+

Adrese utile

Bancile rusesti doresc dezvoltarea finantelor islamice

Postat dekhalid622 in Internationalpe 09.02.2015,0 comentarii

Băncile ruseşti sunt în curs de dezvoltare a expertizei lor in domeniul financiar islamic cu scopul de a extinde sursele de finanțare pentru firmele locale, datorita sancțiunile occidentale impuse in urma crizei din  Ucraina.

Sectorul bancar Islamic al Rusiei este încă în fază incipientă. Dar cele 20 milioane de musulmani care trăiesc în țară sunt o potențială sursă de bani, aşa cum sunt fonduri islamice bogate in numerar din străinătate.

Finantele islamice au devenit o sursă de finanțare de masă pentru alte guverne şi companii în ultimii ani. Aceasta dezvoltare a fost observata chiar in randul națiunilor nemusulmane, cum ar fi Marea Britanie şi Africa de Sud, care au emis obligațiuni islamice (sukuk) anul trecut.

Cu toate acestea, Uniunea Europeană şi Statele Unite ale Americii intenționează să taie finanțarea firmelor rusesti datorita sprijinului Moscovei pentru rebelii din estul Ucrainei. Băncile din Orientul Mijlociu şi Asia de Sud, cele mai importante piețe pentru finantele islamice, se tem ca vor fi afectate de aceste sancțiuni.

Asa ca, unii creditori ruşi încearcă să-si construiască propriile cunoştințe in-house de finanțare islamica.

Banca de dezvoltare de stat Vnesheconombank (VEB), care a fost vizata de sancțiuni, cauta ajutor la firmele din Orientul Mijlociu pentru a dezvolta expertiza in domeniul financiar islamic, un purtator de cuvant a declarat, fara sa numeasca instituțiile din Orientul Mijlociu.

"VEB si-a stabilit diversificarea instrumentelor de finanțare, iar printre acestea sunt incluse si  instrumentele financiare islamice."

VTB Bank, a doua ca marime din Rusia, este o alta victima a sancțiunilor si cauta variante de sukuk pentru mai multi dintre clientii sai, cu toate că unele întrebări rămân in cee ace priveste tratamentul contabil al acestor tranzacții. Banca a declarat ca răspuns la întrebările Reuters:

"Cu toate acestea, aceasta rămâne o problemă actuală, mai ales având în vedere interesul în creştere de pe piețele asiatice."

În decembrie, oficialii de la anumite instituții, inclusiv Moscova Industrial Bank, VEB, IMM Bank şi Fondul de Investiții directe Ruse a luat parte la o misiune comerciala in regiunea Golfului. Scopul acestei misiuni a fost de a aduce in discutie finantele islamice.

În aceeaşi lună, Agenția Națională de Rating a Rusiei a semnat un acord cu Agenția Internațională Islamică de Rating (cu sediul in Bahrain) pentru a atribui în comun ratinguri produselor financiare islamice.

Acest lucru va permite ratinguri de calitate in accord cu Sharia. Ratingurile urmează să fie date instituțiilor financiare islamice. Firmele care doresc sa obtina asemenea ratinguri sunt foarte diverse: variind de la o firmă de leasing islamic în Republica Rusă Daghestan, pana la un producător de produse din piele din Inguşeția.

În octombrie, Asociația Băncilor din Rusia a cerut Băncii Centrale a Rusiei sa contribuie la dezvoltarea finantelor islamice, sugerând adoptarea unei legi speciale la nivel federal.

De asemenea, cea mai mare banca din Azerbaijan intenționează să înființeze o unitate islamica a bancii de sine stătătoare, care sa-si dezvolte activitatea in intreaga regiune, inclusiv prin intermediul filialei sale din Rusia.

Sursa:economictimes.indiatimes.com

-

Comentarii aferente acestui articolAdauga un comentariu

(Your email address will not be published.)