Abu Dawud

Postat deAlina in Istoriepe 22.11.2011,0 comentarii

Imamul Abu Dawud (Allah fie mulțumit de el!): 202 d.Hijri - 275 d.Hijri (817 d.Hr. - 888 d.Hr.)

Numele său complet era Abu Dawud Sulaiman ibn Ash`ath Ibn Ishaq ibn Bashir ibn Shaddad Ibn` Ibn Umar `Al-Imran Azdi Sajastani.

Imamul Abu Dawud s-a născut în Sajistan, un oraș celebru în Khurasan în anul 202 AH. El a aparținut tribului arab Azd. Chiar dacă el a fost născut în Sajistan, cea mai mare parte a vieții sale și-a petrecut-o la Basra; oras care a fost sediul de învățare islamic în timpul vietii sale. Imamul Abu Dawud, de asemenea, a călătorit pentru colectarea hadithurilor. De multe ori a vizitat Bagdadul. De asemenea, el a mers la Hijaz, Egipt, Al-Jazirah, Nishapur, Siria și Isfahan.

El a fost binecuvântat cu o minte de excepție. Imamul Abu Dawud a trebuit să citeasca o carte doar o singură dată pentru a memora tot conținutul său. El a fost bine versat în critica de hadith și un expert în distincția dintre hadithurile autentice și cele slabe și cu defecte.

Doar patru persoane au câștigat renumele lor pentru critica de hadith. Acestea sunt: Imamul Bukhari, Imamul Muslim, Imamul Abu Dawud și Imamul Nasa'i. Imamul Abu Dawud a trăit în epoca în care lumea musulmană a fost plină de cercetători eminenți. El a memorat atât de multe Hadithuri încât a fost considerat de mulți ca fiind Imam al-muhaddithin din timpul său.

Pe lângă expertiza sa în Hadith, el a fost, de asemenea, un mare jurist. Acesta a avut cunoaștere deosebită pentru fiqh și ijtihad. El a fost un om religios, a dus o viață pioasă și ascetică. Imamul Abu Dawud a dedicat cea mai mare parte din timpul său devotamentului și pomenirii lui Allah. S-a ținut întotdeauna departe de oameni de rang, de compania sultanilor și a curtenilor.

S-a spus că Abu Dawud obișnuia să poarte o mânecă largă și una îngustă. Când a fost întrebat despre această ciudățenie, a răspuns că mâneca largă o folosește pentru a stoca notele de hadith, iar pentru cealaltă mânecă, considera că e o extravaganța să o lărgească inutil.

Nu este clar la care școală de gândire îi aparținea. Unii cercetători spun că a fost un jurist Hanbali, alții considerau că a fost un jurist Shafi'i.

Imamul Abu Dawud a auzit 300 de hadithuri de la persoane care au fost profesorii săi. Unii au fost: Imamul Ahmad Ibn Hanbal, Ishaq ibn Rahawaiy, Abu Thaur, Yahya ibn Ma'in. Imamul Ahmad ibn Hanbal a povestit, de asemenea, un hadith de la el. Printre elevii Imamului Abu Dawud sunt mari personalitați cum ar fi: Ibn Arabi, Abu `Isa Al-Tirmidhi și Abu` Abdur-Rahman An Nasa'i. Ei au fost transmițători ai operei sale celebre "Sunan Abu Dawud". Imamul Muslim a fost, de asemenea, unul dintre elevii săi.

Lucrările Imamului Abu Dawud sunt:

  1. Qadar Kitab Al Radd Ala 'Ahl Al
  2. Kitab Al Masa'il
  3. Musnad Malik
  4. Kitab Al Marasil
  5. Sunan Abu Dawud

Cea mai faimoasă din operele sale este Sunan Abu Dawud. Aceasta conține 4800 de hadisuri extrase dintr-o colecție de 500.000 de hadithuri. A terminat compilarea lor la Bagdad in anul 241 AH și a prezentat-o celui mai drag dintre profesorii care i-a avut, Imamul Ahmad Ibn Hanbal, care a fost încântat de această colecție.

Sunan Abu Dawud este o importantă colecție de hadithuri. Dintre cele șase cărți autentice de hadith, cei mai mulți dintre oamenii de știință i-au atribuit acestei cărți poziția a treia, după cele două colecții de hadisuri binecunoscute (Sahih Bukhari și Sahih Muslim).

Referitor la Sunan Abu Dawud, diverși savanții în hadisuri au menționat:

Al-Khattabi a spus:

Sunan Abu Dawud este o carte excelentă. Nu a fost produsă, până în prezent, nici o lucrare paralelă, în domeniul științelor religioase. Ea a câștigat popularitate în rândul oamenilor și are o poziție decisivă între diferitele clase de savanți și de juriști. Toate au beneficiat în mod egal de la ea. Populația din Irak, Eygpt, Maghrib și majoritatea țărilor depindeau de aceasta.

Ibn al-Jawzi a spus:

Abu Dawud a fost un eminent medic de hadithuri și un savant remarcabil. Nimeni nu a realizat o carte ca Sunan a sa.

Ibn Kathir a remarcat:

Sunan Abu Dawud este considerata a fi o lucrare celebră și populara printre cărturari.

Imamul Abu Dawud însuși a declarat:

Din această carte a mea patru (4) hadisuri sunt suficiente pentru o persoană inteligentă și patrunzatoare . Acestea sunt:  

  1. Faptele sunt de a fi judecate numai dupa intenții.
  2. Un bun credincios în islam va ocoli sau va ignora ceea ce nu îl privește.
  3. Niciunul nu poate fi un adevărat credincios, numai daca va iubi pentru fratele său ceea ce iubește și pentru sine.
  4. Permisele sunt clare și interzisele sunt clare, iar ceea ce se află între ele sunt îndoielnice. Oricine se abține de la chestiunile îndoielnice și-a salvat religia.

  

Tradițiile compilate în Sunan Abu Dawud au fost, în general, urmate de companioni, succesori și urmașii lor. Este o sursă de bază cu privire la punctele de opinii juridice deținute de Imamul Malik, Sufyan Al-Thawri și Al-Awza'i. Aceasta servește ca un arbitru pentru dezacordul dintre juriști

Imamul Abu Dawud a murit la data de 16 Shawwal 275 AH, la vârsta de 72 de ani.

Allah să fie mulțumit de el!

 


Sursa: Forumul Islamul Azi

Autor: Dana Mustapha

Modificări: Khalid

-

Comentarii aferente acestui articolAdauga un comentariu

(Your email address will not be published.)