelegem Coranul asa cum a voit Allah Subhanehu we Teala, prin profetul Muhammed care a fost o revelatie cuvantatoare.

Sunnah ne-a fost transmisa noua de generatia aleasa de catre Allah Subhanehu we Teala, cei demni de aceasta sarcina, companionii profetului, Allah sa fie multumit de ei.

Spune Allah Subhanehu we Teala in Sfantul Coran despre companionii profetului, Allah sa fie multumit de ei: " Allah a fost multumit de primii [credinciosi] dintre cei care au purces la pribegie [muhajirun] si sprijinitori ['ansar] si dintre cei care l-au urmat cu bun탣 purtare, si Allah este multumit de ei, dup탣 cum si ei sunt multumiti de El. Si El le-a preg탣tit Gr탣dini pe sub care curg pâraie si vesnic vor s탣l탣slui în ele. Aceasta este marea izbând탣! (tewbe:100)

 

Deasemenea profetul Muhammed a spus: " Cei mai buni oameni sunt cei din generatia mea, apoi ce care urmeaza, apoi cei care urmeaza" (cules de Bukhari si Muslim)

 

Nu-i de mirare acest statut important pe care-l au companionii, Allah sa fie multumit de ei, in Islam caci ei au trait impreuna cu profetul lui Allah in secolul revelatiei, si-au sacrificat tot ce aveau mai scump pentru Islam si tot ei sunt cei care ne-au transmis traditia iubitului nostru profet, pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra lui!

 

Ca atare, musulmanul daca vrea sa traiasca Islamul, trebuie sa urmeaze atat Coranul cat si traditia profetului Muhammed transmisa noua de catre companionii lui, pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra profetului si a companionilor.

-

Comentarii aferente acestui articolAdauga un comentariu

(Your email address will not be published.)