Caracterul musulmanului

Postat deDan in Primii pasi in islampe 19.12.2011,0 comentarii

Caracterul unui bun musulman este caracterizat de noblete, reusind sa se detaseze, la randul sau, de cel care nu poate constitui un exemplu pozitiv. De asemenea, el trebuie sa fie caracterizat de un trainic cod etic si moral. Acest cod etico-moral se modeleaza prin stiinta, modestie si asocierea cu oamenii drept-credinciosi, lipsa moralitatii putand fi observata la cei inculti, obraznici, necuviinciosi.Prin termenul "stiinta", avem in vedere cunoasterea caracterului, studierea codului moral, un adevarat exercitiu purificator pentru suflet si corp. Aceasta cunoastere este valorizatoare, pozitiva, ea ajutand sufletul sa se curete.

La polul opus se gasesc caracterele nedemne de urmat, lor fiindu-le caracteristice faptele indecente, cele care provoaca adevarate boli ale sufletului.

Abu Huraira (Allah sa fie multumit de el !) a relatat ca profetul Muhammed (Pacea si binecuvantarea lui Allah sa fie asupra sa !) a spus :

"Fiecare copil vine pe lume cu o credinta pura [aceea de a-L adora doar pe Allah Preainaltul], insa parintii sai il convertesc la Iudaism, Crestinism sau Magism." (relatat de Bukhari)

Uneori, bunul caracter se poate observa chiar de la nastere, insa, la fel de bine, el se poate schimba in perioada care urmeaza. Daca aceasta transformare nu s-ar fi produs, atunci nu ar fi avut loc nicio diversificare in sistemul legislativ, diversificare caracterizata prin manifestarea binomul recompensa-pedeapsa.

Educatia morala si efectele sale asupra evolutiei caracterului a jucat, asadar, un rol foarte important, fara un sistem bine articulat pe binomul "recompensa-pedeapsa" omenirea avand de suferit iremediabil. Rolul educatiei este unul foarte important : castigarea fericirii in aceasta lume si in viata de apoi. Este si motivul pentru care Allah Preainaltul i-a trimis pe profetii indrumatori care sa permita binele si sa interzica raul, dintre acestia profetul Muhammed (Pacea si binecuvantarea lui Allah sa fie asupra sa !) jucand un rol special. Acesta ne-a spus ca persoana care are cel mai bun caracter este cea mai iubita de catre Allah Preainaltul. Asa cum apa curata murdaria de pe haine, tot asa bunul caracter sterge pacatele omului. Si cum otetul strica mierea albinelor, tot asa un caracter indoielnic conduce la erodarea faptelor bune.

Trimisul lui Allah (Pacea si binecuvantarea lui Allah sa fie asupra sa !) ne-a mai evidentiat : "Datorita caracterului tau bun, te vei putea bucura de o pozitie egala cu acela care se roaga in mod constant noaptea si care tine post in timpul zilei."

A avea un bun caracter inseamna sa-ti vizitezi rudele, sa oferi celor care sunt in nevoi, sa ierti celui care iti doreste raul. La sfarsitul lumii, cand se vor pune in balanta faptele noastre, toate acestea vor avea castig. Ele ne vor topi pacatele asa cum Soarele topeste gheata iernii.

Iar Allah Preainaltul ne spune in Nobilul Coran :

"Si tu ai o fire minunata !" (Al-Qalam 68 : 4)

Si daca Allah Preainaltul l-a caracterizat astfel pe Trimisul Sau (Pacea si binecuvantarea lui Allah sa fie asupra sa !), noi cum am putea sa nu-i urmam cuvintele frumoase ?imam Aziz Beshir Osman
vineri 16.12.2011
"Comunitatea musulmana Bucuresti", str.Constantin Manescu nr.4, sector 5
-

Comentarii aferente acestui articolAdauga un comentariu

(Your email address will not be published.)