Abdullah ibn Umar

Postat deAlina in Istoriepe 22.11.2011,0 comentarii

'ABDULLAH IBN 'UMAR (radiy-Allahu "Ëanhu): Fiul lui 'Umar ibn Al-Khattab (radiy-Allahu "Ëanhu(d. 73 A.H.)

Maretia nu se mosteneste, dar cu certitudine poate fi studiata si internalizata. Atunci cand cineva are un invatator de neinlocuit si un parinte vestit pe care ii urmeaza indeaproape, ne asteptam ca respectivul sa fie, la randul sau, o personalitate de exceptie, caracterizata de mai multe calitati. Acest rationament i se potriveste foarte bine eroului nostru, 'Abdullah ibn 'Umar. Si aceasta deoarece el a fost nimeni altul decat fiului marelui 'Umar ibn Al-Khattab, cel de-al doilea calif (succesor al profetului Muhammed - salla-Llaahu 'alayhi wa-sallam). 'Abdullah ibn 'Umar nu avea mai mult de zece ani cand a emigrat la Medina, impreuna cu tatal sau, in primul an Hijri. De atunci si pana cand a murit, 73 de ani mai tarziu, 'Abdullah ibn 'Umar nu s-a abatat niciun moment de la calea pentru care a optat, mergand pe urmele pasilor profetului Muhammed (salla-Llaahu 'alayhi wa-sallam). A urmarit atat de fidel ceea ce si-a propus incat s-a relatat ca 'Aisha (radiy-Allahu 'anha), sotia Profetului, a spus, "Nimeni nu l-a urmat atat de aproape pe Profet (salla-Llaahu 'alayhi wa-sallam) asa cum a facut-o Ibn 'Umar." Istoria ne arata ca el a incercat sa-l imite pe Profet in orice a fost posibil, mai ales dupa moartea acestuia. Astfel, daca Profetul obisnuia sa sa roage intrun anume loc, fie in picioare, fie stand jos, atunci Ibn 'Umar a incercat sa faca la fel. Mai mult, daca Profetul cobora de pe camila sa pentru a se ruga doua rak'a intro zona anume, in drumul sau spre Mekka, atunci Ibn 'Umar proceda similar de fiecare data cand trecea pe acolo. Si acest spirit al sau l-a influentat, determinandu-l sa nu se grabeasca atunci cand venea vorba de a relata ceva anume despre Profet (salla-Llaahu 'alayhi wa-sallam), spunand numai cand era absolut sigur de acel lucru.

In ciuda faptului ca 'Abdullah ibn 'Umar (radiy-Allahu 'anhu) era o persoana care stia foarte minutios ce vorbise si facuse Profetul datorita tocmai admiratiei pe care i-o purta si incercarii permanente de a-l urma intru totul, el a fost extrem de retinut si chiar nedoritor de a oferi fatawa (verdicte religioase). Era o fire care prefera sa raspunda, "Nu cunosc" unui barbat care il intreba despre ceva anume in legatura cu care nu avea cunostintele necesare.

Aceasta comportare a cuiva care detinea cunostinte profunde facea parte din natura sa, fiind o persoana foarte evlavioasa si tematoare de Allah care isi petrecea noptile in rugaciune. De la el aflam urmatoarele, "Odinioara am visat ca doi ingeri m-au ridicat si m-au condus catre Foc ... Acolo, in Foc am zarit oameni pe care i-am recunoscut. Asta m-a infricosat si am inceput sa caut refugiu la Allah, spunand, 'a'udhu bi-llah ! 'a'udhu bi-llah ! Un alt inger i-a intalnit si mi-a spus, 'Nu-ti fie teama !' Cand sora mea i-a povestit sotului sau, Profetul (salla-Llaahu 'alayhi wa-sallam) in legatura cu aceste lucruri, el a spus, 'Abdullah este un om bun, dar ar trebui sa se roage si mai mult si mai mult in timpul noptii." De atunci incolo, Salim, cel care a relatat acest hadis, a spus ca Ibn 'Umar a inceput sa doarma si mai putin noaptea, oferind rugaciuni tahajjud. Iar un alt companion apropiat al sau ne-a relatat ca "Ibn 'Umar isi facuse un obicei din a pastra in apropierea sa, odata cu caderea noptii, un vas plin cu apa. Si incepea sa se roage pana cand obosea, dupa care se lungea pe pat pentru a se odihni cateva minute, se ridica din nou, se spala si relua rugaciunile. Si proceda astfel de patru sau cinci ori." Dragostea pe care Ibn 'Umar o avea pentru rugaciune, in mod special pentru cea facuta cu grupul in moschee, respectul aratat acestei chestiuni, l-au motivat sa efectueze toate cele cinci rugaciuni zilnice cu grupul. Iar daca se intampla sa lipseasca de la o astfel de rugaciune, 'Abdullah ibn 'Umar se ruga pana cand sosea timpul celeilalte rugaciuni (in medie trei sau patru ore).

Smerenia lui Ibn 'Umar si constient de omniprezenta lui Allah Preainaltul l-au determinat sa decline oferta de a ocupa pozitia de judecator pe care i-a oferit-o 'Uthman ibn 'Affan (radiy-Allahu 'anhu) si chiar preluarea conducerii califatului la care a fost incurajat de multi musulmani sa o accepte. Asadar, odinioara, califul 'Uthman ibn 'Affan i-a cerut ca pentru el sa accepte functia de judecator, Ibn 'Umar refuzandu-l in mod repetat. Atunci cand Califul l-a intrebat, "Tu nu-mi dai ascultare ?", i-a raspuns, "Cu siguranta ca nu este vorba despre asa ceva, dar am auzit ca exista trei categorii de judecatori : (1) unii care judeca fara a avea cunostintele necesare si locul lor va fi Iadul, (2) altii care vor judeca cu masura, locul lor fiind, de asemenea, in Iad si (3) altii care vor incerca sa dea tot ce au ei mai bun, pentru a judeca corect. Si acestia nici nu se vor bucura de rasplata, dar nici nu vor gusta pedeapsa. Asadar, te implor, in numele lui Allah, sa ma scutesti de aceasta problema." Dupa ce l-a ascultat, 'Uthman l-a iertat, dar i-a cerut sa nu mai povesteasca cuiva despre acest incident, de teama ca nu cumva si celorlalti sa le fie frica si sa decline functia.

In afara smereniei si evlaviei, 'Abdullah ibn 'Umar a ramas cunoscut si pentru o alta calitate a sa, gererozitatea. Despre acest lucru s-a povestit ca anumite persoane au pus mana pe cateva dintre camilele sale aflate la pascut. Ingrijitorul, unul dintre sclavii sai, i-a relatat lui Ibn 'Umar cele petrecute. Iar cand a fost intrebat cum se face ca ei nu l-au ranit, sclavul i-a raspuns ca le-a permis sa-i ia camilele fara a opune rezistenta si toate acestea pentru ca a dorit ca stapanul sau sa beneficieze de rasplata din partea lui Allah Preainaltul. Si Ibn 'Umar i-a oferit sclavului libertatea. Mai tarziu, cineva l-a atentionat pe 'Abdullah ibn 'Umar asupra faptului ca i-a vazut una dintre camilele sale de vanzare intro piata. Ibn 'Umar i-a raspuns, "Daca mi-am luat gandul de la ele de dragul lui Allah Preainaltul, atunci de ce sa mai incerc sa le recuperez ?"

Aceasta generozitate de exceptie de care a dat dovada 'Abdullah ibn 'Umar este rezultatul firesc al renuntarii din partea sa la tot ceea ce tine de beneficiile acestei lumi. Desi Ibn 'Umar avea o sursa buna de venituri, Maymun ibn Mahran ne-a relatat ca i-a vazut mobilierul din interiorul casei lui Ibn 'Umar si nu crede ca valora mai mult de 100 de dirhami. Iar in legatura cu modul in care el obisnuia sa cheltuiasca banii pe care ii castiga, aflam de la Wa'il care, odata, l-a bazut pe Ibn 'Umar primind 4.000 de dirhami si o bucata de catifea. In ziua urmatoare, Ibn Wa'il l-a zarit pe Ibn 'Umar cumparand cu imprumut hrana pentru calul sau. A mers la familia lui Ibn 'Umar si i-a intrebat despre cele vazute, spunand, "Oare nu a primit Ibn 'Umar 4.000 de dirhami si o bucata de catifea nu mai departe de ziua de ieri ?" Ei i-au raspuns, "Asa este". Ibn Wa'il a continuat, "Dar, cum se face, ca l-am vazut cumparand hrana cu imprumut din cauza ca nu a avut bani cu care sa plateasca ?" Ei i-au raspuns din nou, "Odata cu caderea noptii Ibn 'Umar a oferit toti banii primiti celor saraci. Si la fel s-au petrecut lucrurile si cu bucata de catifea." Oare nu a fost 'Abdullah un fiu asa cum ne-am imaginat al piosului 'Umar ibn Al-Khattab (Allah sa fie multumit de ei doi) ?

 


Sursa: Mahmoud Esma'il Sieny - "Heroes of Islam", Editura Darussalam, King Saud University, Riyadh, K.S.A, 2000.

Traducere: AbdurRahman
-

Comentarii aferente acestui articol



Adauga un comentariu

(Your email address will not be published.)