ABU 'UBAIDA IBN AL-JARRAH (radiy-Allahu "Ëanhu): Cel demn de incredere pentru natiunea musulmana(d. 18 A.H.)
Sinceritatea si aderarea la Mesaj, dar si dragostea si devotamentul aratate Mesagerului lui Allah au fost trasaturi de caracter specifice atat tuturor companionilor profetului Muhammed (salla-Llaahu 'alayhi wa-sallam), cat si ale fiecarui erou din istoria Islamului. Iar Abu 'Ubaida ('Amir ibn Al-Jarrah) nu a facut exceptie de la regula, fiind mai degraba un exemplu tipic, in legatura cu care profetul Muhammed (salla-Llaahu 'alayhi wa-sallam) a grait, "Fiecare natiune are pe cineva demn de incredere, iar cel ales pentru aceasta natiune (a Islamului) este Abu 'Ubaida ibn Al-Jarrah."
Iubirea si devotamentul manifestate fata de Mesagerul lui Allah nu doar i-au ridicat gradul de notorietate, ci efectiv i-au modelat personalitatea. In batalia de la Uhud, care s-a dovedit a fi una dintre cele mai dificile din istoria islamica timpurie, Abu 'Ubaida a fost unul dintre cei care au luptat impotriva mekkanilor politeisti sositi la Medina sa se razbune pentru infrangerea de la Badr. Atunci cand arcasii musulmani si-au parasit pozitiile imediat ce au simtit gustul unei victorii premature, armata din care faceau parte a fost atacata pe la spate, imediat instaurandu-se haosul printre luptatorii sai. Intro conjunctura asa de critica, Abu 'Ubaida a luptat cu mare inversunare, incercand in permanenta sa nu-l piarda din priviri pe liderul sau drag, profetul Muhammed (salla-Llaahu 'alayhi wa-sallam). Deodata a zarit sange pe fata Profetului si, in cateva secunde, a fost in preajma sa pentru a gasi cele doua zale ale coifului de protectie strapunse de o sageata. Nu a putut sa asiste pasiv la aceasta scena critica si i-a cerut permisiunea lui Abu Bakr (radiy-Allahu 'anhu) sa-i ofere sansa sa scoata zalele slabe. Apoi a apucat cu dintii sai fiecare za, tragand-o afara cu atata forta pana cand a simtit pamantul lung sub spatele sau.
Abu 'Ubaida s-a numarat printre cei care s-au convertit de timpuriu la Islam, invatand multe de la prietenul sau Abu Bakr As-Siddiq (radiy-Allahu 'anhu). Increderea Profetului in el a fost foarte mare. Istoria ne povesteste cum o delegatie din Najran (regiune situata in S-E Peninsulei) l-a rugat pe Profet sa le trimita pe cineva care sa-i invete Coranul si bazele Islamului. El le-a promis ca le va trimite pe cineva care cu adevarat era demn de incredere si sincer, promisiune care a nascut in sufletul fiecarui companion speranta ca el va fi barbatul ales. Acesta a fost, insa, Abu 'Ubaida. Asadar, nu trebuie sa ne mai mire cu nimic cand ascultam cuvintele lui 'Umar ibn Al-Khattab (radiy-Allahu 'anhu), care, pe patul de moarte a spus, "Daca ar mai fi trait Abu 'Ubaida, l-as fi nominalizat sa preia califatul."
Iar mai devreme cand, din ratiuni tactice, 'Umar a dorit sa numeasca un nou comandant pentru fortele sale armate dislocate in Siria, in locul lui Khalid ibn Al-Walid, alesul a fost Abu 'Ubaida. In momentul cand a primit investirea, batalia dintre armata musulmana si cea romana era in plina desfasurare. Dupa ce a luat sfarsit, Abu 'Ubaida s-a infatisat cu respect in fata comandantului Khalid ibn Al-Walid si i-a prezentat scrisoarea de investitura. Cand Khalid l-a intrebat, "De ce ai tinut secret asa ceva atat de mult ?", Abu 'Ubaida i-a raspuns, "Nu am dorit sa-ti dau peste cap planurile pe care ti le-ai facut. Noi nu cautam puterea pamanteasca si nici nu lucram de dragul acestei lumi, amandoi fiind frati pe Calea lui Allah."
Abu 'Ubaida a devenit comandantul suprem al, probabil, celei mai mari armate musulmane la acea data. Si, cu toate acestea, s-a comportat ca orice alt soldat. Cand i-a ajuns la urechi ca oamenii il lauda prea mult, a tinut sa le precizeze tuturor urmatoarele, "Va reamintesc ca sunt musulman si ma trag din tribul Qurais. Daca printre voi exista cineva, indiferent de culoarea pielii sale, rosie sau neagra, care se teme mai mult de Allah decat mine, atunci doresc sa-l servesc [pe persoana respectiva]."
In vizita intreprinsa in Siria, califul 'Umar l-a insotit pe Abu 'Ubaida la resedinta sa unde, spre surprinderea sa, a aflat ca guvernatorul guvernatorilor (asa cum i se spunea lui Abu 'Ubaida) locuia in cel mai modest loc cu putinta, unde cu greu isi gasea loc vreun obiect de mestesug. Cand l-a intrebat, "De ce nu procedezi asa cum fac toti ceilalti ?", Abu 'Ubaida i-a raspuns, "Ce am aici (referindu-se la lucrurile minore pe care le avea) imi este suficient."
Datorita modestiei sale, dublata de devotament, curaj si incredere, Abu 'Ubaida si-a castigat renumele de "Cel demn de incredere pentru natiune."
Sursa: Mahmoud Esma'il Sieny - "Heroes of Islam", Editura Darussalam, King Saud University, Riyadh, K.S.A, 2000.
Articole asemanatoare
Imamul Malik ibn Anas
Imamul Abu Hanifa
Imamul As-Shafii