ABU UMAMAH AL-BAHILI (radiy-Allahu "Ëanhu): Soldat si profesor (d. 81 A.H.)
Eroul nostru de astazi s-a distins prin doua contributii majore : una in domeniul stiintei si a transmiterii traditiilor profetice, iar cealalta in opozitia manifestata fata de armatele Imperiului Roman de Rasarit in incercarea de a pune umarul la eliberarea regiunii siriene, inclusiv a pamanturilor palestiniene, dar si a Egiptului si Africii de Nord.
Eroul nostru s-a nascut cu douazeci de ani inainte de Hijra (emigrarea profetului Muhammed, salla-Llaahu 'alayhi wa-sallam, de la Mekka la Medina). Baiat fiind, iar mai apoi un tanar in toata regula, obisnuia sa asculte ceea ce se spunea despre profetul Muhammed (salla-Llaahu 'alayhi wa-sallam), sa ia aminte la invataturile sale transformatoare si la principiile pe care acesta le propovaduia in Mekka. Fara urma de indoiala ca i-a ajuns la urechi si expresia atitudinii ostile manifestata de Qurais fata de Mesajul care le submina autoritatea, bazat pe ideea ca toti oamenii sunt egali in fata lui Allah Preainaltul, indiferent de culoarea pielii, rasa sau status social. De asemenea, Muhammed (salla-Llaahu 'alayhi wa-sallam) a recomandat cu insistenta adorarea unui Dumnezeu Unic in locul pleiadei de idoli la care se prosternau paganii, indemn care, la randul sau, ameninta practicile mostenite de la inaintasii quraisi.
In batalia de la Badr (prima inclestare dintre cei credinciosi si politeisti), numai 300 de musulmani echipati rudimentar au infrant peste 1.000 de soldati care s-au bucurat de o asigurare logistica superioara. Acest eveniment probabil ca a sporit admiratia eroului nostru fata de profetul Muhammed (salla-Llaahu 'alayhi wa-sallam) si Mesajul sau. Prin urmare, a calatorit pana in Medina, unde si-a anuntat convertirea sa la Islam. In cea de-a doua batalie, de la Uhud, Abu Umama si-a demonstrat curajul ca un luptator sincer si statornic pentru Cauza. Fara urma de teama el s-a intrecut cu dusmanii credintei sositi la Medina pentru a razbuna infrangerea de la Badr. Stindardul eroului nostru, la fel cu cel al tuturor eroilor Islamului, a fost "martiriu din dragoste pentru Allah." A privit catre Profet (salla-Llaahu 'alayhi wa-sallam) rugandu-l sa se roage pentru moartea sa ca martir in aceasta lupta. Insa Profetul s-a rugat : "O Allah salveaza-l si apropie-i victoria." Atunci cand Profetul a luat decizia de a-i urmari pe inamici pentru a se asigura ca nu vor reveni in Medina, eroul nostru s-a aflat in compania sa.
Cativa ani mai tarziu (mai exact in cel de-al saselea an dupa Hijra) profetul Muhammed (salla-Llaahu 'alayhi wa-sallam) s-a hotarat sa mearga la Mekka cu scopul de a efectua 'Umra (Pelerinajul cel mic). Din moment ce mekkani nu erau in relatii bune cu el, l-a delegat pe 'Uthman ibn Affan (radiy-Allahu 'anhu) sa-i convinga ca Profetul si cei care il insoteau aveau intentii pasnice. 'Uthman a fost retinut, insa, in Mekka trei zile, ceea ce a produs tulburare in sufletul Profetului si al companionilor, determinandu-i pe acestia din urma sa incheie o alianta cu Profetul (salla-Llaahu 'alayhi wa-sallam) in baza careia se angajau sa lupte cu necredinciosii mekkani, in ciuda faptului ca datorita caracterului calatoriei nu venisera pregatiti pentru razboi. (Acest juramant este cunoscut in istorie sub numele de Bay'at Al-Ridwan, fiind cel la care face referire v. 18 din cap. 48). Iar printre dreptcredinciosii despre care putem citi in acest verset s-a aflat si eroul nostru Umama, "Allah a fost multumit de dreptcredinciosi, cand ei au facut legamant cu tine [acolo] sub pom [sa moara in lupta pentru cucerirea Mekkai]. El a stiut ce a fost in inimile lor si a facut sa pogoare asupra lor linistea ..."
Increderea pe care Profetul a avut-o in el si in bagajul sau de cunostinte l-a determinat sa-l desemneze pe eroul nostru sa propovaduiasca Islamul tribului din care provenea.
Dupa moartea Profetului (salla-Llaahu 'alayhi wa-sallam) eroul nostru a participat activ in bataliile impotriva apostatilor (Al-Murtadun) din intreaga Arabie, pentru ca mai tarziu, cand califul Abu Bakr a trimis o parte a fortelor sale armate sa cucereasca (sau mai exact sa elibereze) regiunea siriana (Ash-Sham), Abu Umama a fost inrolat sub comanda lui Yazid ibn Abi Sufyan. Dupa un studiu strategic s-a luat hotararea ca o divizie sa declanseze razboiul cu romanii, iar ulterior ei sa i se alature si restul armatei, afluire cu dublu scop : sustinere a actiunilor de lupta si slabirea moralului inamicilor. Manevra nu a fost atat de simpla pe cat se pare, deoarece romanii, desi nu erau in numar foarte mare, erau bine echipati si antrenati. Demn de remarcat este si faptul ca aceasta confruntare a condus si la erodarea mitului invincibilitatii armatelor romane, eroul nostru Umama Al-Bahili participand la aceasta actiune riscanta si pe care a incheiat-o victorios, dand dovada de mult curaj.
In ceea ce priveste contributia pe care a avut-o la stiinta islamica, este suficient sa amintim ca de eroul nostru este legata relatarea si transmiterea a 270 traditii profetice, lucru realizat inainte de moartea sa la varsta de 106 de ani.
Sursa: Mahmoud Esma'il Sieny - "Heroes of Islam", Editura Darussalam, King Saud University, Riyadh, K.S.A, 2000.
Articole asemanatoare
Imamul Malik ibn Anas
Imamul Abu Hanifa
Imamul As-Shafii