ABDULLAH IBN MAS'UD (radiy-Allahu "Ëanhu): Păstorul care a devenit un Profesor (d. 33 A.H.)
Profetul Muhammed (salla-Llaahu 'alayhi wa-sallam) a zis:"Cel caruia ii place sa recite Coranul in maniera in care a fost revelat, sa o faca asa cum il recita fiul lui Umm 'Abd.".
Fiul lui Umm Abd, onorat atat de mult prin cuvintele profetului Muhammed (salla-Llaahu 'alayhi wa-sallam), era nimeni altul decat eroul nostru de astazi, 'Abdullah ibn Mas'ud.
Eroii Islamului au fost caracterizati de anumite calitati specifice, in cazul eroului nostru trasatura remarcabila fiind o profunda cunoastere a Coranului, atat in ceea ce priveste recitarea versetelor sale, cat si a sensurilor si semnificatiilor sale care au condus la cimentarea Islamului. Asadar, nimic nu ar trebui sa ne mire din asocierea eroului nostru cu Nobilul Coran, inca din primele pagini de istorie islamica, asa cum vom vedea din urmatoarea povestire :
Intro buna zi din zorii Islamului, in timp ce un grup al companionilor Profetului (salla-Llaahu 'alayhi wa-sallam) statea de vorba despre conditia musulmanilor si atitudinea ostila manifestata de catre liderii quraisi, au fost voci care au semnalat ca, "Acesti oameni nici macar nu au auzit ceva din Coran. Cine se ofera sa ii invete acest lucru in mod deschis, public ?" 'Abdullah ibn Mas'ud a spus, "Eu ma ofer." Vazandu-l, ceilalti i-au semnalat ca se tem pentru el din cauza ca, fiind un om sarman, fara nicio protectie din partea vreunui trib, ar putea sa fie ranit de catre politeisti. Insa, eroul nostru nu s-a demoralizat, insistand, "Allah ma va proteja." In dimineata zilei urmatoare, sarmanul si sfiosul pastor a mers pana in locul unde se adunau quraisii, pentru a fi sigur ca poate fi auzit de intreaga suflare si a inceput sa recite primele versete din capitolul Ar-Rahman (55) :"Cel Milostiv l-a invatat [pe om] Coranul. El l-a creat pe om si l-a invatat pe el vorbirea limpede. Soarele si Luna urmeaza o randuiala, iar ierburile si arborii se prosterneaza. Si cerul El l-a inaltat si El a stabilit balanta, pentru ca voi sa nu fiti nedrepti la cumpanire."(55 : 1-8)
Toate acestea i-au luat pe nepregatite pe politeisti, insa cand au realizat ca 'Abdullah ibn Mas'ud recita din Coran, au inceput sa-l bata chiar in timpul recitarii. Mai tarziu, cand s-a inapoiat la ceilalti companioni, acestia i-au reprosat, "De ce ne era teama nu am scapat." Insa, raspunsul sau a venit prompt : "Jur pe Allah ca niciodata nu am simtit un mai mare dispret pentru dusmanii lui Allah decat in momentele cand am recitat din Coran, sfidandu-i. Daca doriti, voi relua totul maine." Ei i-au marturisit, insa, ca a suferit suficient. Acestea fiind spuse, putem afirma fara teama de a gresi ca eroul nostru a fost primul barbat, in afara de Profet (salla-Llaahu 'alayhi wa-sallam), care a recitat Coranul in public.
Prima intalnire dintre cei doi s-a petrecut, de asemenea, tot in contextul unei revelatii. Astfel, 'Abdullah ibn Mas'ud ne povesteste ca demult, in tineretea sa, in timp ce se ingrijea de oile din Mekka s-a intalnit cu doi barbati care abia isi trageau respiratia, istoviti. Acestia i-au cerut sa le dea niste lapte de la caprele pe care le mana, ceea ce l-a determinat sa se scuze, aducandu-le la cunostinta ca nu poate sa ofere nimanui din laptele respectiv, in afara stapanului sau. Apoi, unul dintre necunoscuti i-au cerut o capra prea mica sa le poata oferi lapte. Vazand ca 'Abdullah ibn Mas'ud le-a indicat una dintre ele, necunoscutul i-a apucat ugerul cu mainile si a murmurat cateva rugaciuni. Ugerul tanarului animal a inceput sa creasca si sa se umfle cu lapte din care au baut cei doi barbati. Apoi, unul dintre ei a rostit catre ugere, "Inchide-te," si ele au revenit la forma initiala. Eroul nostru (pastorul) a ramas pironit locului de uimire, rugandu-l pe distinsul oaspete sa-l invete si pe el rugile pe care le-a rostit. I s-a spus, "Esti un baiat cu maniere alese." 'Abdullah ibn Mas'ud a aflat abia mai tarziu ca acel om binecuvantat nu era altul decat profetul Muhammed (salla-Llaahu 'alayhi wa-sallam).
Si cand Ibn Mas'ud a imbratisat Islamul, prevestirea pe care i-a facut-o Profetul atunci a devenit realitate, incercand sa nu piarda nicio oportunitate de a sta in apropierea Profetului (salla-Llaahu 'alayhi wa-sallam) cu scopul de a invata tot ce se putea de la el. Perseverenta si inteligenta de care a dat dovada l-au determinat pe Profet sa-i dea tot sprijinul, ajungandu-se pana acolo incat unii dintre companioni il simteau pe Ibn Mas'ud ca si cum ar fi fost unul dintre membrii familiei Profetului.
Entuziasmul si deschiderea pentru invatatura l-au transformat pe pastorul de odinioara intro autoritate atat in ceea ce priveste recitarea Coranului (asa cum am vazut si din ceea ce a spus Profetul despre el), cat si in ceea ce priveste alte domenii ale religiei. In ciuda varstei sale relativ tinere, Ibn Mas'ud se bucura de un respect deosebit printre companionii mai in varsta, tocmai datorita cunoasterii pe care o detinea, incluzand aici barbati minunati, precum califul 'Umar ibn Al-Khatab (radiy-Allahu 'anhu). Se spune ca acesta a afirmat despre Ibn Mas'ud, "Poseda o cunoastere desavarsita." Un alt companion de marca al Profetului, Abu Musa Al-Ash'ari, a adaugat in legatura cu eroul nostru : "Nu mai va pierdeti vremea intreband ceva de la oameni precum mine, atat timp cat il aveti in mijlocul vostru pe acest barbat care poseda o cunoastere profunda."
Ceea ce este interesant in legatura cu Ibn Mas'ud este faptul ca, in ciuda apropierii sale constante de Profet si a stapanirii fundamentelor credintei, a fost foarte precaut in a transmite relatari de la Profet din teama ca nu cumva in citate sa uite un singur cuvintel. Toate acestea i-au determinat pe unii dintre contemporanii sai sa-l descrie de maniera urmatoare : "Nu am vazut vreodata un barbat cu un comportament mai ales, distins prin invatatura si mai temator de Allah decat el."
Sursa: Mahmoud Esma'il Sieny - "Heroes of Islam", Editura Darussalam, King Saud University, Riyadh, K.S.A, 2000.
Articole asemanatoare
Imamul Malik ibn Anas
Imamul Abu Hanifa
Imamul As-Shafii