Abu Dharr al-Ghifari

Postat deAlina in Istoriepe 22.11.2011,0 comentarii

ABU DHARR AL-GHIFARI (radiy-Allahu "Ëanhu): Cel care a luptat impotriva luxului si a tentatiilor lumesti(d. 32 A.H.)

"O, voi cei care credeti ! Multi dintre rabini si calugari mananca averile oamenilor pe nedrept si [ii] impiedica de la calea lui Allah ! Iar acelora. Care strang aur si argint si nu le cheltuiesc pe calea lui Allah, vesteste-le osanda dureroasa,

Intro Zi in care vor fi ele incinse in focul Gheenei si cu ele se vor arde fruntile, laturile si spinarile lor. Aceasta este ceea ce ati strans pentru sufletele voastre ! Gustati din ceea ce ati strans !"(trad.sensurilor Coranului 9 : 34-35)

Aceste cuvinte ale lui Allah Preainaltul i-au luminat toata viata eroului nostru, Abu Dharr Al-Ghifari, cel care s-a dovedit a fi unul dintre cei mai mari inamici ai luxului si ai afacerilor lumesti si un adept devotat saraciei si oamenilor saraci. Cu alte cuvinte, Abu Dharr s-a declarat un dusman al falsitatii si apropiat temerar al adevarului in general. O analiza mai apropiata a vietii eroului nostru va scoate la lumina aceste trasaturi specifice ale caracterului sau.

Abu Dharr a fost unul dintre primii convertiti la Islam (probabil a cincea sau a sasea persoana), despre care aflam din cartile care descriu biografia Profetului (Sirah) ca a venit la Mekka pentru a se intalni cu Profetul (salla-Llaahu 'alayhi wa-sallam) in legatura cu care auzise atat de multe. Cand, intrun final, a ajuns sa-l intalneasca, i-a cerut sa-i recite cateva din revelatiile primite de la Allah. Dupa ce a imbratisat Islamul, Profetul (salla-Llaahu 'alayhi wa-sallam) l-a intrebat din ce trib se trage, Abu Dharr raspunzandu-i ca din Ghifar. Raspunsul l-a luat oarecum prin surprindere pe Profet (salla-Llaahu 'alayhi wa-sallam) deoarece nu de putine ori Ghifar s-a dovedit a fi un trib renumit pentru talhariile pe care le comitea la drumul mare. Cu toate acestea, Profetul (salla-Llaahu 'alayhi wa-sallam) si-a spus, "Cu siguranta Allah calauzeste pe cine doreste." Abu Dharr a fost sfatuit sa se intoarca la oamenii sai si sa ramana pentru o vreme acolo pana cand va avea stiri de la Profet (salla-Llaahu 'alayhi wa-sallam), totul din cauza pericolului la care se expunea din cauza convertirii sale la Islam, pericol care putea culmina chiar cu torturarea sau uciderea sa. Dar, in ciuda acestui sfat, Abu Dharr avea o natura indrazneata si nu a putut sa tina ascunsa schimbarea sa, la scurt timp mergand la Ka'bah. Acolo, chiar in fata tuturor dusmanilor Islamului a rostit marturisirea de credinta : "La 'ilaha 'illa-llah, Muhammad-ur-Rasul-Allah"  (Nu exista alta divinitate demna de adorare in afara de Allah si Muhammed este Mesagerul Sau), ceea ce aproape ca i-a provocat moartea din cauza bataii primite. Firea sa lipsita de compromisuri in fata pacatelor l-a facut sa mai incaseze inca o bataie chiar in ziua care a urmat. In acea zi, in timp ce era in apropiere de Ka'bah a dat ochii cu doi oameni care se rugau unor idoli. Abu Dharr nu a putut sa stea deoparte la o asemenea scena si a inceput sa le ocarasca idolii, politeistii adunandu-si fortele si batandu-l pana cand l-au lasat lipsit de vlaga. Luand act de aceste incidente, profetul Muhammed (salla-Llaahu 'alayhi wa-sallam) l-a sfatuit din nou sa stea departe de Mekka.

Eroul nostru s-a intors la tribul sau si mai intai a inceput sa predice Islamul acolo, dupa care a mers la un alt trib vecin, Aslam. La cativa ani dupa aceasta, in vreme ce Profetul (salla-Llaahu 'alayhi wa-sallam) se afla la Medina impreuna cu companionii sai, au zarit cu totii sute oameni care se indreptau in directia orasului, unii pe jos, altii calare. Si daca vantul nu le-ar fi adus la urechi rugile si adorarile lui Allah rostite cu voci puternice de catre ei, musulmanii ar fi putut sa fie tentati sa creada ca o armata ostila se indreapta catre ei. Dar cine erau acesti oameni ? Ei erau cei din triburile Ghifar si Aslam care imbratisasera Islamul datorita muncii depuse de eroul nostru.

Din acel moment incolo, Abu Dharr Al-Ghifari a participat activ la toate activitatile desfasurate in comunitatea Profetului, nimic nereducandu-i calitatile sale despre care am discutat. Odata a fost intrebat de catre Profet (salla-Llaahu 'alayhi wa-sallam), "Ce vei face daca vei vedea conducatori care vor retine pentru ei al fay'  (prada de razboi cuvenita saracilor) ?" Raspunsul lui Abu Dharr nu a intarziat sa vina, "Jur pe Allah ca voi ridica sabia si ma voi lupta contra lor." Profetul (salla-Llaahu 'alayhi wa-sallam) a continuat, "Ma lasi sa-ti sugerez ceva care este mai bun decat sa procedezi astfel ? Inarmeaza-te cu rabdare pana cand ma vei intalni (in viata care va urma)."

Si despre valoarea acestui sfat ne vom da seama in perioada traita de Abu Dharr dupa moartea Profetului (salla-Llaahu 'alayhi wa-sallam) si a primilor doi califi drept-calauziti, Abu Bakr si 'Umar ibn Al-Khattab (radiy-Allahu 'anhu). In acea perioada Abu Dharr a fost martorul caderii unora dintre primii companioni ai Profetului (salla-Llaahu 'alayhi wa-sallam) in mirajul afacerilor lumesti. Cu durere a observat ca multi oameni s-au expus pericolelor reprezentate de bogatia care a inceput sa se manifeste din abundenta in Imperiul Islamic. A fost foarte furios din cauza trendului evenimentelor, insa si-a amintit de sfatul primit de la profesorul sau, profetul Muhammed (salla-Llaahu 'alayhi wa-sallam), acela de a nu ridica sabia in fata altor musulmani. Si, in loc sa faca uz de sabia sa, si-a folosit forta limbii sa-i atace pe acei oameni care s-au lasat tarati in mirajul unei vieti pline de lux punandu-si, astfel in pericol viata spirituala. Si oriunde il duceau pasii, Abu Dharr isi facuse un obicei din a atentiona asupra pericolelor la care se expuneau in Ziua de Apoi. Si unul dintre primii care au auzit atentionarile sale a fost guvernatorul Siriei, pe care Abu Dharr l-a sfatuit sa se abtina de la acumularea de averi si sa duca o viata simpla, reamintindu-i versetele pe care le-am citat la inceputul povestirii. Si alti bogati din comunitate au auzit de mai multe ori aceste atentionari, ceea ce l-a determinat pe guvernatorul Siriei sa-i scrie califului din Medina sa-l trimita la el pe Abu Dharr. Temandu-se, insa, de iscarea unor certuri, califul l-a chemat in Medina. Numai ca, un grup de oameni rau intentionati au incercat sa-l foloseasca pe Abu Dharr drept pretext de a incepe o revolta impotriva califului 'Uthman (radiy-Allahu 'anhu), plan dejucat pentru ca Abu Dharr nu a fost un formator de greve sau un cautator al puterii, ci un reformator si sfatuitor pentru oameni. Astfel, el a ascultat cu supunere de ordinele califului si s-a intors la Medina, de acolo cerand permisiunea sa mearga la Rabdah unde a putut sa isi consume in tihna varsta sa inaintata si unde a si murit fara ca macar sa dispuna de un simplu giulgiu cu care sa-i fie acoperit trupul binecuvantat.

 


Sursa: Mahmoud Esma'il Sieny - "Heroes of Islam", Editura Darussalam, King Saud University, Riyadh, K.S.A, 2000.

Traducere: AbdurRahman
-

Comentarii aferente acestui articol



Adauga un comentariu

(Your email address will not be published.)